duiken-filipijnen

Duiken met vossenhaaien bij Malapascua

Met het slaap nog in mijn ogen sta ik om half vier ’s ochtends bij het duikcentrum. Rond deze tijd kom ik thuis mijn bed echt niet uit… Maar voor de duik die we gaan maken, maak ik graag een uitzondering! We gaan de boot op en genieten van een half uurtje varen terwijl de zon opkomt. Wauw, dit wil ik elke ochtend wel! Eigenlijk veel te snel is het tijd om ons pak en de rest van de uitrusting aan de trekken. We zijn aangekomen bij Monad Shoal, de plek om te duiken met de bijzondere vossenhaaien op Malapascua. Wat een relaxt en fijn eilandje is in de Filipijnen.

Het eiland Malapascua in de Filipijnen

Het eiland Malapascua is een klein, tropisch eilandje in de Filipijnen waar de meeste mensen naartoe gaan om te duiken. Het is namelijk de enige plek ter wereld waar je met vossenhaaien kunt duiken! Maar behalve het duiken is Malapascua ook gewoon een heerlijk eiland om te verblijven. Op Malapascua rijden geen auto’s en de locals zijn er vriendelijk, waardoor er een fijne sfeer heerst. Het is geen groot eiland, (2,5 km lang bij 1 km breed) wat je al lopend kunt ontdekken. Je kunt er ook heerlijk op het strand liggen na je duik of het dorpje in gaan voor lekkere lokale restaurantjes. Voor de mooiste strandjes, zul je een stukje moeten lopen of kun je achterop een scooter taxi springen bij één van de locals.

In totaal ben ik twee keer op het eiland Malapascua geweest, één keer alleen en één keer met mijn vriend. En mijn ouders zijn er al zo’n 6 keer geweest om te duiken!

filipijnen

Wat zijn vossenhaaien?

Vossenhaaien zijn diepzee haaien die normaal gesproken op een diepte van honderden meters verblijven. Bij het eilandje Malapascua komen ze tijdens de zonsopkomst naar ongeveer 30 meter diepte toe. Dat doen ze omdat er op deze diepte een aantal poetsstations zijn. Een plekje met kleine poetsvisjes die ervoor zorgen dat de vossenhaaien schoon aan hun dag kunnen beginnen. Het zijn mooie, sierlijke haaien om te zien en ze zijn niet geïnteresseerd in duikers.

mooiste-plekken-duiken

Duiken met vossenhaaien op Malapascua

Monad Shoal is een duikplek bij het eilandje Malapascua in de Filippijnen. Een mooie duikplek is het eigenlijk niet. Er ligt veel dood koraal en er is eigenlijk amper leven. Maar het is wel een hele bijzondere duikplek. Het is namelijk de enige plek ter wereld  waar je als recreatieve duiker met vossenhaaien kunt duiken! Vossenhaaien zijn diepzee haaien, maar komen elke ochtend rond de zonsopkomst naar de verschillende poetsstationnen toe bij Monad Shoal. En laat dat nou net de reden zijn dat ik wel vroeg mijn bed uit wil.

De eerste keer op het eiland zag ik pas tijdens mijn derde vroege duik de vossenhaaien, maar de tweede keer zag ik ze meteen al tijdens de eerste poging. Als je ze niet ziet, is de duik helaas niet heel erg interessant. Gelukkig zie je ze tegenwoordig bijna elke ochtend! De verschillende duikcentra’s spreken tijden af wanneer ze de duik gaan maken, zodat het een beetje verspreid wordt. Maar hoe dan ook, het wordt vroeg opstaan.

Op naar de vossenhaaien

Na het vroege opstaan, het varen tijdens de zonsopkomst en het klaarmaken van onze spullen springen we het water in. We dalen af naar 30 meter, waar we plaats nemen achter een touw. Op deze manier houden alle duikers voldoende afstand tot de vossenhaaien. Al snel zien we de eerste vossenhaai zwemmen. Wauw wat een mooi beest is dat! Zijn staart is even lang als zijn lichaam en hij heeft grote ogen. De vossenhaai zwemt op en neer, laat zicht poetsen en uiteindelijk zwemt hij weer van ons weg de diepte in. Al snel zien we er nog twee! Een geslaagde duik dus, waarbij we veel te snel alweer naar boven toe moeten. 

