Koh Lanta, de beste tips voor dit relaxte eiland

Koh Lanta is een ontzettend relaxt eiland in het zuiden van Thailand. Er heerst een fijne laidback sfeer en er zijn mooie langgerekte rustige stranden. Het is een eiland dat aan de ene kant heel relaxt en rustig is, maar je vindt er ook strandfeestjes en leuke restaurantjes. Er zijn chille strandbarretjes die ’s avonds de fakkels op het strand neerzetten. Maar geen grote feesten zoals op andere eilanden. Koh Lanta is het eiland waar ik mijn Divemaster heb gehaald en waar ik in totaal 1,5 maand heb doorgebracht. Het is dat ik al een ticket naar Myanmar had geboekt, anders was ik er nog veel langer blijen hangen! In dit artikel geef ik de leukste tips voor jouw bezoek aan Koh Lanta in Thailand.

koh-lanta

Wat is de eilandengroep Koh Lanta?

Als we het hebben over Koh Lanta, hebben we het eigenlijk altijd over het meest toeristische eiland van de eilandengroep, Ko Lanta Yai. Maar Koh Lanta is dus niet één eiland, maar een eilandengroep. Koh Lanta Yai is het eiland waar reizigers verblijven en Koh Lanta Noi is het eiland dat via een brug met Koh Lanta Yai verbonden is. Dat zijn de twee grootste van het district.

In de rest van het artikel zal ik het hebben over Koh Lanta. Daarmee bedoel ik het eiland Koh Lanta Yai.

Je kunt er prima Zweeds oefenen

Wist je dat het eiland heel populair is met Zweedse mensen? Je komt ze overal tegen. Ze overwinteren op het eiland en er zijn zelfs Zweedse scholen voor de kinderen. Ik vond dat niet erg trouwens, want het zijn vriendelijke en rustige mensen.

Hoe kom je er en wat is de beste reistijd?

De meeste mensen komen vanaf Krabi naar Koh Lanta. Om vanaf Bangkok naar Krabi toe te gaan, kun je vliegen of de bus nemen. Vliegend doe je er een uurtje over en kan vaak goedkoop. De bus is natuurlijk nog goedkoper, maar dan doe je er wel 12 uur over. Eenmaal in Krabi kun je weer kiezen uit twee manieren om naar Koh Lanta toe te reizen. Je hebt de ferry die je in twee uur afzet in het stadje Saladan. Of je kunt met een minivan, waarbij je ook nog voor 15 minuten op een autoferry gaat. Je komt dan aan in het noorden van het eiland, waar de tuk tuks al staan te wachten om je naar je hotel te brengen. Als je van een naastgelegen eiland komt, kun je makkelijk een ferry nemen.

De beste reistijd voor Koh Lanta is van november t/m februari. Dat is het koele seizoen en de zee is kalm en helder. De zon schijnt flink, maar je kunt elke week wel een buitje hebben. In maart t/m mei kun je ook nog goed reizen. Het is dan wel wat warmer en je hebt wat meer kans op een bui. Maar het zal geen hele dagen regenen.

kohlanta

Hoe kun je Koh Lanta het beste ontdekken?

Er zijn verschillende manieren om het eiland te ontdekken. Er rijden tuk tuks voor de kleine afstanden en gedeelde taxi’s, de zogenaamde Songthaews, voor de grotere afstanden. Als je het eiland echt wilt ontdekken is het huren van een scooter voor zo’n € 5 per dag de beste optie. Je hebt dan de vrijheid om het eiland op eigen houtje te ontdekken.

Mocht je liever geen scooter huren, dan kun je ook een Songthaews of tuk tuk regelen voor de dag. Dit is hoe mijn ouders het gedaan hebben en ze hebben alle mooie dingen van het eiland kunnen zien. Ze rijden vaste routes, maar je kunt de chauffeur ook laten weten wat je graag zou willen zien. Zo werden mijn ouders meegenomen naar plekjes waar geen toerist kwam. Ze betaalden er ongeveer 20 euro voor.

lanta-rijden

Wat kun je doen op Koh Lanta?

Koh Lanta is een relaxt eiland waar je jezelf makkelijk een paar dagen kunt vermaken. Veel reizigers blijven uiteindelijk langer op het eiland hangen vanwege de fijne sfeer. Hieronder lees je wat je allemaal kunt doen op Koh Lanta.

Bekijk de zonsondergang

Op het eiland Koh Lanta kun je prachtige zonsondergangen zien! Zoek een strandje op aan de westkust, koop een biertje bij de 7 eleven of ga zitten bij één van de gezellige strandbarretjes en geniet. Long Beach en Klong Kong Beach waren voor mij de leukste stranden om de zonsondergang te bekijken. Je kunt hier heerlijk zitten bij een strandtentje en zodra de zon onder is worden de lantaarns aangestoken.

tips-goedkoop-reizen

Bezoek de mooiste stranden van Koh Lanta

Met de scooter kun je makkelijk de mooie strandjes op Koh Lanta ontdekken. Aan de westkust heb je de mooiste en hoe zuidelijk je komt, des te ongerepter ze worden.

