tips-backpacken

10 tips voor je eerste keer backpacken

Als je voor het eerst gaat backpacken is dat best spannend. Je hebt dan ook al vast veel informatie opgezocht en bedacht hoe het zal zijn. Mijn eerste backpackreis is alweer even geleden en eigenlijk had ik toen geen idee wat ik kon verwachten. Maar wat had ik het naar mijn zin! Zo veel zelfs dat er nog vele backpack trips daarna zijn gevolgd. Ook al kun je je nooit helemaal voorbereiden op wat je te wachten staat, toch is het fijn als je van tevoren al wat tips krijgt. Dat voelt een stuk relaxter aan! Vandaar dat ik je 10 handige tips geef voor je eerste keer backpacken.

zuid-amerika-reizen

1. Plan niet teveel

Met alle informatie die je zowel online als offline kunt vinden is het best lastig om niet teveel te plannen als je gaat backpacken. Natuurlijk is het fijn om een globale planning te hebben en voor jezelf op een rijtje te zetten wat je echt graag wilt doen en zien. Maar zorg ervoor dat je geen dag tot dag planning hebt gemaakt. Tijdens het backpacken krijg je namelijk van iedereen tips en het zou toch jammer zijn als je van tevoren al je hele reis vol gepland hebt. Het is juist zo leuk om spontaan ergens heen te gaan en de echte vrijheid onderweg te kunnen voelen. Go with the flow zou ik zeggen! Dan geniet je het meest en maak je de tofste dingen mee.

Bij sommige bestemmingen (zeker als je in het hoogseizoen reist) moet je sommige dingen wel van tevoren boeken. Denk hierbij aan een overnachting in een populair hostel of het lopen van de Inca Trail naar Machu Picchu. Vaak zijn hier alternatieven voor te verzinnen, maar zorg er van tevoren wel voor dat je een idee hebt welke dingen je van tevoren moet boeken en wat voor jou echt onmisbare ervaringen zijn.

Zelf boek ik accommodatie het liefst pas zo kort mogelijk van tevoren en boek ik thuis alleen maar de eerste nachten. Ik vind de vrijheid die dat geeft super fijn! Op het laatst beslissen hoeveel nachten ik ergens wil blijven. Vind ik het ergens leuk? Dan blijf ik er langer. Heb ik het er na een nacht wel gezien? Dan reis ik lekker door naar de volgende bestemming. Deze vrijheid zorgt er wel voor dat ik niet altijd in mijn eerste keus accommodatie kan overnachten, maar dat neem ik op de koop toe.

Wil je lezen welke fouten ik allemaal heb gemaakt tijdens het backpackent? Ik heb er een blog over geschreven, zodat jij die fouten hopelijk niet meer gaat maken!

2. Neem niet teveel spullen mee

Een onmisbare backpack tip is zeker om neit teveel spullen mee te nemen, al kan dat nog best lastig zijn… Maar bedenk goed dat alles wat je meeneemt je uiteindelijk zelf elke keer weer moet meeslepen. En ik kan je vertellen, in de hitte met een zware backpack lopen is geen pretje… Mocht je er tijdens je reis achter komen dat je iets vergeten bent, dan kun je ter plekke ook nog van alles kopen. Ook zul je onderweg vast wel leuke dingen tegenkomen die je wilt kopen, dus kan je daar maar beter nog een plekje voor over laten. Verder kun je op de meeste plekken goedkoop je was laten doen en eigenlijk heb je ook helemaal niet zo veel nodig.

