filipijnen

Zuidoost-Azië: welk land past bij mij?

Reizen door Zuidoost-Azië is populair! Het is makkelijk te bereizen, de meeste landen zijn goedkoop, er zijn genoeg andere reizigers om te ontmoeten en er is genoeg te zien en te beleven. Toch is elk land weer anders en hebben ze een eigen cultuur en bezienswaardigheden. Natuurlijk zou het tof zijn om elk land in Zuidoost-Azië te kunnen bezoeken, maar dat lukt maar weinig mensen. Daarom zul je je vast afvragen welk land je het beste kunt kiezen om naartoe te gaan? Welk land in Zuidoost-Azië past bij jou?

hoogtepunten-Zuidoost-Azië

Welke landen horen bij de regio Zuidoost-Azië?

Zuidoost-Azië is een subcontinent van Azië, die veel populaire reis- en vakantielanden bevat. Er zijn in totaal 11 landen die tot Zuidoost-Azië behoren en op twee na heb ik ze zelf allemaal bezocht. Ik vind deze regio dan ook helemaal geweldig! Elk land is anders en allemaal hebben ze hun eigen hoogtepunten. Van mooie stranden, tot jungle en heerlijk eten je kunt het er allemaal vinden. In dit artikel neem ik je mee naar alle landen in Zuidoost-Azië en vertel ik je wat je in elk land kunt vinden. Zodat je een beter beeld krijgt welk land in Zuidoost-Azië bij jouw wensen past en welk land in Zuidoost-Azië je het best kunt kiezen voor jouw vakantie.

De landen van Zuidoost-Azië zijn: Thailand, Laos, Vietnam, Cambodja, Myanmar, De Filipijnen, Indonesië, Maleisië, Singapore, Oost-Timor en Brunei

Welk land in Zuidoost-Azië past bij jou?

Hieronder beschrijf ik kort elk land in Zuidoost-Azië en vertel ik je voor welke soort reiziger dit land aan te raden is. Ook zet ik onder elk land neer op welk vlak het echt uitblinkt. Aan het eind van dit artikel zet ik nog mijn persoonlijke favorieten neer.

Thailand

Thailand is veruit het populairste vakantie- en backpackland van Zuidoost-Azië. Ook is Thailand het land waar langere reizen door Zuidoost-Azië vaak begonnen worden. Het is een land waar ik al vaak ben geweest en waar ik keer op keer terug blijf komen. Omdat het zo populair is, zul je op de meeste plekken niet de enige toerist zijn. Dat zorgt er wel voor dat reizen door Thailand makkelijk is.

Het is een veilig land, met vriendelijke mensen. Ook kun je er genoeg doen. Zo kun je er op zoek gaan naar wilde olifanten, luieren op paradijselijke eilandjes en een cocktail drinken op een dakterras in de wereldstad Bangkok. Alsof dat nog niet genoeg is, is het eten er ook nog eens heerlijk, zijn er leuke feestjes te vinden, zijn er bijzondere tempels te bezoeken en kun je er prima op een budget reizen. Kortom je snapt wel waarom Thailand zo een populair reisland is!

Voor welk type reiziger is Thailand geschikt?
Thailand is geschikt voor de beginnende reiziger/backpacker, maar ook voor de meer ervaren reiziger valt er genoeg te ontdekken en te beleven. Het reizen is er minder avontuurlijk dan in andere landen, maar het is er heel gevarieerd.

Thailand is goed voor:

 • Het heerlijke Thaise eten
 • De prachtige stranden
 • Goedkoop reizen (vooral in het noorden)
 • Cultuur – met de prachtige tempels
 • Feestjes – van de full moon party tot dansen op Khao San Road in Bankgok
 • Duiken – er zijn mooiere landen om te duiken in Zuidoost-Azië. Maar Koh Tao is de goedkoopste plek ter wereld om te leren duiken!

Meer lezen over Thailand? Lees hier al mijn blogs

thailand-reisroute

Laos

Laos wordt door veel reizigers overgeslagen of even vluchtig bezocht. Heel jammer, want het is een heel fijn land. Het heeft misschien niet veel echte highlights te bieden, maar het is een heel relaxt land met een mooie natuur. Mijn tofste ervaring in Laos was de Gibbon Experience, waarbij je drie dagen de jungle in gaat. Je gaat al ziplinend door de jungle en slaapt in boomhutten!

