cacao-ceremonie-mexico

Een cacao ceremonie in Mexico – mijn ervaring

Tot een paar jaar geleden had ik nog nooit van een cacao ceremonie gehoord, maar inmiddels kun je dit zelfs overal in Nederland doen. Al een tijdje was ik er nieuwsgierig naar en de stad San Cristobal in Mexico leek mij de ideale stad om het te ervaren. Ben je benieuwd hoe ik het vond? In deze blog vertel ik je alles over mijn ervaring met een cacao ceremonie in Mexico.

cacao-ceremonie-mexico

De stad San Cristobal

Als eerst zal ik je wat vertellen over de stad waar ik de cacao ceremonie deed, San Cristobal in Mexico. San Cristobal is een stad in de mooie staat Chiapas, die tot ongeveer 200 jaar geleden bij Guatemala hoorde. Het is een stad waar veel minderheden in de omgeving leven en waar kunst overal aanwezig is. Wat mij gelijk opviel is dat er veel ‘hippies’ rondlopen. Je kunt er dan ook genoeg spirituele ervaringen opdoen!

De stad is wat koeler dan de andere steden in de buurt, zeker ’s avonds kan het er flink afkoelen. Toch was het overdag, met het zonnetje, best lekker! Het leukste vond ik het rondlopen in de stad zelf, maar ook buiten de stad waren er toffe bezienswaardigheden. Ik vond San Cristobal echt een leuke stad, met een fijne sfeer en een goede mix van toeristen en locals.

Waar komen cacao ceremonies vandaan?

Cacao was heel belangrijk voor de Azteken en de Mayas in Midden- en Zuid-Amerika. Het speelde een rol in hun dagelijkse leven en het werd gebruikt bij vrijwel alle religieuze rituelen. Waardoor cacao ceremonies dus al duizenden jaren bestaan. En wist je dat de Mayas zelfs een Cacao god hadden?

Wat is een cacao ceremonie?

Voor de cacoa ceremonie in Mexico, was ik online op zoek gegaan naar wat een cacao ceremonie eigenlijk was. Had het iets met drugs te maken? Is het psychedelisch? De informatie die ik vond was eigenlijk niet zo duidelijk en ik begon mij een beetje zorgen te maken. Want wat is een cacao ceremonie nou precies en was het eigenlijk wel iets voor mij?

Wat ik vond is dat een cacao ceremonie altijd anders is, het hangt namelijk van de ceremonie leider af. Er kan gemediteerd worden, je kunt gaan dansen, er kan muziek klinken en vaak neem je iets in je hoofd wat je graag zou willen bereiken. Je doet de ceremonie over het algemeen met een groep.

Aan het begin van de ceremonie drink je een cacao drankje. Dit is pure cacao met water, wat behoorlijk bitter smaakt. Het is dus geen lekkere warme chocolademelk… Je kunt het wel lekkerder maken door er wat honing of kaneel in te doen. Het cacao drankje is wel heel gezond! Het is rijk aan ijzer, magnesium en allerlei vitamines en het verhoogt daarnaast ook de doorbloeding naar je hersenen. Een reden dat het in ceremonies werd en wordt gebruikt is dat er geloofd wordt dat rauwe cacao een genezende werking heeft op het mentale, fysieke en spirituele lichaam.

cacao-ceremony-mexico

Is een cacao ceremonie gevaarlijk?

Een cacao ceremonie zou niet gevaarlijk moeten zijn. De cacao is gezond en het is geen drugs of psychochelic. Het kan een licht stimulerend effect hebben, zoals koffie, maar dan zonder je zenuwachtig te maken. Ze zeggen dat het je hart kan openen, je je meer verbonden voelt met de wereld en je er vrolijk van wordt.

Er werd, voordat we de cacao gingen drinken, wel gezegd dat je niet alles op hoefde te drinken. Teveel cacao kan je misselijk maken en iedereen heeft een persoonlijk limiet. Luister dus naar je lichaam. Verder werd het drinken van de cacao afgeraden als je aan een ernstige hartaandoening lijdt of antidepressiva of medicijnen tegen hoge bloeddruk gebruikt.

Mijn ervaring met de cacao ceremonie in Mexico

De cacao ceremonie die wij deden was bij het hippie hostel La Isla in San Cristobal. Het was een heerlijke zonnige dag en de ceremonie was dan ook op het dakterras. Er lagen meditatie kussens en we zaten met ongeveer 20 mensen bij elkaar. Er waren maar een paar mensen die net zoals mijn vriend en ik, geen ervaring hadden met een cacao ceremonie. Ik was best een beetje zenuwachtig, omdat ik niet helemaal wist wat ik moest verwachten. Ik zou toch geen dingen gaan zien? En dat zenuwachtig zijn, dat zou er toch niet voor zorgen dat de cacao verkeerd zou vallen? Echt relaxt was ik dus niet, maar zoals je hierboven al hebt gelezen is een cacao ceremonie niet gevaarlijk.

Er waren vrijwilligers die de kopjes cacao klaarmaakten, terwijl degene die de ceremonie zou leiden ons wat dingen uitlegde. Wat meer gerustgesteld kreeg ik het kopje in mijn hand. We deden wat oefeningen en zetten een zogenaamde intentie voor de ceremonie. Wat wilde wij hiermee bereiken?

Ik ben dol op chocolade, maar de smaak van pure cacao heeft daar maar weinig mee te maken. Het was behoorlijk bitter en het plakte aan mijn tanden en lippen. Lekker is anders, maar ik was er niet gekomen voor een lekker kopje warme chocolade.

De oefeningen tijdens de ceremonie

Tijdens het drinken van het cacao drankje moesten we tegenover een ander persoon gaan zitten, iemand die we nog nooit hadden gesproken. We deden een oefening waarbij de één de ander vertelde over de problemen en angsten die op dat moment speelden in je leven, terwijl de ander alleen maar mocht luisteren. Daarna was de ander aan de beurt. Je moest elkaar constant in de ogen kijken, wat best ongemakkelijk was. Het was ook best lastig om alleen maar te luisteren, terwijl de andere persoon problemen en angsten met je deelt. Nadat beide aan de beurt waren geweest, moest je jezelf advies geven, terwijl de andere persoon weer alleen luisterde.

Na deze oefening deden we wat meditatie oefeningen en vertelde de ceremonie leider ons wat verhalen terwijl wij nog steeds in de meditatie houding zaten.

Wat ik aan het begin al aan had gegeven, is dat elke cacao ceremonie anders is.

Voelde ik iets van de cacao?

Ik weet eigenlijk niet of ik iets voelde van de cacao, dat vind ik lastig om te zeggen. Wel voelde ik mij relaxt en af en toe kwam er ook wel wat verdriet omhoog, maar dat kwam natuurlijk ook door het praten over de problemen en angsten die ik op dat moment ervaarde in mijn leven.

Zou ik nog een keer een cacao ceremonie doen?

Ik vond het fijn dat de cacao ceremonie niet heel zweverig was. We luisterden naar de ceremonie leider, deden oefeningen en mediteerde. Voor mij was dit een goede ervaring en ik zou het dan zeker nog een keer doen. Het is altijd goed om even een moment van bezinning te hebben en de rauwe cacao is ook nog eens heel gezond voor je!

cacao-ceremony-mexico
Gratis stock foto – ik heb zelf gedurende de ceremonie geen foto’s gemaakt

Meer lezen over Mexico?

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.