Wat wel handig is om in ieder geval mee te nemen is:

  • Een flightbag. Een zak om je backpack heen, die je backpack beschermt. Ik sluit dit altijd af met een slotje als ik met het vliegtuig ga, met het openbaar vervoer reis of mijn backpack voor een tijdje ergens achterlaat.
  • Een goede backpack. Bespaar hier niet (teveel) op, vind er eentje die aan de voorkant open kan en kies niet voor een te lichte kleur. Zelf heb ik een Deuter dames tas, waar ik nog steeds heel tevreden mee ben!
  • Goede dichte schoenen. Als je lange wandelingen gaat maken kun je overwegen om goede wandelschoenen mee te nemen, maar voor veel backpackers zijn sneakers ook goed genoeg. Ik neem zelf altijd mijn hoge wandelschoenen mee, als er flinke wandelingen op de planning staan. Ook al nemen ze redelijk wat ruimte in beslag, ik heb er nog nooit spijt van gehad!
  • Oordopjes… Altijd handig tijdens de busreizen met luide muziek en films aan en natuurlijk ook in de dormkamers.
  • Wat ook handig kan zij, is een microvezel handdoekje, packing cubes, een money belt, een e-reader, een extra canvas tasje en een drinkbeker zodat je niet steeds een plastic flesje hoeft te kopen.
musthaves-reizen

3. Verdiep je voordat je in een land gaat reizen een beetje in de cultuur

Vergeet nooit dat je een gast bent in een land en probeer je zoveel mogelijk aan te passen aan de gebruiken en gewoonten in dat land. Dan bedoel ik natuurlijk niet dat je ook constant op de grond moet gaan spugen, als je in China bent. Maar wel dat je, zeker als vrouw, rekening houdt met bijvoorbeeld de kleding die je draagt in bepaalde landen. Bedek je schouders en knieeën waar dat nodig is. Dat is niet alleen maar respectvol, maar ook een stuk fijner voor jezelf.

Er zijn zelfs backpackers in de gevangenis beland omdat ze de lokale cultuur niet respecteren. Naakte selfies maak je maar weer thuis en zeker niet bij een Boeddha beeld of voor een tempel in het prachtige Angkor Wat. Als ik die verhalen hoor, dan heb ik echt last van plaatsvervangende schaamte. Zorg er dus voor dat je respect toont voor de lokale bevolking en hun cultuur tijdens het backpacken.

4. Als iets te mooi is om waar te zijn, dan is dat het vaak ook

Klinkt iets te mooi om waar te zijn? Negen van de tien keer is dat het dan ook. Ook al zie jij jezelf misschien niet als rijk, voor de locals ben je steenrijk. Dat houdt ook in dat sommige mensen hier graag een graantje van mee pikken en dit niet altijd doen op een eerlijke manier. Meestal gaat dit om iets onschuldigs en je zult gerust wel eens teveel betalen. Toch kan het geen kwaad om een klein beetje na te denken als iets geweldig klinkt. Lees ook even mijn artikel over de meest voorkomende scams in Zuidoost-Azië, dan weet je in ieder geval alvast waar je niet in moet trappen.

5. Maak een kopie van je belangrijke documenten

Gelukkig is het mij nog nooit gebeurt, maar je kunt natuurlijk altijd onderweg dingen kwijtraken, zoals je tas. Dat is natuurlijk nooit fijn, maar als er dan ook nog eens belangrijke documenten inzaten, dan baal je helemaal. Daarom zorg ik ervoor dat ik altijd kopieën van belangrijke documenten bij me heb. Ook mail ik die altijd aan mijzelf en aan minstens één ander persoon die thuis blijft. Zo heb ik het altijd bij de hand. Zorg in ieder geval voor een kopie van je verzekeringspas, je rijbewijs, paspoort, je inentingsboekje en andere belangrijke documenten. Daarbij heb ik ook altijd een document met belangrijke telefoonnummers, zowel uitgeprint als online.

6. Neem 2 betaalpasjes mee en wat los geld

Niet overal kun je met één pinpas pinnen en natuurlijk kun je ook die kwijtraken. Om problemen te voorkomen neem ik dus altijd twee verschillende pasjes mee. Vergeet trouwens ook de instelling van je pinpas niet te veranderen naar ‘wereld’. Ook kan het voorkomen dat je niet overal kunt pinnen of dat je bijvoorbeeld (onverwachts) moet betalen voor een visum of iets anders. Hiervoor zorg ik ervoor dat ik altijd wat contant geld bij mij heb in euro’s of US dollars. Overigens bewaar ik beide pasjes en mijn contante geld altijd ergens anders. Als ik dan iets kwijtraak, dan heb ik nog steeds een mogelijkheid om te betalen.

