dit-mis-ik-niet-uit-nederland

Dit mis ik niet uit Nederland

Zo’n 12 jaar geleden vertrok ik uit Nederland om een jaartje te gaan reizen. Inmiddels heb ik veel van de wereld gezien, vier jaar lang op het Caribische eiland St. Maarten gewoond en werk ik nu alweer een paar jaar op superjachten. In een vorig blog kon je lezen wat ik zoal mis uit Nederland, waarbij familie en vrienden op nummer 1 staan. Maar als ik alleen maar dingen zou missen, zou ik natuurlijk allang weer in Nederland zijn gaan wonen. Als je ergens anders woont en veel reist, kom je er ook achter dat sommige dingen fijner zijn in het buitenland. Vandaar dat ik een lijstje heb gemaakt met dingen die ik niet mis uit Nederland.

de-mooiste-stranden

Het klimaat

Het klimaat staat voor mij stipt op nummer één van de dingen die ik niet mis uit Nederland. Want het Nederlandse weer mis ik dus echt niet. De zomers, waar het of te heet is of maar een paar dagen warm is, druilerige herfstdagen, de winter wat vooral een tweede donkere herfst lijkt te zijn en de lente waarin het ook weer een hoop regent. Het ’s winters wakker worden in het donker en na het werken ook weer naar huis gaan in het donker.

Ok, misschien overdrijf ik nu een beetje, maar het Nederlandse klimaat is voor mij zeker niet het fijnste klimaat ter wereld. De laatste paar jaren heb ik vooral veel zomer gehad en ik vind de zomer heerlijk! Ik word blij van het dragen van flipflops en een korte broek. Van de zon die schijnt. Het wakker worden terwijl het al licht is. Ook heb ik het liever te warm dan te koud. Terug naar Nederland gaan zou ik best wel willen over een tijdje, maar het klimaat zie ik voor zowel mijn vriend als voor mij als het grootste struikelblok.

palawan

Vriendelijkheid

Als je in St. Maarten de bus instapt, stap je in met een ‘good morning’ en stap je uit terwijl je ’thank you driver’ zegt. Op straat word je vaak gedag gezegd door mensen die je niet kent. De Amerikanen die ik ontmoette tijdens mijn werk op het eiland, wilde altijd alles van mij weten en kletste met iedereen.

Met Thanksgiving waren wij in Amerika. Waar we werden uitgenodigd door een Amerikaans gezin om samen met hun Thanksgiving te vieren. Een gezin dat we eigenlijk helemaal niet kenden. Ook tijdens mijn reizen heb ik veel vriendelijke en gastvrije mensen ontmoet. Mensen die vaak veel minder hebben dan mensen in Nederland. Toch delen die mensen alles wat ze hebben en helpen ze je als je problemen hebt.

Veel bebouwing

De natuur die Nederland heeft is prachtig! Maar helaas is de natuur wel in de minderheid en is Nederland behoorlijk volgebouwd. Er zijn overal auto’s, mensen en gebouwen waardoor ik ruimte toch wel mis. Zelfs als je ergens in de natuur loopt, dan is de bewoonde wereld nooit ver weg. Toch zijn er gelukkig mooie wandelingen te maken bij mijn ouders in de buurt, zoals in de Waterleidingduinen of rond Hoofddorp.

samenwerken-awaywego

Het gezeur

Voor Nederlanders lijkt zeuren soms wel een nationale sport. Zeker als je het hebt over het weer. Het is of te koud of te warm, maar gewoon lekker weer, dat lijkt niet te bestaan. En op alle slakken wordt zout gelegd. Rutte die tijdens het omstoten van zijn kopje koffie er een woord uitfloept, daar vinden veel mensen dan weer wat van. Best vermoeiend en iets wat ik zeker niet mis uit Nederland.

Druk, druk, druk

In Nederland heeft iedereen het druk. Als je het niet druk hebt, dan doe je iets niet goed, lijkt de gedachte te zijn. Als ik dan terug denk aan mijn tijd in St. Maarten, lag het ritme een stuk lager. En dat is iets wat ik in veel landen terug zie. Het relaxte leven zal ook wel iets met de warme temperatuur te maken hebben, maar hoe dan ook, ik vond het heerlijk!

De huizen problematiek

Sinds dat ik weg ben zijn de huizenprijzen gigantisch gestegen. Als ik online wel eens kijk, dan schrik ik echt van de prijzen. Zelfs huren is niet te betalen en helaas raak je je plekje op de sociale huurlijst kwijt als je voor langere tijd naar het buitenland gaat.

In de afgelopen jaren heb ik op veel plekken tijdelijk gewoond. Amerika, St. Maarten, Mallorca, Thailand en Zuid-Afrika zijn plekken waar ik een maand of langer in een huisje verbleef. Zonder problemen vond ik er plekken om te wonen. We weten allemaal dat dat in Nederland lang niet zo makkelijk is. En dit is iets wat ik niet mis aan Nederland.

En als je al een huis vindt in Nederland is het een rijtjeshuis. Dat is iets wat mijn Zuid-Afrikaanse vriend verschrikkelijk lijkt. Het constant rekening moeten houden met buren en hopen dat ze dan ook een beetje rekening houden met jou… In Zuid-Afrika is het zo dat zelfs mensen met minder geld vaak een losstaand huis(je) hebben. Een rijtjeshuis lijkt mij stiekem ook niet ideaal, maar als ik op een gegeven moment terug ga naar Nederland, is dat natuurlijk wel gewoon de realtiteit.

zuid-amerika-vs-azie

Regeltjes

Nederland is een vrij land, maar toch ook weer niet. Met alle regels die er zijn voelt het er soms alles behalve vrij. Ik snap dat de regels er moeten zijn, aangezien er heel veel mensen wonen in een klein landje, maar het zijn er wel heel veel.

Vers fruit

Fruit en verse sapjes, ik ben er dol op! Helaas is het in Nederland moeilijk om echt vers fruit te vinden en is het ook nog eens vaak heel duur. In veel landen waar ik door heen heb gereisd, is er altijd en overal heerlijk betaalbaar fruit te vinden. Heerlijke mango’s, verse kokosnoten en ander tropisch fruit. Ook in St. Maarten konden we in het seizoen de mango’s letterlijk van de grond rapen!

dit-mis-ik-niet-uit-nederland

Wat zou jij niet missen uit Nederland of België?

Dit lijstje zijn een paar dingen die ik dus niet mis uit Nederland. Natuurlijk verschilt dit ook erg per land waar ik ben. Nou ben ik ook wel benieuwd wat de dingen zijn die jij niet mist of niet zou missen als je in het buitenland bent.

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

5 comments