Long Beach

Long beach is het meest toeristische strand op Koh Lanta en ook het strand waar de meeste toeristen verblijven. Het is een langgerekt strand, waar je heerlijk overheen kan wandelen. Ook kun je hier altijd zwemmen.

Klong Nin Beach

Dit strand is een leuke plek om te verblijven. Het strand is mooi, ’s avonds kun je hier een prachtige zonsondergang zien en er is wat leven maar het is er niet te druk.

Klong Khong beach

Dit is een gezellig strand vlakbij Saladan town. Ook een goede plek om de zonsondergang te bekijken trouwens. Hier was ik het meeste te vinden en ik ging er vaak wat drinken bij één van de leuke barretjes op het strand.

kohlanta

Kantiang Beach

Kantiang Beach is gelegen in een prachtig ongerepte baai. En is misschien wel het mooiste strand van het eiland. Het is er heerlijk rustig en vergeet ook zeker niet bij het viewpoint een foto te maken. Bij het barretje ‘Same, same, but different’ kun je heerlijk lunchen en een drankje drinken.

strand-koh-lanta

Nui Beach

Nui Beach is geen groot langgerekt strand, maar juist een mooi klein strandje. Prachtige groene natuur naast het strand en een helderblauwe zee. Het wordt ook wel ‘secret beach’ genoemd en er is een leuk barretje gemaakt van drijfhout waar je een drankje kan drinken.

koh-lanta-reizen

Bamboo Bay

Dit is het laatste strand voor het nationale park en het is opnieuw een prachtig stand. Het is er lekker rustig. Stop zeker ook hier weer bij het viewpoint.

koh-lanta

Ontdek de mooie onderwaterwereld van Koh Lanta

De reden dat ik naar Koh Lanta toeging, was omdat ik er mijn Divemaster cursus ging doen bij Hidden Depths. Ik heb dus lekker veel van de mooie onderwaterwereld mogen ontdekken. Ik heb een apart blog geschreven over het duiken in Thailand, waarbij Koh Lanta ook uitgebreid ter sprake komt. Dus mocht je meer willen weten over het duiken in Koh Lanta, lees dan zeker even dit artikel.

Bekijk een Muay Thai gevecht of volg zelf een lesje op Koh Lanta

Behalve duiken volgde ik ook elke dag een les Muay Thai op het eiland. In Nederland was ik begonnen met kickboksen en na die maanden reizen vond ik het heerlijk om weer te sporten. Ik trainde bij Lanta Muay Thai Academy. Een laagdrempelig Muay Thai school, waar een heleboel Zweden naartoe gaan om fit te worden. Uiteindelijk ben ik aan het eind van mijn verblijf zelfs in de ring gestapt! Wil je meer weten over mijn ervaringen met Muay Thai in Thailand? Lees dan dit artikel.

Ga eiland hoppen

Er liggen enkele mooie kleine eilanden om Koh Lanta heen, die je kunt bezoeken met de boot. De bekendste tour is de 4 Islands Tour. Waarbij je, zoals je wel kan raden, vier eilanden gaat bezoeken. Je zwemt door de smaragdgroene Emerals Cave naar een wit strandje in Koh Mook. Ook lunch je op het bounty eiland Koh Ngai en ga je op zoek naar tropische vissen tijdens het snorkelen rondom Koh Chuek en Koh Maa. Probeer deze tour met een kleine boot te boeken. Anders kom je op een volgepropte grote boot terecht. Verwacht bij deze tour niet dat je alleen op de eilandjes bent. Maar als je daar rekening mee houdt en een kleine boot kiest, dan heb je zeker een heerlijke dag.

Bezoek het nationale park

In het zuidelijkste puntje vind je het Mu Koh Lanta nationale park. Onderweg naar het park kom je al de leukste viewpoints, mooiste strandjes en gezelligste strandbarretjes tegen. Als je dicht bij het park komt wordt het steeds groener om je heen en zie je misschien al de eerste aapjes langs de weg. Je betaalt ongeveer € 6 euro om het park te bezoeken. Je kunt hier een korte wandeling maken van een uurtje over een opgezet pad, waar je twee mooie stranden bij vindt. Er zijn veel brutale aapjes. Ik zelf vond de weg naar het nationale park en de wandeling naar de waterval (zie Khlong-Chak waterval) mooier.

