denali

10 fouten die ik nu niet meer maak op reis

Tijdens het reizen gaat er natuurlijk wel eens wat fout. Soms kan je er zelf weinig aan doen. Maar andere momenten, ben jij degene die de fout maakt. Het zorgt in ieder geval vaak voor momenten die je niet snel vergeet. Maar toch hoop ik met dit artikel dat jij mijn onderstaande fouten op reis in ieder geval niet gaat maken!

fouten-op-reis

Reisfout 1: snel reizen

Ik ben gewoon heel slecht in keuzes maken. Zelfs een pizza bestellen is soms al moeilijk, omdat ik het liefst alles op mijn pizza wil… Dat kan tijdens het reizen nog wel eens lastig zijn. Want ik wil graag alles zien en alles doen. En dat gaat nou eenmaal niet. Want ook tijdens het reizen zal je keuzes moeten maken. Ook al ga je voor langere tijd op reis, zelfs dan kun je nooit alles zien. Dat moet je namelijk ook niet willen. Want als je wat langzamer reist en wat meer de tijd neemt, zul je zien dat het reizen je veel meer brengt. En kun je ook veel meer van het reizen en het land zelf genieten. Snel reizen is dus misschien wel de grootste fout die ik op reis heb gemaakt.

In het artikel over de verschillende type reizigers die je kunt tegen komen op reis, lees je meer over hoe anderen en ik ook reizen.

Reisfout 2: geen retour vlucht regelen

Ik begon mijn jaar reizen in Zuid-Amerika, in het land Colombia. Een klein beetje zenuwachtig was ik wel, vooral omdat niemand het een slim idee leek te vinden om als meisje alleen te gaan reizen door dat ‘gevaarlijke land’. Die zenuwen waren totaal niet nodig, want wat een prachtig land met vriendelijke locals is Colombia. Ik had wel van tevoren gelezen dat ze om een retour ticket zouden kunnen vragen. Maar ik dacht dat ze dat toch nooit zouden doen. Zo begon mijn jaar reizen op Schiphol al vrij gestrest, want de vliegmaatschappij vroeg er dus wel om. Gelukkig kon ik een ticket boeken die ik in Colombia meteen weer kon cancellen. Inmiddels zorg ik ervoor dat ik de regels van het land door en door ken en een retourticket bewijs heb als dat nodig is.

nederland-vanuit-de-lucht

Reisfout 3: hotel boeken voor de verkeerde datum

Het is mij meerdere keren overkomen dat ik bij een hotel aankwam die ik voor een andere datum geboekt had. Best een beetje stom natuurlijk… Het ergste was misschien wel die keer in Los Angeles. Plotseling moesten we twee nachten in Los Angeles blijven omdat mijn vriend zijn visum voor Frans Polonesië verkeerd bleek te zijn (waar we naartoe vlogen voor ons werk op jachten). Mijn telefoon snapte niet waar we waren en toonde de verkeerde datum. Ik was behoorlijk moe van de reis, dus ik had het niet door. Eenmaal aangekomen bij onze last minute geboekte Airbnb, bleek dat er andere mensen in zaten en ik dus voor de verkeerde datum had geboekt. Helaas moest ik dat cancellen en werd het een hostel. Inmiddels zorg ik ervoor dat mijn telefoon niet meer automatisch zelf de tijdszone veranderd, maar doe ik dit handmatig.

Reisfout 4: gescamd worden in Zuidoost-Azië

Als je door Zuidoost-Azië reist krijg je vrijwel zeker met scams te maken. De meeste zijn onschuldig, maar wel wat irritant. Gelukkig kun je er al veel voor zijn als je je een beetje inleest in de meest voorkomende scams. Toch trapt iedereen er wel een keer in, ik natuurlijk ook.

In India kwam er een moeder met een baby’tje op haar arm naar mij toe, met de vraag of ik melkpoeder voor haar wilde kopen. Ik twijfelde al, maar toch liep ik met haar mee naar de winkel en kocht een pak melkpoeder. En natuurlijk werd het pak vlak daarna weer teruggebracht naar de winkel, waar ze een percentage kreeg van het geld dat ik had betaald. Ach er zijn ergere dingen toch?

tuk-tuk

Reisfout 5: hotels te ver van tevoren boeken of juist te laat

Best lastig, want op sommige plaatsen hoef je eigenlijk niets van te voren te boeken, maar op andere plekken moet dit zeker wel. Meestal boek ik weinig en zie ik wel hoe het loopt. Meestal gaat dit goed, maar op het eiland Siargao in de Filipijnen waren alle toffe accommodaties al volgeboekt, toen ik last minute nog wat wilde boeken. Op de Filipijnen kun je het beste wel het één en ander van te voren boeken. Zeker op de wat populairdere eilanden. Maar ik heb ook wel eens een plek moeten verlaten omdat ik al accommodatie had geregeld voor de volgende plaats, terwijl ik liever nog wat langer op die plek was gebleven. Over het algemeen hou ik van vrijheid op reis en boek ik mijn accommodaties pas ter plekke en een paar dagen van te voren. Maar de volgende keer Filipijnen, ga ik dus wel beter plannen. Zodat ik die reisfout in ieder geval niet meer maak.