Ook vind je in Laos de stad van de monniken en tempels, Luang Prabang, wat voor veel reizigers wordt gezien als één van de fijnste steden van Zuidoost-Azië. Er zijn zeker toeristen in Laos, maar het is makkelijk om naar minder vaak bezochte plekken te gaan. Het land wordt ook wel het Thailand van vroeger genoemd. Helaas ligt Laos niet aan zee en heeft het geen stranden. Maar de Si Phan Dhon eilanden in de Mekong zijn een prima plek om je reis mee af te sluiten. En mocht je meer tijd hebben, dan kun je Laos goed combineren met Thailand.

Voor welk type reiziger is Laos geschikt?
In Laos zijn de reistijden wat langer en de bussen wat minder luxe, maar het is er nog steeds makkelijk rondreizen. De mensen zijn er heel vriendelijk en het is er veilig. Zowel de beginnende backpacker als de meer ervaren reiziger zal het hier naar zijn zin hebben.

Laos is goed voor:

 • Goedkoop reizen – het is misschien wel het goedkoopste land in Zuidoost-Azië
 • Cultuur – de dorpjes, lieve mensen en de monniken ’s ochtends vroeg in Luang Prabang
 • Grotten – er zijn veel grotten in het land
 • Avontuur – de Gibbon Experience!
 • Off the beaten track gaan
 • Natuur – met de Mekong rivier en de prachtige karstbergen

Meer lezen over Laos? Lees hier al mijn blogs!

laos-reisroute

Vietnam

Vietnam is een land met een prachtige natuur, heerlijk eten en goedkoop bier! Je kunt het langgerekte land opdelen in drie delen. Het noorden staat vooral bekend om de rijstterrassen en de minderheden die er wonen. Maar wist je ook dat je er in vijf dagen een super tof rondje kunt maken op een motorbike? Ook vind je er het bekende Halong Bay en de leuke stad Hanoi. In het midden van het land is het vooral de stad Hoi An, waar de toeristen naartoe komen. De hele stad is een soort openlucht museum en je kunt fietsen naar het strand.

In het zuiden vind je de hoofdstad Ho Chi Minh, waar je meer kunt leren over de Vietnam oorlog en de Mekong rivier over kunt varen. Ook kun je vanaf hier het vliegtuig nemen naar een tropisch eilandje. Een heel gevarieerd land dus. De locals zijn misschien wat minder open en vriendelijk dan in andere Zuidoost-Aziatische landen, maar ik vond ze zeker niet onvriendelijk.

Voor welk type reiziger is Vietnam geschikt?
Vietnam is geschikt voor avontuurlijke reizigers. Ook staat het bekend als een land dat je goed kunt bereizen met een motorbike die je ter plaatse koopt en weer verkoopt. Je vindt er veel natuur, cultuur en historie. De busreizen zijn er behoorlijk lang van noord naar zuid, maar vliegtickets kun je er vaak voor weinig geld vinden.

Vietnam is goed voor:

 • Goedkoop reizen
 • Cultuur – de minderheden in het noorden en Hoi An
 • Historie – Ho Chi Minh is vol met historie
 • Motorbike rijden
 • Avontuur
 • Off the beaten track gaan
 • Het eten – het eten in Vietnam is goed
 • Bier – het goedkoopste en beste bier van Zuidoost-Azië (naar het schijnt, ik ben geen bier drinker…)

Meer lezen over Vietnam? Lees hier al mijn blogs!

vietnam
Booking.com

Cambodja

Cambodja is een bijzonder land. Een land met het meest bijzondere tempelcomplex van heel Zuidoost-Azië en prachtige eilandjes. Een land waar de toeristische trekpleisters heel toeristisch zijn, maar waar je op de meeste andere plekken nauwelijks toeristen tegenkomt. Toch moet je de allergrootste trekpleister van het land, de tempels van Angkor Wat, zeker bezoeken!

Maar Cambodja is ook een land met een gruwelijke geschiedenis. Een geschiedenis die nog goed voelbaar is als je het land bezoekt. Onder het bewind van De Rode Khmer zijn er namelijk zo’n 1,7 tot 2 miljoen mensen (ongeveer een kwart van de bevolking toen) vermoord tussen 1975 en 1979. Vergeet daarom ook niet de indrukwekkende Killing Fields en het Tuol Sleng museum te bezoeken. Ondanks de gruwelijke geschiedenis heb ik de locals ervaren als vriendelijk en vond ik het een prachtig land!