Koh Lanta old town

Koh Lanta old town is een klein leuk plaatsje in het oosten van Koh Lanta. Eigenlijk bestaat dit plaatsje maar uit één lange straat met schattige huisjes met Chinese invloeden. Verder vind je er tempels, leuke originele souvenir winkeltjes en lekkere restaurantjes. Het is een leuke plek om te gaan lunchen met uitzicht over het water.

oldtown-lanta

Khlong Chak-waterval en de grotten

De waterval zelf stelt niet zo veel voor in het droge seizoen, maar de wandeling van 1,5 uur in totaal ernaar toe is leuk. Je loop echt door de jungle en moet een paar keer een stroompje oversteken. Ook kom je langs een kleine grot met vleermuizen. Aan het begin van het pad staan olifanten waar je op kunt rijden. Doe dit niet, het rijden op een olifant is pure dierenmishandeling.

ko-lanta-tips

Hondjes uitlaten op het strand

Bij Lanta Animal Welfare vangen ze verwaarloosde honden en katten op. Door jouw bezoek draag je een steentje bij aan het draaiende houden van deze vrijwillige organisatie. Als je de Animal Welfare bezoekt, krijg je eerst een korte rondleiding. Ze vertellen wat ze doen en laten de dierenverblijven zien. Vervolgens kun je even lekker knuffelen met de katten en over het strand lopen met één van de honden. Ik ben dol op honden (en katten) en heb dus ook een paar keer een bezoek gebracht aan Lanta Animal Welfare.

Pak een gezellig strandfeestje mee

Veel toeristen die naar Koh Lanta gaan, weten niet dat er leuke feestjes zijn op het eiland. Dat komt omdat er vaak maar op één plek ’s avonds een feestje is en het niet zo groots en jong is als op de andere eilanden. Gelukkig maar, want dat is één van de redenen dat mensen naar Koh Lanta toe gaan. Maar tijdens het doen van mijn Divemaster cursus heb ik wel de nodige gezellige avondjes gehad.

Om er achter te komen waar het feestje van de avond is, kijk je naar de reclame borden buiten de winkels of vraag je het aan een local. Tijdens het doen van de research zie ik dat er nog maar weinig veranderd is. Dus hier zijn mijn favorieten:

 • Irie bar. Een bar met Reggae muziek en heerlijk eten! Op maandag hebben ze een Reggae band vanaf 20:00.
 • Maandag hebben ze een quiz night bij de Irisch Emabssy Pub. Erg populair bij de duikcrew.
 • Voor een tech en deephouse party moet je op donderdag bij Ozone zijn. Dit was niet helemaal mijn stijl muziek, maar het is misschien wel het grootste feest op het eiland.
 • Op vrijdag is Cheekey Monkey de leukste plek met live muziek. Het kan behoorlijk druk worden, met expats en locals. Er hangt een leuke sfeer.
koh-lanta

Ontdek Koh Lanta Noi met de scooter

De meeste reizigers huren een scooter om het eiland eiland Koh Lanta Yai (waar je verblijft) te ontdekken. Mocht je wat langer de tijd hebben of de toeristen willen ontwijken, bezoek dan ook eens het eiland Koh Lanta Noi met de scooter. Je zal geen toerist tegenkomen en je rijdt er door kleine dorpjes, door de jungle en langs de zee. Er zijn geen echte attracties, maar met het rondrijden zie je het authentieke lokale leven.

Waar kan je lekker eten in Koh Lanta?

Er zijn veel restaurantjes in Koh Lanta waar je lekker kunt eten. Maar ik zal je hieronder een paar van mijn favorieten geven.

 • Catfish in Saladan. De Falafel schotel is super lekker en je kunt er leuk zitten aan het water. Er lopen veel katten rond.
 • Krua Dan Tai Restaurant vlakbij Saladan. We gingen hier vaak met alle duikers eten na het werk. Heel lekker Thais eten! Geliefd onder de locals.
 • Sunrise Restaurant is een favoriet lunch restaurant onder duikers. Ook hier weer heerlijk Thais eten. Je vindt dit restaurant in Saladan.
 • Thai Smile Restaurant is een andere aanrader voor heerlijk Thais eten.
 • Bij Pinto Restaurant kun je in Lanta old town genieten van goed Thais eten. Je zit leuk aan het water.
 • Bij de German Bakery kom je om Westers te ontbijten of te lunchen. Het brood wordt vers gebakken en er is veel keuze. Ook de gebakjes zijn hier heerlijk!
 • Het Sala Café zat vlak bij mijn duikschool en daar kun je ook heerlijk Westers ontbijten voor een goede prijs.
 • In Saladan kun je lekker en goedkoop eten op de avondmarkt. Aan de ene kant van de weg vind je kleding en souvenirs en aan de andere kant het eetgedeelte.
 • Bij nummer 1 (Spice ’n Rice) en 2 (The Seven Seas Winebar & Restaurant) op Tripadvisor ben ik niet gaan eten. Dat zijn beide luxere restaurants, met wat duurdere prijzen. Maar als je jezelf een wilt verwennen zijn dit goede keuzes.
thaise-gerechten

Meer lezen over Thailand?

Lees dan ook:

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

1 reactie