Muay-thai

Muay Thai trainen in Thailand

Toen ik nog in Nederland woonde, kwam ik in aanraking met kickboksen. Als het even kan probeer ik in het buitenland ook een lesje te volgen. Thailand is het land van de eeuwenoude traditionele vechtsport Muay Thai. Muay Thai is een Thaise vechtsport die op kickboksen lijkt. Er zijn enkele verschillen, waarbij het gebruik van knieën en ellebogen in Muay Thai de grootste zijn. Als je gaat reizen door Thailand is het leuk om een keer een lesje Muay Thai uit te proberen of zelfs voor langere tijd in een kamp te trainen. Maar ook het bijwonen van een wedstrijd is een aanrader. Ik heb een paar keer voor langere tijd Muay Thai lessen in Thailand gevolgd en ben ik zelfs de ring ingestapt. In dit artikel vertel ik je meer over mijn ervaring met het trainen van Muay Thai in Thailand.

muay-thai

Het bijwonen van een Muay Thai gevecht

Chiang Mai is de populairste plaats voor toeristen om een Muay Thai wedstrijd bij te wonen. Het is een echte toeristische trekpleister, met altijd een grappige act tussendoor. Je zult zeker ook een paar ook mix gevechten zien. Waarbij een Europese vechter aan een Thai wordt gekoppeld. De Thai heeft vaak veel meer ervaring, maar een slechtere conditie.

De wedstrijden die je te zien krijgt zijn de moeite waard om naar te kijken. De rituelen die ze voor de wedstrijd uitvoeren, het zenuwachtige muziekje, de techniek die erbij komt kijken en het fanatieke geschreeuw van de Thai zorgen voor een speciale sfeer en een bijzonder kijkje in de Thaise cultuur. Ik heb zelf al heel wat wedstrijden bijgewoond en vind het leuk om te zien. Maar ik kan mij voorstellen dat dit niet iets is voor iedereen.

Booking.com

Kan je een Muay Thai les volgen als beginner?

Als beginner kan je bij veel Muay Thai scholen die gericht zijn op Westerse toeristen, prima terecht! Je kunt deze scholen makkelijk online vinden. Het is een unieke en leuke ervaring om een les mee te maken. De trainers zijn vaak enthousiast en je leert ook in één les al best veel. Alleen de sfeer al die er in een Muay Thai gym heerst is een hele belevenis. Wees niet bang dat er alleen maar krachtpatsers zijn en er een ‘kijk mij nu’ sfeer hangt, dat wordt bij Muay Thai namelijk niet zo op prijs gesteld.

Wat is een Muay Thai kamp?

Als je graag een lesje wilt volgen kan dit meestal dus prima. Dit is leuk als je niet zo veel tijd hebt of als je bijvoorbeeld met iemand op reis bent die graag iets anders wilt doen. Je krijgt dan toch de ervaring van hoe het is om Muay Thai te trainen in Thailand, maar ook hou je genoeg tijd over om de rest van Thailand te ontdekken. Maar als je graag meer wilt trainen, dan kun je ervoor kiezen om mee te trainen in het kamp. Traditioneel wordt er twee keer per dag getraind. Hier kun je natuurlijk je eigen weg in volgen. Vaak kun je ook kiezen voor accommodatie en eten via de school waarbij je traint.

Bij de meeste Muay Thai kampen kun je ook privé trainingen volgen. De trainers geven deze trainingen buiten de gezamenlijke lessen om. Voor 10 tot 20 euro heb je dan 1 uur lang privé training met een trainer van je keuze.

muay-thai

Wie trainen er in een Muay Thai kamp in Thailand?

Je ziet allerlei verschillende mensen in een Muay Thai kamp. Van jong tot oud en van fit tot wat minder fit. De reden waarom mensen trainen in een Muay Thai kamp verschilt enorm. Sommige mensen willen fit worden, terwijl anderen juist komen om iets nieuws leren, beter te worden in Muay Thai of juist willen trainen om de ring in te stappen. De verscheidenheid aan mensen zorgt voor een fijne sfeer. Veel mensen komen alleen en je vormt zo al snel een gezellige groep die tussen de trainingen door samen eet of andere activiteiten samen doet.

thailand

Hoe ziet een dag in een Muay Thai kamp eruit?

Natuurlijk zitten er verschillen tussen de kampen, maar toch is de opzet vaak redelijk gelijk. Over het algemeen wordt er twee keer per dag getraind. In de ochtend en middag, beide keren zo’n twee uur lang. Dat is dus best intensief! Maar gelukkig wordt er heel wat afgelachen tijdens de trainingen en heerst er een goede sfeer.