Voor welk type reiziger is Cambodja geschikt?
Cambodja is geschikt voor elk type reiziger! Het is een land dat je makkelijk vanuit Thailand kunt bezoeken. Je kunt in een paar dagen de bekende hoogtepunten zien, maar kunt er ook makkelijk langer doorbrengen als je ook de minder bekende plekken van het land wilt zien.

Cambodja is goed voor:

 • Tempels – Angkor Wat is het ultieme tempel complex in Zuidoost-Azië
 • Geschiedenis
 • Eilandjes
 • Off the beaten track gaan – buiten de toeristische trekpleisters zijn er weinig toeristen
 • Feesten
hoogtepunten-zuidoost-azie

Myanmar

Myanmar is een land dat nog niet door heel veel toeristen wordt bezocht. Een land met vriendelijke mensen, die je nog niet als een wandelende portemonnee zien. Maar ook een land waar het op dit moment (2023) nog steeds onrustig is na een militaire staatsgreep in 2021. Voordat je naar Myanmar toegaat, moet je je dus goed inlezen of het wel veilig is. Toen ik er was, waren de plekken die je als toerist kon bezoeken heel veilig. En ik vond het echt een geweldig land! De prachtige pagoda’s, het authentieke, mooie wandelingen maken, het prachtige Inle Lake, de tempels van Bagan en de ontmoeting met mensen die nog nooit een toerist hadden gezien waren mijn hoogtepunten. Ik hoop voor de lieve bevolking dat er snel weer rust komt in het land.

Voor welk type reiziger is Myanmar geschikt?
Myanmar is geschikt voor reizigers die op zoek zijn naar een authentiek Aziatisch land en die houden van cultuur. Mocht je willen feesten en veel andere reizigers willen ontmoeten, zou ik je Myanmar niet aanraden.

Myanmar is goed voor:

 • Cultuur
 • Natuur
 • Off the beaten track gaan
 • Bijzondere ontmoetingen met de locals
 • Tempels
zuidoost-azië-welk-land

De Filipijnen

De mooiste stranden die ik tot nu toe heb gezien waren die van De Filipijnen. Het is er echt paradijselijk mooi! Het is het ultieme land om eiland te hoppen en ook onderwater valt er genoeg te beleven. Zo dook ik er met haaien, zag ik kleine zeepaardjes en dook ik door wrakken uit de Tweede Wereldoorlog. De locals zijn voornamelijk katholiek, dus je kunt als vrouw zijnde dragen ‘wat je wilt’. Ook zijn ze vriendelijk en spreken de meeste mensen Engels. Mocht je wat meer willen dan strand, dan kun je het binnenland van de eilandjes zelf ontdekken en de mooie rijstterrassen bezoeken in het noorden. Het eten is wat minder lekker dan in de meeste Aziatische landen, maar de rum is dan wel weer spotgoedkoop. Ook weten de Filipijnen wel wat een feestje is en mocht je van karaoke houden dan is dit helemaal jouw land.

Voor welk type reiziger is De Filipijnen geschikt?
Er is zeker meer te vinden in De Filipijnen dan strand. Toch draait het reizen in de Filipijnen vooral om de stranden en het eiland leven. Hier moet je dus van houden. Als je houdt van strand, duiken, boottochtjes en snorkelen is dit het land voor jou! Ook zul je in De Filipijnen iets meer van tevoren moeten plannen, dan in de andere landen. Het is wat duurder dan de meeste landen in dit lijstje, maar je kunt er nog steeds goed betaalbaar reizen!

De Filipijnen is goed voor:

 • Eiland hoppen
 • Mooie stranden, helder water en palmbomen
 • Duiken
 • Snorkelen
 • Feestjes en karaoke
 • Surfen op het eiland Siargao
 • Cultuur en rijstterrassen in het noorden

Meer lezen over de Filipijnen? Lees hier al mijn blogs!

zuidoost-azië-welk-land

Indonesië

Indonesië is net zoals De Filipijnen een land dat uit veel eilanden bestaat, wel 17.000! Je kunt er met gemak maanden rondreizen, maar een weekje op het godeneiland Bali is ook prima te doen. Er zijn toeristische eilanden, zoals Bali, maar ook eilanden waar nog amper toeristen komen. Elk eiland waar ik ben geweest is weer compleet anders! Wat dacht je van het groene Sumatra, waar je wilde Orang-Oetangs kunt spotten, surfen op het relaxte Lombok of traditionele dorpjes bekijken op Flores? Mooie strandjes heb je genoeg in Indonesië, je kunt er prachtig duiken en het eten is er heerlijk. Wat voor budget je nodig hebt, is afhankelijk van het eiland dat je kiest en hoe je reist. Maar de meeste eilanden zijn voor ons goedkoop! De toeristische eilanden en sommige moeilijk te bereiken eilanden kunnen wat duurder zijn.

