Leren duiken? Alles wat je wilt weten

Staat leren duiken bij jou op je bucket list? Wacht dan niet langer en leer duiken. Het is helemaal niet moeilijk en bijna iedereen kan het leren. De cursus duurt 3 tot 5 dagen en kun je op veel plekken in de wereld volgen, ook in Nederland. Ik duik al sinds mijn dertiende, omdat ik twee duikende ouders heb die mij aanstoken met het duikvirus. Daar ben ik nog steeds heel blij mee en sindsdien heb ik dan ook op veel mooie plekken mogen duiken. Wil jij meer weten over wat er bij komt kijken als je gaat leren duiken? Lees dan snel verder.

leren-duiken

Is duiken wel veilig?

Als eerste zal ik de bovenstaande vraag beantwoorden. Is duiken wel veilig? Dit is namelijk een vraag die ik vaak krijg. Het antwoord is ja, duiken is veilig. Zolang je je aan de basis regels houdt en geen domme dingen doet. De basisregels leer je al zodra je voor het eerst je hoofd onder water steekt. Zelf bij een introductieles wordt dat al vertelt. De belangrijkste zijn: nooit je adem inhouden, blijf binnen de limieten van je training, stijg niet sneller op dan je bubbels naar boven gaan en heb respect voor de onderwaterwereld. Als je je hier aan houdt is duiken heel veilig. Want ondanks dat het aantal duikers in de afgelopen 20 jaar flink is toegenomen, zijn ernstige duikongelukken afgenomen.

Wat zijn de vereisten om te leren duiken?

Duiken is voor bijna iedereen. Het maakt niet uit of je jong of oud bent. Toch zijn er een aantal vereisten waar je aan moet voldoen om te kunnen beginnen met duiken.

 • Voordat je gaat duiken, ook bij een introductieduik, moet je een medische vragenlijst invullen. Het zijn ja/nee vragen en als je overal nee invult mag je duiken. Als je ergens een ja invult moet je naar een dokter toe, die dan bekijkt of je met de ingevulde nee mag duiken. Neem dit wel serieus en als je twijfelt ga dan gewoon naar een dokter toe die je checkt. Er zijn trouwens doktoren die gespecialiseerd zijn in duiken. Als je de medische vragenlijst wilt bekijken, dan kan dat hier.
 • Je moet kunnen zwemmen en comfortabel in het water zijn.
 • De minimum leeftijd is 10 jaar. Kijk hierbij naar het kind, nog niet elk kind is dan toe aan duiken. Als je 10 t/m 14 jaar bent, krijg je een Junior brevet. Dit kun je veranderen in een gewoon certificaat als je 15 wordt. Je hebt hiermee wat meer beperkingen zoals een maximale diepte van 12 meter en het samen moeten duiken met een volwassenen.
leren-duiken

Hoe begin je met het leren duiken?

Als eerste moet je op zoek gaan naar een goed duikcentrum. Dit kan door langs te gaan en/of door de reviews te lezen op Tripadvisor. In het duikcentrum krijg je theorie lessen en ga je natuurlijk ook het water in voor oefeningen en duiken. Na 3 tot 5 dagen ben je dan een Open Water Duiker en kun je zelfstandig met een buddy gaan duiken. In het buitenland duik je meestal met een Divemaster die je begeleid.

Als je nog niet zeker weet of duiken wel wat voor je is, kun je het beste eerst een introductieduik volgen. Je maakt dan een echte duik in het open water en krijgt daarvoor een korte uitleg over duiken. Dit is meestal een halve dag activiteit en wordt door veel mensen gebruikt als een excursie mogelijkheid op vakantie. Maar het is een goede manier om uit te zoeken of je duiken leuk vindt. Als je de introductieduik leuk vond en graag je brevet wilt halen, dan kan dat. Je introductieduik telt dan als je eerste duik van je brevet, als je binnen een jaar je Open Water gaat halen. Die eerste duik gaat dus van je cursus geld af. Dit kan overigens per duikorganisatie verschillen.

Een introductieduik, wat moet je weten?

