palenque

Palenque naar San Cristobal met een tour

Door alle positieve verhalen die ik over de stad San Cristobal hoorde, was het een bestemming die ik zeker wilde bezoeken in Mexico! Dat was uiteindelijk een hele goede beslissing, want ik vond het een hele leuke stad. Om naar San Cristobal toe te komen, waren we op zoek naar transport vanaf de stad Palenque. Helaas staat de directe weg tussen deze twee steden bekend om zijn onveiligheid. Wat zijn de andere opties om tussen deze steden te reizen? En hoe zijn wij uiteindelijk van Palenque naar San Cristobal toegereisd?

Hoe kom je in Palenque?

We reisden van Guatemala naar Mexico en kozen ervoor om vanaf het plaatsje Flores in 7 uur naar Palenque in Mexico toe te reizen. Vanaf Palenque zijn er verschillende bussen die naar de regio’s Quintana Roo, Yucatan en Campeche gaan. Daar zouden wij ook naartoe gaan, maar toch wilde ik heel graag ook San Cristobal bezoeken.

Is Palenque een leuke stad?

Palenque zelf is misschien niet de leukste stad in Mexico, maar in de omgeving kun je een paar toffe dingen bekijken! Het is dus zeker de moeite waard om deze plek mee te nemen in je route door Mexico. Je hebt er een bijzondere oude Maya stad, die in de jungle ligt en waar het een stuk minder druk is dan in het bekende Chichen Itza. Verder heb je er een paar mooie watervallen die je kunt bezoeken, Roberto Barrios, Misol-Ha en Agua Azul.

De directe weg van Palenque naar San Cristobal is niet altijd veilig

Palenque en San Cristobal zijn beide veilige steden voor toeristen, maar helaas staat de directe weg tussen deze plaatsen bekend als niet zo veilig. Vooral het stuk tussen Ocosingo en San Cristobal staat bekend om de vele roadblocks en helaas ook berovingen. Vandaar dat bussen deze weg ook niet nemen en omrijden. Mocht je willen reizen tussen deze twee plaatsen, zorg er dan zeker voor dat je vlak van tevoren de veiligheidssituatie checked.

Opties om vanaf Palenque naar San Cristobal toe te gaan

Als je een huurauto hebt, wordt er aangeraden om dit stuk overdag af te leggen en om te rijden. Verder raad ik je aan op ter plaatse en op forums vlak voordat je van Palenque naar San Cristobal gaat rijden, te checken hoe de situatie dan is.

De nachtbus is misschien wel de populairste manier om tussen Palenque en San Cristobal te reizen. Helaas rijdt de nachtbus flink om, waardoor het een lange trip is. De bus doet er zo’n 10 uur over. Let op: in februari 2022 is er ook een nachtbus, met toeristen, op deze route overvallen. Tijdens mijn reis heb ik ook toeristen ontmoet die met collectivo’s de korte route tussen Palenque en San Cristobal af hadden gelegd. Ik heb mij verder niet in deze manier verdiept.

Na flink wat twijfelen hebben we uiteindelijk voor een tour gekozen om van Palenque naar San Cristobal te reizen. Hoe wij dat hebben gedaan en hoe dat was lees je in de rest van deze blog. Overigens kun je deze trip ook andersom doen. Je vertrekt dan om 3:30 ’s nachts en wordt rond 17:00 afgezet in Palenque.

Welke tours zijn er?

Er zijn een paar verschillende tours die je kunt doen om van Palenque naar San Cristobal toe te gaan.

Start in de ochtend om 8:00
Je bezoekt de ruïnes van Palenque en één of twee watervallen. Daarna rijdt je door naar San Cristobal. Wij hebben deze tour gedaan en alle details hiervan lees je verderop. Dit kan ook andersom geboekt worden, waarbij je ’s nachts vanaf San Cristobal vertrekt en na de bezoeken wordt afgezet in Palenque.

Start in de middag rond 12:00
Je slaat hierbij de ruïnes over en bezoekt alleen de watervallen. Hierna vertrek je naar San Cristobal.

Onze ervaring met de tour van Palenque naar San Cristobal

De avond van te voren hadden wij de tour geboekt bij Transportadora Turistica Tulum. Er waren nog twee andere bedrijven die dit ook aanboden, maar ik denk dat het weinig uitmaakt met wie je gaat.

De ruïnes van Palenque

Om 8:00 werden we met een mini busje opgehaald bij ons hotel, om na even rijden afgezet te worden bij de ruïnes van Palenque. Je hebt er zo’n 3 tot 3,5 uur om de ruïnes te bekijken en dat was eigenlijk voor iedereen wel een prima tijd. Ik raad je aan om de ruïnes te bekijken, vervolgens door de jungle naar het museum te lopen en daarna weer richting het pick-up point te gaan. Het museum vond ik echt de moeite waard en in de jungle zagen we brulapen!

palenque-jungle

Waterval Misol Ha

We gingen het busje weer in op weg naar de waterval Misol Ha. Een hele mooie en bijzondere waterval, waar je achter het water kunt lopen! Ook kun je er zwemmen. Mijn vriend is het water wel even in gedoken, maar doordat we voor deze stop niet zo lang de tijd hadden, besloot ik maar droog te blijven. We hadden 40 minuten de tijd bij deze waterval.

misol-ha

Waterval Agua Azul

Waterval Agua Azul is compleet anders dan Misol Ha. Het is vrij groot en ook hier kun je zwemmen. Het water is op een zonnige dag mooi blauw en het is een fijne plek om te relaxen. Al is het er wel druk! Er zijn langs het hele pad kraampjes met eten en souvenirs. Als je wat verder naar boven toe loopt over het pad kom je twee plekken tegen waar je toch nog redelijk rustig kunt zwemmen. Bij deze stop hadden we 2,5 uur, wat voor ons een prima tijd was!

aqua-azul
aqua-azul-palenque

Rijden naar San Cristobal

Na het bezoeken van Agua Azul reden we een stukje naar de hoofdweg, waar alles tour busjes stopten. Daar moesten we in een ander busje stappen en na ongeveer een uur wachten, vertrokken we met vier andere busjes naar San Cristobal. We hebben de hele weg samen gereden. Ook hadden we een politie escort die met ons mee reed. Het voelde best vreemd, maar ik vond het ook wel een veilig idee. We reden niet de directe weg, maar reden een stukje om. Het was eerlijk gezegd nog een behoorlijke rit, want we kwamen pas om 24:00 in San Cristobal aan. Verwacht ook niet dat je kunt slapen, want de weg bestaat uit één en al bochten.

Zou ik de tour van Palenque naar San Cristobal aanraden?

Het was een hele lange dag, maar uiteindelijk hebben we veel gezien en kwamen we veilig aan in San Cristobal. De entree gelden zijn inclusief en uiteindelijk ben je bijna het zelfde kwijt als bij het boeken van een nachtbus. Ik zou de tour dus zeker aanraden! Maar er zijn een paar dingen om rekening mee te houden:

  • De chauffeur sprak geen Engels en gaf geen informatie.
  • Er is geen specifieke stop om te eten. Zorg er dus voor dat je wat snacks en drinken meeneemt en eventueel bij de ruïnes, maar zeker bij Agua Azul wat eet.
  • Mocht je snel wagenziek worden, dan is het beter om een pilletje in te nemen voor het laatste stuk.
  • De busje rijden behoorlijk hard in de konvooi.Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.