lagartos-mexico

Rio Lagartos, mooie natuur in Yucatán

Met de huurauto heb ik een aantal plekken in de provincie Yucatán in Mexico bezocht. Rio Lagartos was daar één van en is een leuke plek om te bezoeken als je wat van het gebaande pad af wilt gaan en wilt genieten van de natuur. Het is een slaperig vissers dorpje dichtbij de beroemde roze meren, Las Colorados, waar je een leuke boottocht kunt maken om dieren te spotten. Zo zagen wij er onder andere krokodillen en flamingo’s.

mexico-natuur

Het dorpje Rio Lagartos

Rio Lagartos is een slaperig vissersdorpje. Er is niet veel te beleven, maar het voelde voor ons heerlijk relaxt aan na de wat meer toeristische plekken die we daarvoor hebben bezocht. Er zijn een paar lokale restaurantjes, waarvan restaurant Chiquila een aanrader is. Langs de kade liggen veel bootjes en zie je meteen al de eerste pelikanen. Ook zul je aangesproken worden door de lokale gidsen die je mee willen nemen voor een boottochtje.

We verbleven bij Hotel Posada Mercy, wat een aanrader is. Een schone, betaalbare kamer op een goede locatie. Ook kregen we een lekker ontbijt ’s ochtends.

rio-lagartos

De boottocht bij Rio Lagartos

De boottocht bij Rio Lagartos kun je het beste ter plaatse regelen bij één van de lokale gidsen. Wij hadden een Spaans sprekende gids en betaalde zo’n 800 Mexicaanse Pesos voor een tour van 2,5 uur. Je betaalt in principe per boot, (tussen de 700 en 1200 pesos) dus hoe meer mensen er mee gaan, hoe goedkoper het wordt.

We genoten van het boottochtje zelf, maar zagen ook veel dieren! Het eerste deel gingen we door de mangroven heen. Daar zien we al snel twee krokodillen, veel pelikanen, visarenden, valken en ibissen. Wat een prachtig stukje natuur! De rivier wordt langzaam breder en we komen bij een stukje water uit waar de lepelaars en flamingo’s zitten. Het is niet het hoogseizoen voor de flamingo’s, maar je kunt ze het hele jaar door zien. Van maart tot juni kun je de meeste flamingo’s zien en Rio Lagartos is zelfs de plek met de hoogste concentratie van flamingo’s in heel Mexico.

Na het spotten van de dieren kunnen we ons insmeren met zoutrijk klei. Het zou ons een babyzacht huidje geven. We kunnen wel wat bescherming van de zon gebruiken, dus we smeren ons lekker royaal in.

Als we besmeurd met klei terug varen, stoppen we nog ergens om te zwemmen en het klei van ons af te spoelen. Heerlijk verkoelend en met misschien een iets zachter huidje worden we vervolgens weer afgezet op de kade.

rio-lagartas-mexico

Eten in het dorpje San Felipe

We rijden aan het einde van de middag naar het vissers dorpje San Felipe toe, waar we net op tijd zijn om de lokale vissers met hun buit van de dag terug te zien komen. Er is geen andere toerist te bekennen, we zien een paar gekleurde houten huisjes, lopen langs de bootjes en genieten van de zonsondergang. Je kunt er ook lekkere vis eten, wat wij dan ook gedaan hebben. Om daarna in zo’n 20 minuten weer terug te rijden naar Rio Lagartos.

Hoe kom je in Rio Lagartos

De beste manier om het dorpje Rio Lagartos te bezoeken is met een huurauto. Je rijdt er vanaf Vallodolid al in zo’n 2 uur naar toe. Vanaf het vliegveld van Cancun is het zo’n drie uur rijden.

Rio Lagartos is ook goed te doen als dagtrip, maar ik vond het wel fijn om er een nachtje te blijven. Om de reis wat op te breken. Een tour boeken vanaf Vallodolid of Cancun is ook mogelijk, al betaal je dan wel een stuk meer.

Wij kwamen vanaf Vallodolid en na ons bezoek aan Rio Lagartos reden we naar het dorpje Chiquilá toe waar je de ferry kunt nemen naar Isla Holbox. Daar deden we zo’n vier uur over.

san-felipe-mexico

De roze meren – Las Colorados

Mede dankzij Instagram zijn de roze meren, Los Colorados, steeds bekender geworden. De foto’s zien er prachtig uit, maar wij hebben de meren niet bezocht. Helaas zijn de meren bijna nooit zo roze als dat de foto’s eruit zien, omdat ze meestal bewerkt zijn. Soms zijn de meren zelfs helemaal niet roze en heeft het dan dus geen zin om ze te bezoeken. Wat ik zelf heb gedaan is op Tripadvisor kijken voor de meest recente reviews. Daaruit bleek dat toen wij er waren het niet de moeite waard was om daarheen te gaan. Mocht dat bij jou ander zijn, dan heb je de meeste kans op een roze gloed rond 12 uur ’s middags.

Je vindt Las Colorados op ongeveer een half uurtje rijden van Rio Lagartos en kunt beide dus ook prima combineren. De roze meren zijn onderdeel van een zoutbedrijf en je betaalt (2022) zo’n 15 euro entree. Daar krijg je een verplichte Spaans sprekende gids voor en een bezoekje aan de roze meren. Dit duurt ongeveer 20 min tot een half uur.

Wil je je tour alvast van tevoren boeken?

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.