Voor welk type reiziger is Indonesgeschikt?
Eigenlijk is reizen door Indonesië voor iedere reiziger wel geschikt! Je vindt er prachtige resorts en hotels, er zijn volop watersporten te beoefenen, je kunt er elke dag feesten als je dat wilt, er is volop cultuur en je vindt er prachtige natuur. Omdat elk eiland zo verschilt, is het een goed idee om te kijken welk eiland je aanspreekt. Zo vind je de meeste luxe op Bali, maar zijn andere eilanden juist weer iets rustiger en avontuurlijker.

Indonesië is goed voor:

 • Eiland hoppen
  Duiken en snorkelen
 • Cultuur
 • Natuur – vulkanen, rijstterrassen, jungle enz.
 • Stranden
 • Lekker eten
 • Avontuur
 • Surfen
 • Feestjes

Meer lezen over Indonesië? Lees hier al mijn blogs!

rijstvelden-bali
ReizenReizen

Maleisië

Maleisië is meer Westers en georganiseerder dan de landen die ik hierboven heb besproken. Het is daarom ook iets duurder dan de meeste landen in Zuidoost-Azië, maar nog steeds is het voor ons een goed betaalbare bestemming! Op het vaste land van Maleisië vind je uitgestrekte theevelden en de wereldstad Kuala Lumpur. Maar er zijn ook leuke eilandjes om even helemaal niets te doen. Het hoogtepunt van Maleisië vind ik Maleisisch Borneo! Hier vind je prachtige natuur, zowel onder als boven water. Wat dacht je van het spotten van neusapen en met een beetje mazzel zelfs wilde orang-oetans? Mijn mooiste duiken ooit heb ik misschien wel bij het eilandje Sipadan op Maleisische Borneo gemaakt!

Voor welk type reiziger is Maleisië geschikt?
Het vaste land van Maleisië is wat minder avontuurlijk dan andere landen van Zuidoost-Azië. Dat is dus prima geschikt voor een reiziger die nog niet zoveel gereisd heeft of die iets meer Westers wilt reizen. As je gek bent op natuur, dan moet je zeker naar Maleisisch Borneo toe!

Maleisië is goed voor:

 • Duiken
 • Natuur
 • Koloniale steden
 • Heerlijk eten
 • Eiland leven
off-the-beaten-track-zuidoost-azie

Singapore

Singapore is het kleinste land van Zuidoost-Azië en compleet anders dan de rest van de landen. Het is een indrukwekkende wereldstad, die ontzettend schoon, georganiseerd en veilig is. Dat komt mede door de strenge regels en hoge boetes die worden uitgedeeld bij het overtreden daarvan. Zo is kauwgom er verboden, wordt afval op straat gooien afgestraft met een boete van 1000 euro en moet je 85 euro betalen als je de wc niet doorspoelt. Je kinderen stokslagen geven mag trouwens wel.

Singapore is een bijzondere stad om een paar dagen te blijven. Zelf heb ik er jaren geleden een tussenstop gehad van een dag. Aanraders om in Singapore te doen zijn: een cocktail drinken in een hippe rooftop, China Town bezoeken, rondlopen in de Botanische tuinen, de futuristische Gardens by the Bay bezoeken en door de andere verschillende wijken lopen.

Voor welk type reiziger is Singapore geschikt?
Singapore is geschikt voor reizigers die een paar dagen lang een bijzondere wereldstad willen ontdekken. Het is er niet zoals in andere Aziatische steden, want het is er enorm georganiseerd, schoon en veilig. Daar betaal je overigens ook wel een stukje meer voor dan in de andere landen.

