duurzaam-reizen

Zuidoost-Azië of Zuid-Amerika – waar reis je naartoe?

Lukt het je niet om een keuze te maken tussen reizen naar Zuidoost-Azië of Zuid-Amerika? Misschien helpt dit artikel je op weg. De reizen die ik met mijn ouders heb gemaakt waren vooral naar Aziatische landen en ook voor mijn eerste lange reis vertrok ik naar Zuidoost-Azië. Eigenlijk wist ik heel weinig van Zuid-Amerika en trok het mij minder. Toch besloot ik mijn tweede lang reis te beginnen in Zuid-Amerika. In beide continenten heb ik een geweldige tijd gehad. Maar in dit artikel zet ik, speciaal voor de reizigers met keuzestress, de belangrijkste verschillen tussen de twee continenten op een rij.

zuid-amerika-vs-azie

Het eten

Natuurlijk verschilt de keuken van land tot land. Peru was mijn absolutie favoriet qua eten in Zuid-Amerika. Ik ben dol op vis en in Peru hebben ze heerlijke ceviche. Dat is een visschotel van rouwe vis gemarineerd in citroen of limoen. Inmiddels wordt dit gerecht ook in andere landen steeds populairder. Ook de gevulde halve avocado’s vond ik heerlijk. In Colombia at ik trouwens de heerlijkste arepa’s, een lekkere straatsnack. En in Argentinië en Chili kun je een heerlijk stukje vlees eten, met een lekker glas wijn.

Toch heb ik het overgrote deel in Zuid-Amerika rijst met bonen en een stukje kip ( of taai vlees en aan de kust soms vis) gegeten. Ook soep met bonen krijg je vaak. De eerste paar keer is dit best lekker hoor, maar helaas is er in veel landen weinig variatie en word je het eten op een gegeven moment wel een beetje zat.

In Zuidoost-Azië is mijn minst favoriete land qua eten de Filipijnen. Maar eigenlijk heb ik in alle andere Aziatische landen heerlijk gegeten. De heerlijkste curry’s in Thailand, lekkere Gado Gado in Indonesië, salade van theeblaadjes in Myanmar en verse loempia’s in Vietnam zijn enkele van mijn favorieten.

Conclusie: het eten in Zuidoost-Azië is wat mij betreft de overduidelijke winnaar

Andere reizigers ontmoeten

Zeker als je alleen reist wil je graag andere reizigers ontmoeten. En in welk continent kan dat nou het beste? Eigenlijk kun je in beide continenten goed andere reizigers ontmoeten. Het makkelijkst gaat dat als je in hostels slaapt, maar ook tijdens excursies en in het openbaar vervoer kom je veel andere reizigers tegen. Wel kom je een ander soort reiziger tegen in beide continenten. In Zuidoost-Azië vind je (vooral in de ‘standaard’ plaatsen) veel jonge backpackers die het sociale gebeuren, de gezelligheid en de feestjes misschien wel het belangrijkst vinden van het reizen. Zuid-Amerika trekt wat oudere reizigers aan, die wat meer echt voor het reizen zelf komen. Ook vind je er wat minder reizigers, maar in Zuid-Amerika heb ik ook voldoende reizigers ontmoet.

Conclusie: in beide continenten leer je genoeg reizigers kennen. Wel zijn ze in Zuid-Amerika over het algemeen wat ouder en wat meer gericht op het reizen zelf.

De kosten van het reizen door Zuidoost-Azië en Zuid-Amerika

In beide continenten kun je in de meeste landen goedkoop reizen naar Westerse maatstaven. Maar natuurlijk heb je zowel in Zuidoost-Azië als in Zuid-Amerika zowel goedkopere als duurdere landen. De goedkoopste landen in Zuidoost-Azië zijn Laos, India, het noorden van Thailand, Nepal en Vietnam. Hier kun je al voor € 20 – € 30 euro per persoon per dag reizen. Wat meer geld ben je kwijt in de Filipijnen. Je kunt goedkoop naar deze landen toe vliegen en met de lowcost airlines ben je weinig geld kwijt als je binnen de landen zelf vliegt. Wel heb je voor veel landen een visum nodig, wat je geld kost.