Reisfout 6: de weg vragen aan locals

Zelfs met de smartphones van tegenwoordig, hou ik er nog steeds van om de weg te vragen aan de locals. Maar in landen als India, zullen ze je altijd een kant op wijzen, ook als ze geen idee hebben waar je naartoe moet. Gelukkig heb je dat na een paar keer verkeerd lopen wel door. Mijn tactiek was dan ook om het aan een paar locals te vragen voordat ik begon te lopen. Als ze allemaal hetzelfde zeiden, dan begon ik pas met lopen.

fouten-op-reis

Reisfout 7: vergeten waar je hotel is

Tja… met veel reizen vergeet je wel eens dingen. Dus ook waar je hotel is. Tot een paar jaar geleden vond ik de meeste hostels / hotels in de Lonely Planet. En dan zorgde ik er voor dat ik een sterretje zette op de plattegrond om te weten waar mijn hotel was. Inmiddels gebruik ik de App Maps.me en ‘pin’ ik mijn hotel, zodat ik het altijd terug kan vinden. Ook een eventuele geparkeerde huurauto ‘pin’ ik en kan ik zo makkelijk weer terug vinden.

De keer dat ik echt geen idee meer had waar mijn hotel was, was in het bijzondere land Myanmar. Ik was net aangekomen in de stad Yangon en besloot de Shwedegon Pagoda te bezoeken. Na mijn spullen gedumpt te hebben stapte ik in een taxi en genoot ik van de Pagoda en de zonsondergang. Toen ik een taxi aanhield voor de terugweg, besefte ik dat ik geen idee had waar mijn hotel was of hoe het heette. Wel had ik ongeveer een idee in welke wijk het was en daar liet ik mij dan ook afzetten. Na een uur rondgelopen te hebben, had ik nog steeds geen idee. Maar gelukkig zag ik toen een internet café en kon ik zo achter de naam en het adres van het hotel komen… Een behoorlijk domme reisfout dus.

Reisfout 8: ten alle tijden geld willen besparen

Bus ritjes van 24 uur, in bussen die vol zitten met niet alleen de locals, maar ook met zakken rijst en kippen. Terwijl er ook vliegtuigen gaan, die je in een uurtje naar de bestemming zouden kunnen brengen. Maar dat zou 20 euro meer kosten. Slapen op het vliegveld, omdat ik niet wil betalen voor een hotel. Vluchten van 40 uur, om een paar tientjes te besparen. Slapen in een goedkoop, maar niet al te schoon hostel, terwijl er een prachtig hostel is voor 2 euro meer. Tja, op excursies en activiteiten bespaar ik meestal niet. Maar op de rest dus wel. Toch reis ik tegenwoordig liever iets comfortabeler. Afzien hoeft voor mij niet meer. Al ga ik nog steeds voor niet al te dure accommodaties en eet ik het liefst lokaal en goedkoop.

laos-reizen

Reisfout 9: geen kleding in je handbagage hebben

Inmiddels heb ik vier keer gehad dat mijn koffer/backpack niet tegelijkertijd met mij aankwam op een vliegveld. Mijn allereerst backpack trip naar Zuidoost-Azië, wisten ze niet waar mijn backpack was, toen ik aankwam op Hongkong. Ik zou daar drie dagen blijven om daarna door te vliegen naar Bangkok. Gelukkig werd ik op het vliegveld, net voor mijn vlucht naar Bangkok, weer herenigd met mijn backpack en mijn zorgvuldig uitgekozen spullen voor een half jaar backpacken… Gelukkig had ik van een vorige keer al geleerd, dat je altijd ondergoed en een shirtje in je handbagage moet stoppen. Want je weet maar nooit.

De eerste keer dat mij dat overkwam was samen met mijn ouders, tijdens een duikreis naar Egypte. Omdat we de boot opgingen en niets in onze handbagage hadden gestopt, moesten we kleding shoppen bij een lokale winkel. Met een paar ‘oma’ onderbroeken, een jurkje dat echt niet zat, een paar toeristen t-shirts en een gestreept groen met paars badpak stapte ik toen de winkel weer uit. Maak dus niet dezelfde fout als je gaat reizen, maar stop altijd wat kleding in je handbagage.

Reisfout 10: niet van tevoren een prijs afspreken

Dit geldt zeker voor taxi’s en andere ritjes. Als er geen meter is, moet je echt van te voren een prijs afspreken. Want anders ga je zeker teveel betalen. Ook voor excursies en andere dingen op reis geldt dat je echt van tevoren moet uitzoeken hoeveel het kost. En ja, natuurlijk heb ik dat niet altijd gedaan. Maar meestal had ik daar dan achteraf spijt van, als ik moest betalen.

fouten-op-reis

Reisfout 11: Dieren als entertainment

Ik wil toch nog 1 extra reisfout toevoegen, ook al kom ik dan op 11 fouten op reis uit. Want nog steeds worden er dieren ingezet als entertainment voor de toeristen. En als geldmaker voor de locals natuurlijk. Je kan met aapjes op de foto, op de rug van een olifant een ritje maken en ook onderwater tijdens het duiken worden er dieren opgepakt en aangeraakt als entertainment. Inmiddels weet ik natuurlijk dat dit niet goed is voor de dieren. Als je olifanten wilt zien in Thailand raad ik je aan op naar het Elephant Nature Park te gaan. Ook hoor je daar wat andere kampen met de olifanten doen, voordat ze mensen meenemen op hun rug voor ritjes. Echt heel zielig! En alle dieren waarmee je op de foto kan? Die dieren horen gewoon in het wild te leven.

Maar ook ik heb vroeger met mijn ouders op vakantie, een ritje gemaakt op een olifant en ben met dieren op de foto gegaan. Gelukkig weet ik nu beter en hoop ik dat alle toeristen snel inzien dat dit niet goed is. Want dit is een fout die je op reis zeker niet wilt maken!

Thailand-olifanten

Welke fouten heb jij wel eens gemaakt tijdens een reis op vakantie?

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

28 comments