tulpen-nederland

10 dingen die ik mis uit Nederland

Zo’n 12 jaar geleden ben ik uit Nederland vertrokken en sinds die tijd heb ik al heel wat van de wereld mogen zien. Ook heb ik vier jaar lang op St. Maarten gewoond en werk ik nu op een superjacht. Tussendoor ben ik natuurlijk nog wel af en toe in Nederland te vinden, maar meestal alleen maar voor een vakantie. Als ik dan weer naar het buitenland vertrek, kom ik er pas achter welke dingen ik eigenlijk mis uit Nederland. Want ook al heb ik het heel erg naar mijn zin in mijn reizende leventje, dit zijn de 10 dingen die ik mis ik uit Nederland.

weerribben

Familie en vrienden mis ik het meest uit Nederland

Dit is natuurlijk een inkoppertje. En meteen ook datgene wat ik echt heel erg mis uit Nederland. Je mist veel belangrijke gebeurtenissen in het leven van je vrienden en familie, maar mist ze ook gewoon in het dagelijkse leven. Gelukkig is het tegenwoordig wel een stuk makkelijker om in contact te blijven, maar toch, elkaar zien via een schermpje is niet hetzelfde. Als ik nou elke twee weken even een dagje naar Nederland toe kon gaan voor een knuffel en zo mijn neefje en nichtje in het echt te zien opgroeien, dan zou in het buitenland wonen en werken helemaal perfect zijn!

Nederlands eten

Met Nederlands eten bedoel ik dus niet het typische bordje met gekookte aardappelen, gekookte groente en een stukje vlees. Daar doe je mij niet echt een plezier mee. Al zijn witte asperges en zuurkool wel heerlijk! Wat ik wel mis, is dat je heel veel kunt kopen in Nederlandse supermarkten. Ook even langs de Indonesische Toko voor een portie Rendang, een Bara halen bij de Surinamer en vervolgens langs de Turkse bakker voor wat Turks brood mis ik.

Kaas en brood kun je bijna overal op de wereld wel vinden, maar zelden zo lekker als in Nederland! Een stukje kaas van de markt en bruin brood zonder allerlei troep erin, hoe lekker is dat! Ik ben op dit moment in Amerika en bijna al het brood dat je hier kunt kopen heeft toegevoegde suikers. Ook kun je het met gemak een paar weken bewaren.

Overigens is broodbeleg ook zoiets wat ik vooral mistte toen ik in St. Maarten woonde. In Nederland heb je zoveel keuze qua broodbeleg. Terwijl het in het buitenland vaak wel ophoudt bij plastic kaas, ham en pindakaas.

Terwijl ik dit typ heb ik trouwens net een pakket met Nederlandse producten besteld bij een webshop in Amerika. Met drop, pepernoten en oliebollenmix voor oud en nieuw. Ik kan niet wachten totdat ik het binnen krijg, want dat soort lekkere dingen mis ik wel hoor! Alleen jammer dat ze geen ribbel Lay’s paprika chips hadden…

amsterdam

Gezelligheid, mis ik echt uit Nederland

Gezelligheid is een Nederlands woord, dat niet letterlijk te vertalen valt in een andere taal. Als ik nu even Amerika als voorbeeld neem, mis ik de Nederlandse gezelligheid best wel. Van de gezellige en heerlijk kneuterige televisie shows zoals ‘Ik hou van Holland’ tot sfeervolle restaurants. Want kan iemand mij uitleggen waarom er altijd televisie schermen hangen in Amerikaanse restaurants? Ook zien ze je in een restaurant het liefst zo snel mogelijk vertrekken, zodat de tafel weer gevuld kan worden met de volgende fooi gevende klanten. De gangen worden dus snel achter elkaar geserveerd en je rekening heb je al op tafel voordat je klaar bent met eten. Jammer, want lekker lang tafelen is juist zo gezellig!

Over lekker lang tafelen gesproken, ook mijn familie kan dat goed. Kaarsjes aan, een gezellig muziekje erbij en uren lang gourmetten maar. Gezellig dat ik dat vind!

Directheid

Ik ben een goed voorbeeld van Nederlandse directheid. Zeg maar gewoon waar het op staat, dat vind ik het fijnst. Maar dan wel zonder iemand te kwetsen natuurlijk. Als mensen niet direct zijn, kan mij dat best een beetje irriteren. Het om de hete brij heendraaien… Nee, zeg mij maar gewoon waar het op staat. In het buitenland is directheid iets wat vaak niet op prijs wordt gesteld. Wat dacht je bijvoorbeeld van een land als India? Waar ze je liever de verkeerde kant opsturen als toegeven dat ze de weg niet weten.

Gezellige stadscentra

Een dagje winkelen in Nederland is heerlijk! Je gaat naar de stad toe en al wandelend ga je alle winkeltjes af. Tussen het shoppen door ga je ergens zitten voor een lekker broodje. Ik hou nog niet eens heel erg van winkelen, maar de hele ervaring mis ik best wel.

In St. Maarten waren er in totaal twee kledingwinkels waar ik wel eens kwam. Eén op het Franse gedeelte van het eiland en één op het Nederlandse gedeelte van het eiland. Lekker lunchen met een broodje kon je er dan weer wel, dankzij de Franse invloed.