Singapore is goed voor:

 • Luxe
 • Stadsleven
 • Schoon en georganiseerd
 • Avondleven
 • Het lekkere en gevarieerde eten
 • Een goede plek voor een tussenstop

Oost-Timor

En dan komen we nu bij de twee landen die ik zelf nog niet heb bezocht. Het toerisme in Oost-Timor is nog niet echt ontwikkelt. Het is dan ook niet zo makkelijk te bereiken en er heerst veel armoede in het land dat in 2002 onafhankelijk werd. Maar de bevolking is vriendelijk en mocht je op zoek zijn naar avontuur, dan kan dit nog wel eens jouw bestemming zijn. In het binnenland vind je koffieplantages en aan de kust kun je mooi duiken en walvissen spotten in het juiste seizoen. Doordat de VN en mensen van verschillende NGO’s al jaren in het land zijn, zijn de locals wel gewend aan Westerse mensen. Helaas houdt dat ook in dat reizen hier niet zo goedkoop is als je misschien zou verwachten. Al is het ook zeker niet duur!

Voor welk type reiziger is Oost-Timor geschikt?
Oost-Timor is geschikt voor de avontuurlijke reiziger!

Oost-Timor is goed voor:

 • Avontuur
 • Duiken
 • Stranden
 • Wandelen

Brunei

Ook Brunei heb ik nog niet bezocht, de onderstaande foto is dan ook niet mijn eigen foto. Brunei is een piepklein oliestaatje in het noorden van Borneo en is niet toeristisch. Het is er streng Islamitisch, zo is alcohol er niet te verkrijgen en ligt vrijdag het gewone leven zo’n beetje plat. Dat betekent ook dat je als vrouw zijnde je schouders en knieën moet bedekken. Omdat er veel olie gewonnen wordt, is het een rijk staatje, waarbij de Sultan bijvoorbeeld wel drie paleizen heeft. In een paar dagen kun je het onontdekte Brunei goed verkennen, zonder andere toeristen! Enkele hoogtepunten zijn: een palendorp waar je kunt zien hoe de locals leven, neusapen spotten op de rivier en een prachtige moskee bekijken. Het reizen hier is iets duurder dan in de andere landen, maar nog wel betaalbaar. Het land is schoon en veilig.

Voor welk type reiziger is Brunei geschikt?
Brunei is geschikt voor reizigers die een bijzonder en niet toeristisch Islamitisch land willen ontdekken, terwijl je door Borneo of Sarawak reist. Vanaf Kuala Lumpur kun je goed en niet duur voor een paar dagen op en neer vliegen. Ook kun je de boot nemen vanaf de stad Kota Kinabalu en gaan er bussen naar andere plaatsen in Borneo en Sarawak.

Brunei is goed voor:

 • Moskeeën
 • Natuur
 • Off the beaten track
 • Schoon, veilig, goed georganiseerd land

Dus… welk land in Zuidoost-Azië moet je kiezen?

Ik hoop dat je nu een wat beter beeld hebt bij de landen van Zuidoost-Azië. Het is misschien wel mijn favoriete regio om doorheen te reizen! Je kunt dan ook niet echt een fout land kiezen in Zuidoost-Azië. Ook al verschillen de landen van elkaar, het zijn allemaal Aziatische landen. Je zult dan ook veel overeenkomsten tussen de landen ontdekken. Om dit artikel af te sluiten zal ik je nog een paar persoonlijke favorieten geven. De landen Brunei en Oost-Timor staan hier niet bij, omdat ik die nog niet heb bezocht.

Mooiste stranden in Zuidoost-Azië

 • 1. De Filipijnen
 • 2. Indonesië
 • 3 Thailand

Lekkerste lokale eten in Zuidoost-Azië

 • 1. Thailand
 • 2. Indonesië
 • 3. Maleisië

Authentiekste land van Zuidoost-Azië

 • 1. Myanmar
 • 2. Laos
 • 3. Indonesië (niet alle eilanden!)

Beste land om wildlife te spotten in Zuidoost-Azië

 • 1. Maleisië (Borneo)
 • 2. Indonesië (Sumatra)
 • 3. Thailand

De goedkoopste landen in Zuidoost-Azië

 • 1. Laos
 • 2. Vietnam
 • 3. Cambodja

Beste land is het beste voor je eerste (backpack) reis in Zuidoost-Azië

 • 1. Thailand
 • 2. Indonesië (Bali)
 • 3. Maleisië
floating-market-bangkok

Meer lezen over de landen van Zuidoost-Azië?

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.