Opgelicht worden in Zuidoost-Azië: de 8 bekendste scams

Als je wel eens door Zuidoost-Azië of India hebt gereisd, ben je vast wel eens in aanraking gekomen met een scam. Je bent misschien al eens opgelicht of wist dat nog net te voorkomen. Gelukkig gaat het meestal maar om een paar euro en is het verder niet gevaarlijk. Toch kan het enorm irritant zijn en je reisplezier in de weg staan. Als je wilt voorkomen dat je ten prooi valt aan deze oplichters, kan het helpen om de meest voorkomende trucs te kennen. Je leest deze trucs hier, zodat je hopelijk niet wordt opgelicht in Zuidoost-Azië.

1. Met de Tuktuk

Als je voor het eerst in Bangkok komt, dan wil je natuurlijk een ritje in een Tuktuk maken. Dat kan ook hartstikke leuk zijn, maar het is fijn als je de Tuktuk scam alvast kent. Want de kans dat je anders opgelicht wordt is groot.

Als het te mooi is om waar te zijn, dan is dat het vaak ook. Gratis Tuktuk ritjes bestaan dus ook niet. Als je een gratis of goedkoop ritje aangeboden krijgt, weet je namelijk al dat je zeker drie stops gaat maken. Het ‘toeristen bureau’, dat je voor veel te veel geld wilt helpen met buskaartjes, hotel overnachtingen en activiteiten, is er één van. De kledingwinkel, waar je op maat gemaakte kleding kan kopen, hoort er meestal ook bij. Ook kun je naar de juwelierswinkel of de edelstenen winkel (kijk uit met het kopen van edelstenen in Zuidoost-Azië) mee worden genomen. Deze winkels zijn vaak duur. Dat komt onder andere omdat de winkelier de Tuktuk chauffeur commissie moet geven als je wat koopt of benzinebonnen geeft als je niets koopt.

Als je een ritje wilt maken in de Tuktuk, zorg er dan als eerst voor dat je een klein beetje uit het toeristengebied vandaan loopt en houdt er eentje aan. Bespreek de prijs, vergeet niet af te dingen en zeg dat je geen extra stops wilt maken. Veel plezier!

scams-zuidoost-azie

2. Behulpzame man

Ik ben veel behulpzame mannen tegengekomen in Bangkok. Vaak spreken deze mannen goed Engels en hebben ze nette kleding aan. Ze komen behulpzaam over en willen je graag helpen. Zeker als ze na een paar vragen door hebben dat je nog nooit in Thailand bent geweest. Ze leggen je uit dat vandaag ‘lucky buddha day’ is (dat bestaat dus niet), het grand palace gesloten is, of je de tempel niet kan bezoeken omdat de monniken aan het bidden zijn. Maar gelukkig heeft de behulpzame man een veel beter plan voor je. Een plan dat meestal eindigt in de Tuktuk scam.

Thaise mensen zijn over het algemeen een beetje timide en spreken vaak niet vloeiend Engels. Ze zullen dus normaal gesproken niet zomaar uit het niets je gaan helpen. Als dit wel gebeurt, dan is het vaak iemand die geld aan je wilt verdienen.

3. Moeders en melkpoeder

In India werd ik benaderd door een moeder met een pasgeboren baby op haar arm. Ze vroeg me om melkpoeder te kopen voor de baby. Er ging een klein belletje af in mijn hoofd, maar toch liep ik mee naar de winkel.

De moeder heeft de melkpoeder zodra ik de straat uit was teruggebracht naar de winkel. De winkelier en de moeder krijgen beide een deel van het geld. Helaas wordt soms de baby ook gedrogeerd, zodat het de hele dag rustig en stil is.

Als kinderen vragen om pennen of boeken voor ze te kopen, heb je te maken met dezelfde soort scam. Doe dit dus niet, want het geld gaat niet naar de kinderen, maar naar de organisaties die hierachter zitten. Als je dit wel doet, zorg je er indirect voor dat het kind niet naar school kan.

Deze vorm van oplichting kom je ook vaak tegen in Cambodja.

4. Motorbike huren

Het huren van een scooter (motorbike) is iets wat veel reizigers doen in Azië. Het is een goedkope en handige manier om de omgeving te ontdekken. Weet trouwens wel dat je vaak niet verzekert bent als er iets gebeurd.

Gelukkig ben ik nog nooit in aanraking gekomen met de oplichtingspraktijken van motorbike verhuurders. Maar ik ken de verhalen wel. Als het even kan huur ik een motorbike via mijn hotel, vraag ik medereizigers om hun ervaringen of bekijk ik de verhuurder op Tripadvisor. Ook maak ik altijd foto’s van mijn motorbike, zodat ze me geen geld kunnen vragen voor schade die er al zat.