Een typische dag in een Muay Thai kamp in Thailand ziet er vaak zo uit. Je staat al vroeg op om na een klein ontbijt aan de eerste training te beginnen. Degene die willen vechten in de ring moeten voor de training gaan rennen, hier kun je ook aan mee doen als je wilt. Anders begin je met de warming-up. Vijftien minuten touwtje springen is de standaard. Ik heb een hekel aan touwtje springen, dus kies ik voor het springen op een tractorband of fietsen om warm te worden. Daarna ga je gezamenlijk rekken en strekken. Shadow boxen (de technieken oefenen voor jezelf op je plek), spullen aan en dan begint de training echt. Je krijgt een paar rondes op de pads met een trainer en gaat een paar rondes voor jezelf aan de slag op een bokszak. Tussen de rondes door moet je met een beetje pech al opdrukken en sit-ups doen. Vaak doe je na de rondes nog een activiteit (zoals sparren of bepaalde technieken oefenen) en ga je daarna met zijn allen buikspier oefeningen doen en stretchen.

Bij veel kampen kun je ervoor kiezen om te slapen in de accommodatie van het kamp. Ook eten bij het kamp zelf behoort vaak tot de mogelijkheden. Tussen de lessen door heb je de tijd om de omgeving te verkennen en te ontspannen. Natuurlijk kost het trainen zelf best wat energie, dus een middag dutje telt ook als activiteit.

Welke Muay Thai gym in Thailand kan ik aanraden?

De afgelopen jaren heb ik een paar gyms bezocht om Muay Thai te gaan trainen in Thailand. Bij het kiezen van een gym is het allereerst belangrijk om na te denken over de plek van de gym. Wil je strand om je heen of wil je juist trainen in een stad? Wil je je echt focussen op je trainingen of vind je het leuk om ook andere activiteiten te doen? Er zijn veel goede kampen om te trainen in Thailand voor toeristen. Van de scholen die ik heb bezocht, zal ik je mijn ervaringen geven en de plus- en minpunten van elk neerzetten.

Diamond Muay Thai – Koh Phangan (2 weken getraind)

+ Je traint op Koh Phangan, mijn favoriete eiland in Thailand. Er is genoeg te doen tussen je trainingen door.
+ Een compleet pakket te boeken met 2 maaltijden per dag, training en accommodatie.
+ Accommodatie mogelijkheden van goedkoop tot wat duurder.
+ Goede sfeer tijdens de trainingen. Trainers zijn in voor een grapje.
+ Er zijn extra fitness en yoga klassen, waar je aan mee kunt doen.
+ Goede beginners klassen. Je wordt apart genomen als beginner en als je de basis onder de knie hebt doe je mee met de rest.
+ Ik had hier een leuk groepje andere ‘studenten’ om mee heen. Ik trainde er hard, maar het was ook gezellig!
+ De avondmarkt Pantip, waar je ’s avonds heerlijk kan eten, is op loopafstand.
+ Als je de ring in wilt, zijn er voldoende opties.

– Er kunnen veel studenten zijn. Maar omdat er ook veel trainers zijn, proberen ze een ratio van 1 trainer per 3 studenten aan te houden.
– Er trainen geen Muay Thai boksers uit Thailand zelf mee. Dat vond ik jammer, het is altijd leuk om naar de echte profs te kijken en ik vind het de sfeer en het gevoel van authenticiteit ten goede komen.
– Het eten dat je bij je pakket krijgt, eet je meteen na je training. Ik vond dit een nadeel, omdat ik liever eerst zou gaan douchen. Maar aan de andere kant was iedereen aan het zweten en kon je meteen na praten over de training. Het eten bestond meestal uit rijst, groenten en kip. Ik vond het niet altijd even afwisselend, maar het was prima.

Rawai Muay Thai – Khao Lak (2 weken getraind)

+ Ze hebben een paar goede jonge Thaise vechters (en kleine kids) die tegelijkertijd trainen. Heel leuk om te zien.
+ De accommodatie is fijn en het zwembad erbij is heerlijk na een zware training.
+ De trainers zijn aardig, grappig en geïnteresseerd.
+ De trainingen zijn afwisselend.
+ Er is een lekker en goedkoop restaurant op loopafstand van het kamp waar bijna alle studenten naartoe gaat. De naam is Tik’s Food en de eigenaresse is ook nog eens super lief.
+ Khao Lak is een leuk plaatsje, met redelijk mooie stranden in de buurt.
+ Je traint één keer per week op het strand.
+ De studenten trokken met elkaar op toen ik er was.