Voor deze duik moet je minimaal een Advanced Diver zijn. Mocht je alleen je Open Water hebben, dan kun je deze duik als ‘diepe duik’ met een instructeur maken.

Andere duiken bij Malapascua

Behalve de duiken met de Vossenhaaien, kun je nog meer mooie duiken maken bij Malapascua. Wat dacht je van zeepaardjes, naaktslakken, verpleegsterhaaien en hengelaarvissen? Dit en meer kun je zien bij Gato Island. Een rots in het midden van de zee, waar je behalve onderwaterleven ook overhangen en tunnels kunt ontdekken. Het zicht was niet bij al mijn duiken even goed bij Gato Island, maar ik heb er wel mooie duiken gemaakt.

duiken-malapascua

Leuk om te doen is ook de sunset duik met de mandarijn visjes. Op het moment dat de zon ondergaat, komen koppeltjes van deze prachtige kleurrijke visjes op bepaalde plekken te voorschijn voor een paringsdans. Mooi om te zien en voor onderwater fotografen een goed moment om een prachtige foto te maken.

duiken-filipijnen

Van december t/m mei worden er ook af en toe manta’s gespot tijdens het duiken op Malapascua. Zelf heb ik de eerste keer dat ik het eiland bezocht een duik gemaakt om op zoek te gaan naar manta’s. Helaas heb ik ze toen niet gezien.

Wat kun je nog meer doen op Malapascua?

Malapascua is niet groot, maar het is een fijne plek om een paar dagen door te brengen. Er hangt een fijne relaxte sfeer, de locals zijn vriendelijk en de zonsondergangen zijn prachtig! Behalve rondlopen op het eiland, waarbij je het lokale leven kunt aanschouwen en meerdere strandjes kunt ontdekken, kun je ook een excursie boeken naar een prachtig tropisch eilandje. Het eilandje Kalanggaman Island is 1,5 uur varen vanaf Malapascua en ziet er prachtig uit! Je kunt er ook overnachten eventueel. Zelf ben ik niet naar dit eilandje toegegaan, omdat ik echt voor het duiken naar Malapascua toe kwam.

Hoe kom je op Malapascua in de Filipijnen?

Het eiland Malapascua ligt bij het noordelijke puntje van het eiland Cebu. Het eiland is dan ook makkelijk te bereiken vanaf de stad Ceby City. In Cebu City stap je bij de North Bus Terminal op een Ceres bus naar New Maya Port, die elke 30 minuten rijden. De rit duurt ongeveer 4 uur en je betaalt er een paar euro voor.

De bus stopt bij het busstation van New Maya Port, op loopafstand van de pier. Vanaf de pier vertrekken er elke dag boten naar Malapascua. Ze vertrekken elk uur, tussen 6:30 en 4:30. De overtocht duurt zo’n 45 minuten en kost ongeveer € 2. Bij ons probeerden de locals ons een privé boot aan te praten door te zeggen dat er geen andere boot meer zou gaan. Dit is iets wat ze vaak proberen, maar trap daar niet in. Misschien moet je even wachten op andere passagiers, maar er gaan boten gedurende de dag!

Beide keren dat ik het eiland bezocht, kwam ik pas tegen de avond aan. Boten gaan dan niet meer, maar je kunt overnachten bij D&N Lodge. Een simpele, maar prima plek om een nachtje te verblijven. Er is een restaurantje vlakbij en je kunt er voor een goede prijs ontbijten. Ook de eigenaren van het verblijf zijn vriendelijk en behulpzaam.

Waar verbleef ik en met welke duikschool dook ik?

Er zijn veel duikscholen op Malapascua, maar ze zijn niet allemaal even goed. Little Mermaid Dive resort kan ik je in ieder geval zeker aanbevelen. De duikschool wordt gerund door een enthousiaste Nederlander en je kunt ook in het resort overnachten. De prijzen zijn goed, de duiken zijn veilig en ze doen echt hun best om je mooie duiken te laten maken!

Meer lezen?

Wil je meer lezen over de andere eilanden in de Filipijnen? Lees dan ook mijn blog met een toffe reisroute door dit prachtige land: De perfecte reisroute door de Filipijnen

Mocht je liever meer over de andere duikplekken in de Filipijnen willen lezen? Lees dan mijn volgende blog: Duiken in de Filipijnen

ReizenReizen

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

1 reactie