lake-atitlan-santiago

Santiago – een bijzonder dorp aan Lake Atitlán in Guatemala

Lake Atitlán is een prachtige bestemming in Guatemala. Het is een groot meer, dat omringt is door drie vulkanen en verschillende dorpjes. Elk dorpje heeft zijn eigen karakter en er is dus echt iets te vinden voor elke reiziger. Je kunt ook heel makkelijk tussen de dorpjes reizen, met de bootjes die de hele dag door gaan. Zo heb je er het hippie dorpje San Marcos, het backpackers en feest plaatsje San Pedro en het rustige Santa Cruz. Wij kozen ervoor om een heel andere plaatsje te ontdekken, het minder bezochte en traditionele Santiago de Atitlán Guatemala. Wat je er kunt doen en hoeveel dagen ik daarvoor zou uittrekken, lees je in dit artikel.

santiago-lake-atitlan

Hoe reis je naar Santiago de Atitlán Guatemala?

Je kunt vanaf elk dorpje dat aan Lake Atitlán ligt, makkelijk naar Santiago toe reizen. De boten tussen de verschillende dorpjes gaan de hele dag door en zijn heel goedkoop. Je gaat gewoon naar de aanlegsteigers toe waar de boten liggen en vertelt een local waar je heen wilt. Normaal komen ze al op je af en wijzen ze je meteen de weg. De prijs is meestal tussen de 15 en 25 quetzales voor een bootritje, wat niet veel is! Voor een privé boot betaal je een stuk meer. Dat vonden wij niet nodig, omdat we met een backpack reizen en nooit lang moesten wachten.

De toegangspoort van Lake Atitlán is Panajachel, het drukste plaatsje aan het meer. Daar komen de meeste mensen aan met de bus en ook vertrek je daar weer naar je volgende bestemming. Wij kwamen er vanaf het strand- en surfplaatsje El Paredon (zo’n 4 uur reizen) en vertrokken na het meer naar de turquoze poelen van Semuc Champey (zo’n 11 uur reizen). Het vervoer kun je heel makkelijk in je hostel en/of in de toeristenbureaus regelen.

Hoe lang heb je nodig voor een bezoek aan Santiago?

Je kunt het plaatsje Santiago de Atitlán prima ontdekken in één dag, terwijl je in een ander dorpje verblijft. Maar je kunt er ook voor kiezen om er te overnachten, dat is wat wij hebben gedaan.

Casa Josefa is dan een aanrader. Een goede prijs, een schone kamer en perfect gelegen.

De tofste dingen om te doen in Santiago de Atitlán Guatemala

Santiago de Atitlán is een dorp waar in verhouding maar weinig toeristen komen. Je zult er niet de enige toerist zijn, maar het dorp voelde nog heel authentiek. Het is het grootste dorp van het meer en het ligt tussen twee vulkanen in. Zo’n 95% van de vrouwen draagt er nog de traditionele Maya kleding en ook de oudere mannen van het dorp zie je rondlopen in hun traditionele kleding. Neem dus zeker ook even de tijd om gewoon rond te lopen in het dorp en het lokale leven te aanschouwen.

De Maya cultuur beleven – tijdens een bezoek aan Maximón

Dit is zonder twijfel het meest bijzondere dat je kunt doen in Santiago de Atitlán! Een beetje apart is het wel, maar het is iets wat je nergens anders zult mee maken. Ik zal mijn best doen om het bezoek uit te leggen, maar het is iets wat je eigenlijk zelf moet ervaren.

Maximón is een bijzondere heilige die wordt aanbeden door de mensen in Santiago en omstreken. Het is alleen geen alledaagse heilige. Maar een houten pop die sigaren rookt en rum drinkt. Maximón wordt elk jaar naar een ander lokaal huis gebracht, dus je kunt het niet alleen vinden. Gelukkig kunnen de tuk-tuk chauffeurs je meestal de weg wel wijzen. Het is zeker een aanrader om niet alleen een chauffeur te nemen om er naartoe te rijden, maar een chauffeur die ook met je meegaat. De lokale bevolking bij Maximón spreken geen Spaans, maar een lokale Maya taal, waardoor communiceren lastig gaat.