– Het kamp ligt een beetje afgelegen. Je hebt dus een scooter nodig om ergens naartoe te gaan.
– Buiten de trainingen om is er wat minder te doen dan in de andere plaatsen.

muay-thai

Santai Muay Thai – Chiang Mai (4 weken getraind)

+ Een mooie plek om ’s ochtends te rennen. Tijdens het rennen zie je de zon op komen en het dorpje ontwaken.
+ Veel Thaise vechters, het heeft de meest authentieke sfeer van alle kampen waar ik geweest ben.
+ Serieuze trainers, die je echt beter willen maken.
+ In een klein plaatsje, waar de mensen lief zijn en je heerlijk en heel goedkoop kunt eten. Er zijn verder geen andere toeristen.
+ Het is een half uurtje rijden naar Chiang Mai. Een leuke stad, met veel activiteiten voor de zondagen.
+ Veel gevechten, leuk om mee te gaan of zelf in de ring te stappen. Je mag overigens pas de ring in, als je echt goed genoeg bent. Na het bezoeken van de gevechten stoppen ze op de terugweg voor een kommetje soep bij een lokaal restaurantje.
+ Eén keer per week krijg je de kans om de berg op te rennen naar Doi Suthep. Dat is een tempel in Chiang Mai, bovenop een berg. Die kans heb ik overigens aan mij voorbij laten gaan. Maar als jouw conditie beter is dan die van mij, zou ik dit zeker doen.

– Er is weinig te doen in het plaatsje zelf na de training.
– Ik had misschien een beetje pech, maar ik vond het er een stuk minder sociaal dan in de andere kampen. Dat kwam denk ik omdat de meeste mensen hier echt puur voor de trainingen kwamen en er ook voor langere tijd zaten.
– Ze geven les in een iets andere stijl van Muay Thai. Zo moet je bijvoorbeeld je arm zijwaarts meebewegen als je trapt en niet naar beneden zwaaien. Ik vond het lastig om te moeten switchen. Maar dit kan voor iemand anders juist weer een pluspunt zijn.
– De ochtend training begint om 6:00 uur. Dit was voor mij best vroeg.

Santai

Welke van de bovenstaande Muay Thai gyms is mijn favoriet?

Diamond Muay Thai is mijn favoriet als je kijkt naar de omgeving. Maar als je kijkt naar de trainingen, vond ik dat bij Rawai Muay Thai net wat beter. Al zijn bij beide de trainingen, de trainers en de faciliteiten heel goed! Ik zou Santai Muay Thai aanraden als je op zoek bent naar een gym waar je naartoe gaat om echt serieus te trainen zonder afleidingen. Ook is het de meest authentieke gym waar ik ben geweest om Muay Thai te trainen in Thailand.

ReizenReizen

Koh Lanta

De gym waar ik trainde op Koh Lanta, bestaat niet meer. Maar hier heb ik ruim een maand lang getraind tijdens het doen van mijn Divemaster cursus. Ik trainde één keer per dag en dat was eigenlijk wat iedereen deed. Tegen het einde van mijn verblijf ben ik de ring ingestapt. Met de ervaring van andere kampen zie ik nu, dat de training daar wel wat beter had gekund. Maar omdat ik daar niet alleen maar voor Muay Thai was, was het op dat moment goed genoeg voor mij. En de ring in stappen was een toffe en spannende ervaring!

Voordat je de ring instapt, word je helemaal ingesmeerd met olie en gemasseerd. Op deze manier warmt je lichaam al goed op. Zelf warm je ook nog een beetje op en dan is het vol zenuwen wachten tot je aan de beurt bent. Je stapt de ring in en doet een ritueel om je respect te tonen aan je trainer, je voorouders, de tegenstander, de officials en het publiek. Ook zou dat de kwade invloeden van buitenaf uit de ring moeten houden. Daarna gaat de bel en vecht je vijf rondes van 3 minuten lang. Tussen de rondes door wordt er een stoel voor je neergezet en kom je op adem terwijl de trainers je water geven, je masseren en vertellen wat je de volgende ronde beter kunt doen. De pijn tijdens het gevecht voelde ik eigenlijk niet vanwege alle adrenaline. Dat kwam later pas. Uiteindelijk heb ik na vijf ronden op punten verloren, maar wel van een Thais meisje met al 100+ gevechten achter haar naam.

Andere gyms om Muay Thai te trainen in Thailand

Tijdens mijn eerdere verblijven op Koh Phangan heb ik een paar lessen gevolgd bij Arena in het centrum van Haad Rin. Dit was prima, maar meer als fitness en niet echt voor de techniek. Het is alweer wat jaren geleden, dus het kan natuurlijk veranderd zijn. Tijdens mijn verblijf had ik echter ook te maken met flirtende trainers. Niet echt tof als je komt om serieus te trainen.

In Pai heb ik een les gevolgd bij Charn Chai Muay Thai gym. Het is lastig om een indruk te krijgen in één les. Maar naar mijn idee was de stijl wat meer gericht op het Westerse kickboksen en werden er veel losse technieken geoefend. Het was een goede les en de sfeer was er fijn. Er waren alleen maar Westerse studenten.

Twee keer ben ik wezen trainen bij Soi Vorapin Gym 1 vlakbij Khao San Road. De gym ziet er een beetje afgeleefd uit, maar ik heb er lekker kunnen trainen. Het was echter meer een fitness les voor mij dan een techniek les. Ik zou hier niet vast gaan trainen, maar voor wat afwisseling in Bangkok is het prima om een lesje mee te pikken!

Benieuwd wat je nog meer in Thailand kunt doen?

Lees dan ook?

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

22 comments