Wil je graag een keer duiken, maar wil je niet meteen een hele cursus volgen? Dan is een introductieduik een goede mogelijkheid. Je gaat dan samen met een instructeur je eerste duik maken! Zorg ervoor dat je wat gegeten hebt voor je duik (niet teveel) en genoeg gedronken hebt. Maar alcohol en duiken gaan niet samen, dus drink de avond van tevoren niet te veel en op de dag voor je duik helemaal niets.

Je begint de introductieduik met wat theorie. De instructeur vertelt je alles wat je moet weten voor je eerste duik en laat je kennis maken met de duikuitrusting. Het is normaal om een beetje zenuwachtig te zijn, maar je bent in goede handen! Na de theorie ga je of in het zwembad een paar oefeningen doen, of in het ondiepe water in de zee (of in een meer natuurlijk). Je maakt kennis met het ademhalen door je ademautomaat, leert hoe je lucht in en uit je vest laat en doet nog een paar andere oefeningen.

Hierna is het tijd voor het leukste gedeelte van je introductieduik, je gaat de onderwaterwereld verkennen! Samen met je instructeur ga je echt duiken tot maximaal 12 meter diepte. Er zal een hele nieuwe wereld voor je open gaan. Mocht je nu enthousiast zijn geworden, dan kun je overwegen om een duikcursus te gaan volgen.

leren

Bij welke duikorganisatie kun je de cursus volgen?

Ik heb mijn brevetten bij de organisatie PADI gehaald, de grootste en meest bekende organisatie ter wereld. Dat betekent dat dit artikel ook gebaseerd is op het PADI systeem. Niet omdat dat beter is, maar omdat ik daarmee het bekendst ben. Toen ik begon met duiken wist ik niet dat er verschillende organisaties waren en was PADI veruit de grootste. Bij welke organisatie je gaat duiken hangt helemaal af van je eigen voorkeur. Maar het allerbelangrijkste is dat je een fijne en goede duikschool en instructeur vindt. Want je kunt met een duikbrevet van elke organisatie in principe overal duiken. Hieronder zie je welke duikorganisaties er zijn.

PADI

PADI is de grootste organisatie en er worden elk jaar zo’n 400.000 duikers opgeleid. Waarvan er 200.000 de beginners cursus, PADI open water volgen. Over de PADI open water cursus vertel ik je in dit artikel meer.

SSI

SSI is de grootste duikorganisatie na PADI en je vindt ze vooral veel in Azië. Eigenlijk lijken de twee qua opzet van de cursussen erg op elkaar, maar SSI is goedkoper. Ook schijnt het dat duikinstructeurs meer vrijheid hebben om de cursus wat meer af te stemmen op individuen.

Dat zijn de twee grootste organisatie. Verder heb je nog NAUI (oudste ter wereld en staat bekend als behoudend), IDD (Europese organisatie, lijkt erg op PADI), NOB duikverenigingen (de Nederlandse Onderwatersport Bond, Nederlandse versie van de CMAS, duikers zijn lid van de bond).

Hoeveel kost het om je Open Water brevet te halen?

De prijs van het halen van je Open Water brevet verschilt erg per land. In de landen zelf kunnen de verschillen per plek en per duikcentrum ook groot zijn. Hieronder heb ik een paar prijzen neergezet van populaire plekken om je brevet te halen, die je kan gebruiken als richtlijn:

 • Nederland – € 400 tot € 680,-(in die range heb ik prijzen gevonden)
 • Koh Tao Thailand – al vanaf € 250,- inclusief accommodatie
 • Utila (Honduras) – € 250,-
 • St. Maarten – € 388,-
 • Gili Trawangan – € 336,-
 • Egypte – € 360,-
duiken-leren

Leren duiken in Nederland of in het buitenland?

Waar je het beste kan leren duiken zal voor iedereen anders zijn. Veel mensen vinden dat je het beste in Nederland kunt leren duiken. Omdat ik in het buitenland heb gewerkt als instructeur, weet ik dat je ook prima kunt leren duiken in het buitenland. Ik zal met behulp van een paar punten de verschillen op een rij zetten.