7. Probeer niet de hele wereld in 2 maanden te zien

Er zijn mensen die een wat sneller tempo hebben qua reizen. Maar ik zou je toch als tip willen geven om niet teveel te willen zien. Te snel reizen is vermoeiend, duurder, stressvol en het zorgt ervoor dat je de plaatsen die je ziet niet echt ervaart. Reis liever wat langzamer dus, ook al betekent dat, dat je niet alles kunt zien. Je kunt altijd nog een keer terugkomen, toch?

8. Doe niet mee aan ‘schadelijke’ excursies

Er zijn van die activiteiten waar je toffe foto’s door krijgt, maar die je beter kunt laten. Zo horen wilde dieren in het wild en niet op de foto te gaan met toeristen. Een ritje op een olifant kun je ook beter overslaan, want olifanten willen geen mensen op hun rug dragen. Om ze zo ver te krijgen om dit wel te doen, worden de misselijkste praktijken uitgevoerd. Het onderwaterleven aanraken? Liever niet, schildpadden kunnen ziek worden als je ze aanraakt en je verstoort er de natuur mee. Zwemmen met dolfijnen klinkt natuurlijk ook harstikke tof! In het wild kan dit zeker op een respectvolle manier gedaan worden, maar dolfijnen horen niet in een zwembad te zwemmen.

9. Zorg voor een goede zorgverzekering

Als je gaat backpacken moet je ervoor zorgen dat je goed verzekerd bent. Ik heb gelukkig de mazzel gehad dat ik mijn zorgverzekering nog nooit nodig heb gehad, maar het kan ook heel goed anders lopen. In het buitenland kunnen de kosten daarvoor ook flink oplopen en helemaal als je bijvoorbeeld terug naar Nederland gevlogen moet worden. En als je ziek wordt in het buitenland is je zorgen maken om de kosten het laastste waar je mee bezig wilt zijn.

Ook andere verzekeringen zijn aan te raden. Gelukkig is mij dat ook nog nooit gebeurt (ik ga het meteen afkloppen), maar de kans dat je spullen kwijt raakt is natuurlijk aanwezig. Die mooie camera bijvoorbeeld. Of wat dacht je van een noodgeval, waardoor je zo snel mogelijk terug naar huis moet vliegen?

Als je langere tijd op reis gaat, zijn er een paar opties om een goede reisverzekering af te sluiten. Zelf heb ik het altijd via Oom verzekeringen geregeld en heb daar geen klachten over.

10. Koop een lokale simkaart en gebruik handige reisapps

Een goede backpack tip is om zo snel mogelijk een lokale simkaart te kopen, waarmee je kunt bellen en internet hebt. Vaak kun je er al eentje op het vliegveld aanschaffen. Want, buiten Europa, wil je echt je eigen simkaart niet gebruiken qua kosten. Toch is het wel handig om bereikbaar te zijn en een lokaal telefoonnummer te hebben. Ook internet komt zeker van pas! Bij het boeken van je volgende hotel, vragen aan je accommodatie, mocht je pech en/of vertraging hebben, bij het boeken van taxi’s, het boeken van excursies en natuurlijk komt het nog veel vaker van pas of is het gewoon leuk.

Geniet, want backpacken is harstikke gaaf!

Wat is backpacken toch gaaf! Elke reis heb ik er met volle teugen van genoten. Je doet zoveel toffe ervaringen op, maakt dingen mee die je anders nooit mee zult maken, ziet de mooiste dingen, ervaart avonturen en je ervaart veel vrijheid. En mocht het uiteindelijk toch niets voor jou zijn, dan is een ticket terug naar Nederland ook zo geboekt!

ReizenReizen

ik-backpack

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

1 reactie