In Zuid-Amerika is Bolivia het goedkoopste land, waar je ongeveer evenveel uitgeeft als in de goedkoopste landen in Zuidoost-Azië. In de andere landen ben je wel wat meer geld kwijt. Zeker voor je accommodaties betaal je een stuk meer. Maar ik moet ook zeggen dat ik de accommodaties in Zuid-Amerika over het algemeen wel wat mooier vond. Ik heb voornamelijk in hostels geslapen en die zijn in de meeste landen van Zuid-Amerika een stukje luxer en soms zelfs met een eigen bar en restaurant. Wat wel fijn is, is dat je voor landen in Zuid-Amerika geen visum nodig hebt. Chili, Argentinië en Brazilië zijn de duurste landen waar ik geweest ben in Zuid-Amerika. Hier moet je rekenen op zo’n € 40 tot € 60 euro per dag.

Conclusie: In Zuidoost-Azië zijn de meeste landen zeker goedkoper dan in Zuid-Amerika. Al ligt het zeker aan het land dat je gaat bezoeken.

Natuur

In Azië vind je prachtige stranden, groene jungle, indrukwekkende rijstterrassen en er zijn plekken waar je goed dieren kan spotten. Toch is de natuur in Zuid-Amerika een stuk veelzijdiger en indrukwekkender. In één land kun je sneeuw, jungle, strand en bergen vinden. De natuur in Zuid-Amerika is ook een stuk ruiger.

Conclusie: ook al is er in beide continenten prachtige natuur te vinden, wat mij betreft heeft Zuid-Amerika de mooiste natuur.

zuid-amerika-reizen

Veiligheid Zuidoost-Azië vs Zuid-Amerika

In beide continenten heb ik mij bijna altijd veilig gevoeld. Je gezond verstand en het gebruiken van je intuïtie gaat je hier zo ie zo al goed bij helpen. Helaas heb ik toch één keer op straat een poging tot beroving meegemaakt op klaarlichte dag in een drukke straat in Ecuador, maar uiteindelijk is dit goed afgelopen. Toch is het zo dat je in Zuid-Amerika net even wat meer op moet letten en verstandige keuzes moet maken qua veiligheid. Zo zijn er in alle grote steden wijken waar je ook overdag beter niet kunt komen en moet je ’s avonds echt een taxi nemen als je ergens naartoe wilt gaan in de grote steden. Gelukkig geldt dit niet voor de kleinere stadjes. In beide werelddelen heb ik voor langere tijd alleen gereisd en in Zuid-Amerika ben ik van Colombia naar Rio de Janeiro gereisd met bussen.

In Zuidoost-Azië kun je vooral te maken krijgen met scams. Ik heb een artikel geschreven over de meest voorkomende scams in Zuidoost-Azië en ook de Lonely Planet heeft vaak veel informatie over de meest gebruikte scams. Als je je hier van tevoren al een beetje in verdiept, dan zul je hier minder snel het slachtoffer van worden. En als je er wel in trapt, dan gaat het over het algemeen maar om een paar euro. Het is dus meer irritant dan gevaarlijk.

Conclusie: Als je je gezond verstand en je intuïtie gebruikt zijn allebei de continenten veilig te bereizen. Maar Zuidoost-Azië is toch wat veiliger dan Zuid-Amerika.

zuid-amerika-vs-azie

Variatie

In Zuidoost-Azië vind je een cultuur en natuur die in veel landen toch wel erg op elkaar lijkt. In Zuid-Amerika wordt in elk land wel Spaans gesproken en zijn de meeste mensen katholiek. Toch vind ik de variatie in Zuid-Amerika, zeker qua natuur, groter. Van gletsjers in Argentinië, de Galapagos eilanden in Ecuador tot de zoutvlakten in Bolivia.

Conclusie: Zeker qua natuur is er in Zuid-Amerika meer variatie

De locals

De locals in Zuidoost-Azië en Zuid-Amerika zijn heel anders. In Zuidoost-Azië hebben ze in veel landen al veel langer en meer met toeristen moeten dealen. Dit effect is zeker niet altijd positief. Een voorbeeld hiervan zijn de scams, waar ik het eerder al over had. Ook zijn ze in de grotere steden en toeristenplekken niet altijd even aardig en vriendelijk meer. Dan kom je er ook af en toe achter dat de lach die ze hebben niet altijd even oprecht is.