Prijs, zoals je hiervoor al hebt kunnen zien is het in Nederland een stuk duurder om je brevet te halen dan in sommige andere landen.
Kwaliteit, de kwaliteit kan overal goed zijn. Als is het wel zo dat er in Nederland vaak wat uitgebreider de tijd wordt genomen voor de cursus. Er is geen haast en je kunt het meer op je eigen tempo doen.
Gezellig, het kan in Nederland best gezellig zijn om je brevet te halen. Maar in het buitenland bij het juiste duikcentrum misschien net even meer. Een leuke toevoeging van je reis.
Als je je brevet in Nederland haalt, kun je meteen gaan duiken op reis. Je bent dus op vakantie geen tijd kwijt om te leren duiken. Wat ik je in ieder geval kan aanraden als je je brevet in het buitenland gaat halen, is om de theorie van tevoren al te doen. Dit kun je thuis online doen. Ik vind duik oefeningen en oefen duiken maken tijdens mijn vakantie niet erg. Maar een dagje in een klaslokaal zitten, sla ik liever over als ik op reis ben. Wat ik merkte als duikinstructeur, is dat studenten dan ook geen zin hebben om te leren. Doe dit dus gewoon van tevoren online op je eigen tempo, want de theorie is wel belangrijk.

Ten slotte wordt er vaak gezegd dat als je in Nederland kunt duiken, je dit overal kunt. Omdat in Nederland de omstandigheden in het algemeen wat minder ideaal zijn dan in het buitenland. Het water is hier vaak kouder en het zicht is slechter. Toch valt er ook genoeg in Nederland te zien. Wat dacht je van snoeken, baarzen en een afgezonken bus in Vinkeveen? Of krabben, zeesterren en kreeften in Zeeland?

Hoe ziet je eerste duikcursus om te leren duiken eruit?

Nu je hebt besloten dat je het Open Water brevet wilt gaan halen, is het tijd om met de cursus te beginnen. De cursus duurt ongeveer tussen de drie en 5 dagen. Maar wat kun je tijdens de cursus verwachten? Let op, dit is gebaseerd op de Padi Open Water cursus, maar bij de SSI ziet het er bijna hetzelfde uit.

 • Theorie – Voor het theoriegedeelte van de cursus heb je twee opties. Als eerste kun je de theorie online doen. Als de theorie is afgerond, laat je dit aan je duikinstructeur zien. Je krijgt dan nog één eindtoets van je instructeur, om te zien of je het allemaal goed begrepen hebt.
  Als je de theorie via de duikschool doet, doe je dit in een klaslokaal. Je bekijkt video’s en maakt tussendoor testjes. De instructeur neemt de vragen met je door en legt nog wat extra dingen uit. Ook hier maak je een eindtoets. De eindtoets is niet moeilijk en als je het niet in één keer haalt, kun je het in principe net zolang herkansen totdat je het haalt. Maar als je goed oplet tijdens de lessen en het boek nog een keer doorleest kan bijna iedereen het in één keer halen.
 • Praktijk – Het praktijkgedeelte is natuurlijk het leukste. Je doet veel oefeningen in het zwembad of in ondiep water. Je leert dan bijvoorbeeld hoe je water uit je masker kunt krijgen, wat je moet doen als je ademautomaat uit je mond valt en hoe je je drijfvermogen goed kunt regelen. De oefeningen worden afgewisseld met vier open water duiken. Tijdens deze duiken doe je ook weer een paar oefeningen, maar krijg je ook de kans om echt te duiken.

Wat mag je doen als Open Water duiker?

Als je het Open Water brevet hebt gehaald mag je zelfstandig duiken naar maximaal 18 meter. Dit betekent alleen niet dat je alleen mag duiken. Je moet altijd duiken met een buddy. Het buddysysteem is er voor de veiligheid, maar eigenlijk is het natuurlijk ook veel gezelliger om samen te duiken. Je kunt dus samen met een andere gecertificeerde duiker overal ter wereld, binnen je limieten, duiken. Mocht je geen buddy hebben en je wilt graag in Nederland duiken, dan kun je je aansluiten bij een duikvereniging. In het buitenland duik je vaak in een groep en dan heb je vooraf geen buddy nodig.

leren-duiken

Welke vervolgcursussen zijn er?