Als je Maximón gaat bezoeken kun je het beste wat kaarsen en sigaretten kopen. Als je een gids hebt kan die je vertellen wat je nodig hebt. Neem ook wat geld mee, want je zult een kleine bijdrage moeten betalen voor je bezoek. Vraag voordat je foto’s maakt om toestemming en betaal ook daar het gevraagde bedrag voor. Bij ons bezoek betaalden we 5 quetzales per persoon voor het bezoek en 5 quetzales voor het maken van foto’s.

bijzonder-lake-atitlan

Ons bezoek aan de heilige Maximón

Door een nauw straatje liepen we naar het huis waar de heilig Maximón zou zijn. We waren er afgezet door onze tuk-tuk chauffeur die meteen weer weg reed. Gelukkig wezen wat locals ons de weg en kwamen we in een rokerige kamer terecht. Een beetje ongemakkelijk gaven we het geld en namen we plaats op twee stoelen. Er was op dat moment een ceremonie aan de gang. Er werd een soort gebed opgezegd voor een vrouw (ze leek zwanger) wat bij elkaar zeker 20 minuten duurde. Op een gegeven moment dronk de ‘shaman’ wat slokken water en spuugde dit een aantal keer over de vrouw heen. Dat werkte stiekem een beetje op mijn lachspieren. Daarbij kreeg Maximón ook wat rum te drinken en een sigaret om te roken. Ja echt, die houten pop was aan het roken en drinken!

Daarna was het tijd voor onze offering. Er werden wat woorden opgezegd, we maakten wat foto’s en we liepen de frisse lucht in. Een bijzondere ervaring rijker!

maximon-guatemala

Een tourtje met de tuk-tuk

Zodra je de boot afstapt, zul je worden aangesproken door één of meer tuk-tuk chauffeurs die je graag naar alle hoogtepunten willen brengen. Als je wat verder loopt, worden de prijzen hiervoor overigens steeds wat lager! Om veel te zien is het nemen van een tuk-tuk zeker een aanrader, want sommige dingen liggen ver uit elkaar. Ook is een gids bij het bezoek aan Maximón aan te raden. Wij betaalden ongeveer 10 euro voor een tourtje met vijf bezienswaardigheden.

De vrouwen de was zien doen

Veel lokale Maya vrouwen doen de was in het meer. Ze hebben hier een speciale plek voor en het is een bijzonder gezicht om dit dagelijkse ritueel te zien. Houdt overigens wel een beetje afstand en maak liever geen foto’s terwijl je hierna kijkt.

guatemala

De kerk bezoeken van Santiago de Atitlán

Op een plein in het centrum van Santiago vind je een katholieke kerk, de Saint James the Apostle. Binnenin vind je een mix van het traditionele Maya geloof en het katholieke geloof. Die combinatie maakt de kerk zo bijzonder!

kerk-santiago

Souvenirs shoppen

Er is één straatje in Santiago waar je de toeristenwinkeltjes vindt. Het is een goede plek om souvenirs te kopen, want het is hier best goedkoop. Waar onze tuk-tuk chauffeur ons naartoe bracht was een winkel met prachtige, kleurrijke schilderijen. Deze waren overigens niet goedkoop, maar wel heel bijzonder!

Op het centrale plein, niet ver van het toeristen straatje af, vind je de lokale markt. Echt iets kopen doe je hier niet zo snel, maar het is wel leuk om even een kijkje te nemen. Vrijdag en zaterdag zijn de dagen met de grootste markt.

Genieten van een kopje koffie en een crêpe

In het straatje waar je de toeristenwinkels vindt, zitten er ook een aantal koffiezaakjes. Ze verkopen er echt heerlijke koffie! En heerlijke crêpes!

Andere activiteiten in Santiago de Atitlán

Behalve de bovenstaande activiteiten werden we ook nog langs een prachtige gekleurd kerkhof gereden, hebben we een uitzichtpunt over het meer bezocht en bezochten we parque de La Paz waar we meer leerden over de (oorlogs)geschiedenis van het stadje.

Je kunt vanaf Santiago ook een nationaal park bezoeken waar je de Quetzal kunt zien. De Quetzal is een mooi gekleurde vogel met een lange staart en de nationale vogel van Guatemala. Dit hebben we niet gedaan, maar gelukkig hebben we deze mooie vogel wel in Mexico gezien!

santiago-tour

Welke andere dorpen zijn er nog meer rond Lake Atitlán?

Er zijn in totaal 11 dorpen aan het meer Atitlán, die elk hun eigen sfeer hebben. Omdat het weer niet helemaal mee zat hebben we minder gezien van het meer dan we eigenlijk wilden. Behalve in Santiago de Atitlán zijn we alleen maar in Panajachel geweest. Panajachel is de plek waar de bussen aankomen en weer vertrekken. Het is het drukste stadje, maar ik vond het wel gezellig om er ’s avonds rond te lopen. Er was veel live muziek en straat eten. Ook is het een goede plek om te verblijven als je naar één van de traditionele markten in de omgeving toe wilt.

Andere bekende dorpjes gelegen bij het meer zijn:

  • San Marcos – het hippie dorpje
  • San Pedro – het backpackers en feest plaatsje
  • San Cruz – een rustig plaatsje met een tof hostel, het free Cerveca hostel (gratis bier hostel)
  • San Juan – het kunstenaars dorpje
santiago-guatemala

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.