Wat ook gebeurt is dat medewerkers van het verhuurbedrijf je motorbike ‘stelen’ met een reserve sleutel. Je moet dan betalen voor je zogenaamde gestolen motorbike. Dit kun je voorkomen door goed vooraf je research te doen en alleen te huren bij betrouwbare bedrijven.

scams-azie

5. De grensovergang scam

De grensovergang van Thailand naar Cambodja staat bekend om zijn vele scams. Omdat ze steeds weer nieuwe trucjes verzinnen, is het slim om je vooraf even in te lezen in de nieuwste. Ze vragen bijvoorbeeld voor alles veel te veel geld, geven je niet genoeg wisselgeld terug en laten je lang wachten als je niet extra betaald. Dus doe je research en ga met een betrouwbare organisatie. Mocht je er toch mee te maken krijgen, dan zit er vaak niets anders op dan het extra geld te betalen.

6. Het hotel bestaat niet meer / is gesloten / de weg ligt open…

Wat een welkom was dat in India. De taxi van het hotel die ik had geregeld, kwam niet opdagen. Dat is dus meteen wel echt een goede tip. Het is vaak het fijnst om vooraf een pick-up te regelen als je aankomt op een vliegveld, zodat je zonder gedoe en stress je reis kunt beginnen. Maar helaas, ik moest met een andere taxi naar mijn hotel.

Het was al wat later, maar samen met een Westerse man die voor zaken naar India kwam, nam ik een taxi. De man moest er eerder uit en waarschuwde de taxichauffeur nog even goed dat hij geen geintjes met me moest uithalen. Tien minuten later zei hij echter dat de straat waar mijn hotel in staat afgesloten was. En dat hij mij daar dus niet naartoe kon brengen. Ik was moe en had er geen zin in. Ik wist namelijk meteen dat het een scam was. Helaas bracht hij me naar een bureautje waar ik kon bellen met het hotel. In het bureautje belde ik met iemand die in een ander kamertje in hetzelfde gebouw zat. Ik kende deze scam al en dat maakte ik duidelijk. De sfeer sloeg toen behoorlijk om en ze werden boos.

Ik was gewoon te moe en geïrriteerd om bang te zijn en uiteindelijk werd ik in het donker toch naar mijn hotel gebracht. Dit is misschien wel mijn minst favoriete ervaring tijdens het reizen tot nu toe. Maar gelukkig is ook deze vorm van oplichting meestal redelijk onschuldig en niet zo vervelend als bij mij.

7. Pingpong show

Ja, ook ik heb uiteindelijk, na al vaak in Bangkok te zijn geweest, een pingpongshow bezocht. Maar niet voordat ik me had ingelezen in de ervaringen van anderen en wist welke oplichtings trucjes ik kon verwachten. Laat ik als eerst zeggen dat een pingpong show echt geen bucketlist dingetje is. Het is niet leuk of sexy om vrouwen er van alles in te zien stoppen, zeg maar. Mijn vriend wilde zelfs al na een minuut weer opstappen. Zo ongemakkelijk was het.

En ja, alle slechte verhalen die je op internet leest zijn waar. Ze wilde ons ‘gratis’ shotjes geven en kwamen inderdaad met een hoge rekening aan. Ik ben op mijn strepen gaan staan en ben vervolgens, nadat ik een eerlijk bedrag betaald heb, weggelopen. Maar omdat ik mijn research goed had gedaan, weet ik dat het ook vaak anders gaat. Ze kunnen je echt zo gaan intimideren (met gesloten deuren) dat je wel moet betalen.

Sla het bezoek aan een pingpong show dus maar gewoon over en geniet van de andere toffe dingen die je in Bangkok kan doen.

8. De pokerscam

De pokerscam komt uit Phnom Penh. Als je buiten bent komt er opeens iemand op je af om een praatje met je te maken. Zo vragen ze je onder andere waar je vandaan komt. Heel toevallig heeft hij ook een nichtje (neefje… vul in) die daar volgend jaar gaat studeren. Je wordt uitgenodigd voor een etentje, waar ze drugs in je eten stoppen. Vervolgens gaan jullie pokeren en verlies je al je geld.

Dit is één van de varianten van de pokerscam. Helaas moet je dus een beetje oppassen in Zuidoost-Azië als mensen je bij hun thuis uitnodigen.

Zuidoost-Azië blijft ontzettend tof om doorheen te reizen, met zijn prachtige landen. Laat je dan ook vooral niet ontmoedigen om er naartoe te gaan, na het lezen van dit artikel. Onthoudt gewoon dat als iets te mooi is om waar te zijn, dat het vaak ook is. En voor de rest gewoon genieten van je reis. En ach, je zult gerust wel eens te veel betalen. Maar gelukkig kun je als je gaat reizen naar Zuidoost-Azië die paar euro best missen.

armoede-reis

Geef je reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

3 comments