Binnen elke organisatie zijn er vervolgcursussen die je kunt doen. Bij PADI zijn dit de volgende:

 • Advanced Open Water duiker – bij deze vervolgcursus maak je in totaal vijf duiken. Dit zijn gespecialiseerde duiken, waarbij een diepe en de navigatieduik verplicht zijn. Verder kun je kiezen uit een wrakduik, de fotografieduik, een trimtechnieken duik en nog veel meer. Met deze cursus ga je dus lekker veel duiken. Er is een klein beetje theorie, maar geen eindtoets. Als je klaar bent, mag je tot 30 meter diep duiken.
 • Rescue duiker – misschien wel de meest uitdagendste en leukste cursus. In deze cursus leer je hoe je zelf veilig kunt duiken en hoe je andere duikers helpt die in de problemen zijn gekomen. Je krijgt redelijk wat theorie, met een eindtoets. Qua praktijk ben je vooral bezig met oefeningen en scenario’s.
 • Divemaster – de eerste professionele cursus van het rijtje. Het is aangeraden om voor deze cursus goed de tijd te nemen. Je leert namelijk een hoop. Na de cursus kun je onder andere duiken leiden aan gecertificeerde duikers. Als je in het buitenland gaat duiken, is er vaak een Divemaster die de duik leidt en je tijdens de duik de mooiste dingen laat zien.
 • Instructeur – tijdens de instructeursopleiding oefen je voor je examens. Je krijgt theorie en praktijk examens, die worden afgenomen door iemand van PADI. Best spannend, maar ook heel leuk. Als instructeur kun je duikers opleiden t/m het Divemaster niveau.

Dit is een overzicht van de belangrijkste cursussen in het PADI systeem. Buiten deze cursussen zijn er onder andere nog specialty’s die je kunt volgen.

leren-duiken

Moet je een eigen duikuitrusting kopen?

Duiken is natuurlijk geen goedkope hobby. Maar wel eentje die het geld waard is! Vind ik dan. Als je maar een paar keer per jaar duikt, hoef je echt geen complete duikset te kopen. Het wordt anders als je ook graag in Nederland zou willen duiken. Dan is het wel handig om je eigen spullen te hebben. Wat ik wel zou aanraden is om je eigen masker te hebben. Het is echt niet fijn als je een mooie duik aan het maken bent met een lekkend masker. En huurmaskers zitten ook niet altijd even fijn. Ook een duikcomputer of duikhorloge kan ik aanraden. Je duikcomputer vertelt je hoe diep je bent en hoelang je nog op een bepaald diepte mag blijven. In het buitenland duik je meestal met een Divemaster, maar ik vind het fijn om niet afhankelijk te zijn van iemand anders qua veiligheid.

Waarom zou je willen leren duiken?

Omdat duiken super tof is natuurlijk! Duiken is natuurlijk niet voor iedereen. Maar ik geniet enorm van onder water zijn. Je hoort niets anders dan je eigen bubbels en het gevoel gewichtloos te zijn is heel bijzonder. Je duikt samen met andere duikers, die allemaal dezelfde passie hebben. Dit zorgt voor een fijne sfeer op de duikboot en daarna. Ook ontdek je door te duiken een wereld die voor veel mensen verborgen blijft. Een wereld van kleurrijke vissen, sierlijke haaien, indrukwekkende wrakken, grotten met bijzonder lichtinval, er is zoveel te ontdekken. Natuurlijk kun je sommige dingen ook zien als je snorkelt. Maar met duiken maak je als het ware echt even deel uit van die wereld, je zit er midden in. Dat maakt duiken voor mij zo speciaal.

leren-duiken

Wil je meer lezen over duiken?

Lees dan ook:

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

11 comments