Tijdens mijn reizen kom ik buiten Europa maar weinig gezellige stadscentra tegen. Zo ziet een dagje shoppen in Amerika er ook heel anders uit. De winkels liggen allemaal verspreid en gezellig is het er niet. Je kunt natuurlijk wel shoppen in de malls. Behalve dat ik de meeste malls behoorlijk sfeerloos vind, kun je er wel goede deals vinden. Alleen dat lekkere broodje kun je dan wel vergeten. Er zijn altijd eettentjes te vinden, maar dit zijn eigenlijk in alle malls dezelfde fast food ketens. Al smaakt de Orange Chicken bij Panda Express wel lekker!

De open minded cultuur

Misschien lijkt het inmiddels minder te worden, maar Nederlanders zijn toch echt open minded als je ze vergelijkt met veel andere nationaliteiten. Daar ben ik misschien nog wel het trots op, dat ik ben opgevoed in een land waar homohuwelijken als eerst werden toegestaan, abortus geaccepteerd is en euthanasie voor een deel ook is toegestaan.

Ook is het fijn dat je in Nederland over veel dingen met vrienden en bekenden kunt praten. Over politiek bijvoorbeeld, een onderwerp waar je in Amerika beter niet over kunt beginnen.

De sociale zekerheid in Nederland

Als ik Nederland vergelijk met veel andere landen, heeft Nederland het best goed voor elkaar! Natuurlijk weet ik dat er best problemen zijn en dat niet iedereen het even goed heeft, maar toch denk ik dat het allemaal een stuk beter geregeld is dan in de meeste landen. Er is altijd een instantie die je kan helpen. De voedselbank, als je zonder werk komt te zitten krijg je een uitkering, onderwijs is grotendeels gratis en studeren is betaalbaar en zo zijn er nog meer prima regelingen. Dat is in het buitenland helaas vaak anders. Zelfs in een land als Amerika, maar ook in Zuid-Afrika, het land waar mijn vriend is opgegroeid. Mensen kunnen er niet met pensioen, mijn vriend kon niet studeren want daar was geen geld voor, onderwijs is niet gratis en als je geen baan hebt, tja dan heb je pech.

Fietsen en het openbaar vervoer

In Nederland reisde ik vooral rond met de fiets en het openbaar vervoer. Wist je dat er naar schatting ruim 22 miljoen fietsen in Nederland zijn? Mijn collega blogger heeft meer weetjes over Nederland verzameld. Dat kun je in de meeste andere landen wel vergeten, zonder auto kom je vaak nergens. En tja, helaas kan ik geen auto rijden… Mijn rijbewijs heb ik wel gehaald, maar daarna ben ik gaan reizen en heb ik dus amper nog gereden.

missen-Nederland

Sinterklaas mis ik uit Nederland

Toen ik nog in Nederland woonde, gaf ik turnles en was ik juf op een basisschool. Ik dompelde mij dus elk jaar compleet onder in het Sinterklaas feest. En leuk dat ik het vond! De grappige Pieten, een dobbelsteen spel met mijn meiden van turnen, surprises met mijn klas en de verwachtingsvolle koppies van de kleuters. Nu ik een nichtje en een neefje heb, lijkt het mij geweldig om de Sinterklaas tijd met hen mee te maken. Gelukkig ben ik er met de filmpjes van het schoenzetten en het life video bellen toch een beetje bij.

In een paar uur zit je in een andere wereld

Nederland is natuurlijk maar een klein landje. Dat betekent dat je rijdend al snel in een andere wereld terecht kunt komen. In Duitsland, België, Luxemburg en zelfs Frankrijk zit je al binnen een paar uur rijden. Ook met het vliegtuig kun je makkelijk en goedkoop nieuwe plekken ontdekken in Europa. Vanaf St. Maarten waren de vliegtickets duur, zelfs naar andere Caribische eilanden. En als je het hebt over Amerika en Zuid-Afrika, dan moet je toch echt wel wat verder reizen om in een compleet andere wereld terecht te komen.

mooiste-wandeling-mallorca

Wat zou jij missen uit Nederland of Belgie?

Dit zijn dingen die ik mis uit Nederland. Natuurlijk hangt het missen ook heel erg af van waar ik ben. Zo kun je op het eiland St. Maarten, veel Nederlandse producten kopen en is het centrum op het eiland Mallorca heel gezellig! Toen ik vorig jaar een paar weken in Johannesburg verbleef bij de vader van mijn vriend, konden we zelfs overdag niet op straat lopen. Daar realiseerde ik me hoe fijn ik het vind om in een veilig land te wonen. Een land waar je overdag, maar ook gewoon ’s avonds over straat kan lopen.

Ik ben nu ook wel benieuwd wat jij mist uit Nederland of België als je in het buitenland bent! Of wat de dingen zijn die je zou gaan missen? Inmiddels ben ik weer terug in Nederland vanuit het buitenland en hoe dat is en wat er bij komt kijken lees je hier.

nederland=missen

Mocht je benieuwd zijn welke dingen ik niet mis uit Nederland?

Lees dan mijn blog over de dingen die ik juist niet mis uit Nederland.

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

19 comments