Maar over het algemeen vind ik de bevolking in Zuidoost-Azië ontzettend vriendelijk, beleefd en aardig. Zeker als je wat buiten de echte toeristenplekken komt. Vaak is niets dan teveel en willen ze je graag helpen.

In Zuid-Amerika vond ik dat er grote verschillen zitten tussen de landen qua locals. In Colombia vond ik de mensen het leukst en het vriendelijkst. Je vindt er echte latino’s die trots zijn op het land. In Ecuador, Bolivia en Peru vond ik de mensen wat meer gesloten. In Argentinië en Brazilië vond ik het weer wat makkelijker om contact met de locals te krijgen en kwamen ze wat meer Westers over. Wat enorm helpt bij het contact krijgen met de locals in Zuid-Amerika is het spreken van de Spaanse taal. Een paar woordjes Spaans spreken is zo ie zo heel handig als je door Zuid-Amerika gaat reizen, want Engels wordt nog niet heel veel gesproken. Al heb ik ook genoeg mensen gezien die geen Spaans spraken en geen problemen ondervonden tijdens het reizen.

Conclusie: In beide continenten vind je aardige en vriendelijke locals. Wel zijn ze heel anders.

Cultuur

Onder cultuur valt natuurlijk best wel een hoop. In Zuid-Amerika heb je de latino cultuur (plus de heerlijke muziek) in Colombia, de overblijfselen van de Inca cultuur in Peru, de gaucho’s in Argentinië en de inheemse bevolking met zijn prachtig gekleurde kleding in Ecuador en Bolivia. Ook heb ik een week lang bij de lokale bevolking in de jungle meegedraaid, een ervaring om nooit te vergeten. De lokale bevolking is over het algemeen katholiek en ondanks dat hun cultuur erg verschilt van de onze, staat de cultuur van Zuid-Amerika toch een stuk dichterbij de onze dan de cultuur in Azië.

Als je voor het eerst naar Zuidoost-Azië toegaat, kun je best even last hebben van een cultuurschok. In het ene land natuurlijk wat meer dan in het andere. Het voelt af en toe even net alsof de wereld op zijn kop staat. De prachtige tempels, monniken, het eten van insecten en kleine dorpjes met houten hutjes. En wat dacht je van de kleine markten die je overal vindt?

Conclusie: Zuidoost-Azië staat qua cultuur het verst van ons af.

Avontuur Zuidoost-Azië vs Zuid-Amerika

Op beide continenten kun je genoeg avonturen beleven. Wel hangt het natuurlijk een beetje af van je manier van reizen. Bekijk je alleen maar de hoogtepunten of probeer je ook een wat minder bezochte plek te bezoeken? En hoe bereis je het land?

Over het algemeen is het reizen door Zuid-Amerika avontuurlijker te noemen. Het zijn wat ruigere en rouwere landen. Er gaan minder reizigers naartoe en de reizigers die ernaar toe gaan zijn over het algemeen wat ouder.

Conclusie: in beide landen kun je avontuurlijk reizen. Maar in Zuid-Amerika is dit net wat makkelijker.

Uiteindelijke conclusie. Moet je naar Zuidoost-Azië of Zuid-Amerika op reis gaan?

Beide continenten zijn prachtig! En het maakt niet uit welke je bezoekt, een toptijd ga je er zeker hebben. Het hangt echt af van wat je zoekt tijdens je reis. En natuurlijk zijn er in de continenten ook nog genoeg verschillen te noemen. Maar ook het algemeen kun je zeggen dat als je op zoek bent naar een prachtige natuur en veel variatie Zuid-Amerika de beste keuze is. Wil je graag betaalbaar op reis en je onderdompelen in een compleet nieuwe cultuur, dan zou ik voor Zuidoost-Azië gaan. Persoonlijk ben ik blij dat ik tijdens mijn eerste lange reis naar Zuidoost-Azië ben gegaan en ik dus al wat ervaring had voordat ik alleen door Zuid-Amerika ging reizen.

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.