weetjes-mexico

De 10 leukste weetjes over Mexico

Mexico is een land waar iedereen wel een beeld bij heeft. Wie heeft er niet gehoord van Tequila, taco’s en gezellige Mariachi? Dat zie je er dan ook zeker, maar Mexico heeft nog veel meer te bieden en dan heb ik er nog niet eens zoveel van gezien. Het land is namelijk groot (60x Nederland!) en daarbij ook nog eens heel veelzijdig. Ruim twee weken heb ik er doorgebracht en ik weet zeker dat ik nog een keer terug ga. Wat mij opviel en wat ik bijzonder vond ik Mexico lees je in deze blog, met de 10 leukste weetjes over het kleurrijke Mexico.

1. Zoveel Kevers

Mijn vriend en ik hadden er in Mexico een nieuwe sport bij, Kevers spotten! En dan heb ik het over de rijdende, Volkswagen Kevers. Je ziet er echt veel in Mexico en dat heeft een reden. In Duitsland werd de laatste Kever namelijk al in 1978 gemaakt, terwijl in Mexico de laatste klassieke Volkswagen Kever pas in 2003 werd geproduceerd. In het jaar 1990 waren er al 2 miljoen Kevers in Mexico gemaakt en in Mexico City zag je er duizenden Kevers als taxi’s rondrijden. Inmiddels zie je er geen duizenden meer, maar nog wel veel meer dan in andere landen. Wist je trouwens dat mijn vriend en ik een reis door Zuid-Afrika hebben gemaakt in een Kever en we daarom natuurlijk helemaal elke Kever in Mexico op de foto wilden zetten!

kever-mexico

2. Corona en Mexico

Op het moment dat ik naar Mexico toeging, zaten we nog midden in de Corona periode. Veel landen hadden te maken met regels, ook al ging langzaam aan de wereld weer wat meer open. In Mexico werden de staten afzonderlijk ingedeeld naar aanleiding van het aantal besmettingen. Overal konden de staten hun eigen regels invoeren. Maar Mexico is wel één van de weinige landen geweest waarvan de grenzen voor toeristen in principe altijd open zijn gebleven. Ook hoefde je niet gevaccineerd te zijn en zelfs een Covid test was niet nodig.

Dit heeft er voor gezorgd dat Mexico een hele populaire vakantie/reis bestemming was in de Corona tijd. Ook toen ik er was, waren er een stuk meer toeristen dan normaal in die periode. Ik ben benieuwd of dit gaat doorzetten de komende tijd!

3. Het probleem met Coca cola

Coca cola is een groot probleem in Mexico en het land staat op nr. 1 als het gaat om cola consumptie ter wereld! In de prachtige, maar arme staat van Chiapas, drinken de mensen er gemiddeld meer dan twee liter van per dag. Drinkwater uit de kraan is er weinig en cola is bijna net zo goedkoop als water in de winkel. Ook wordt het gemaakt met rietsuiker, waardoor het nog lekkerder smaakt dan de cola in bijvoorbeeld Europa, maar helaas net zo ongezond is.

Als je naar de stad San Cristobal in Chiapas toegaat, zal je al snel horen dat het kraanwater enorm vervuilt is. Zelfs tanden poetsen moet je niet doen met kraanwater, als je tenminste niet ziek wilt worden. Daarbij is het ook nog eens zo dat de lokale Coca Cola fabriek enorm veel water gebruikt en veel mensen dus weinig tot geen toegang hebben tot stromend water.

weetjes-mexico

4. Tequila vs Mezcal

Als je aan Mexico denkt, denk je aan Tequila toch? Niet echt mijn favoriete drankje, maar sinds de pandemie is het steeds populairder aan het worden. En dan niet de goedkope Tequila die je als shotje naar binnen giet, maar een betere variant die je in een cocktail of al sippend drinkt. Erg grappig, want de afgelopen zomer werden er op de superjacht waar ik op werk, opeens verbazend veel cocktails besteld met Tequila erin.

Een ander Mexicaans drankje dat de laatste jaren ook steeds populairder en hipper wordt is Mezcal, wat net als Tequila ook van de Agave plant wordt gemaakt. Tequila wordt altijd van de blauwe Agave plant gemaakt, terwijl Mezcal van wel 50 verschillende Agave soorten gemaakt kan worden. Verder wordt de Agave plant bij het maken van Mezcal geroostert, waardoor Mezcal een rokerige smaak krijgt. En helemaal fijn, van Mezcal schijn je geen kater te krijgen. Of dat echt zo is, kan ik je helaas niet uit ervaring vertellen. Alhoewel mijn vriend Mezcal wel lekker vond, was ook dit drankje aan mij niet besteed.

weetjes-mexico

5. Veel verschillende talen

De meest gesproken taal in Mexico is Spaans, zo’n 90% van de bevolking heeft het als moedertaal. Behalve Spaans zijn er nog ruim 60 inheemse talen die ook officieel erkend zijn. Binnen de grote toeristenplaatsen kun je ook wel terecht met Engels, maar over het algemeen wordt er weinig Engels gesproken. De app Google Translate is daarom ook handig om van tevoren te downloaden, zeker omdat je die app ook offline kunt gebruiken.

6. Cenotes

Cenotes zijn een verschijnsel die je alleen maar in Yucatán ziet. En voor mij was dit één van de hoogtepunten van mijn reis door Mexico. Een cenote is een grot of poel die vol staat met helder water. Er zijn geen bovengrondse rivieren, maar wel ondergrondse rivieren die naar zee stromen. Doordat het water onder de grond stroomt, werd de grond op sommige plaatsen poreus. Er ontstonden sinkholes, wat nu de cenotes zijn. Er zijn in totaal wel 3000 cenotes, waarvan er 1400 bestudeerd en geregistreerd zijn! In sommige kan je trouwens ook duiken, mocht je daar meer over willen weten, lees dan zeker mijn blog over mijn duiken in de cenotes.

mexico-cenote

7. De Spaanse taal

In Mexico verstaat zo’n 97% van de bevolking Spaans en is het voor bijna alle inwoners de moedertaal. Het is best handig als je wat woordjes Spaans kent, want weinig mensen spreken Engels, zeker buiten de toeristen gebieden.

Ik spreek een beetje Spaans en versta vaak best een hoop! Voordat we Mexico bezochten waren we in Guatemala waar ze heel duidelijk en langzaam spreken. In Mexico moest ik even omschakelen. Want de Mexicanen spreken behoorlijk snel en niet altijd even duidelijk.

8. Reclame geschilderd op de winkels

Dit is niet alleen typisch iets wat je ziet in Mexico, want in Guatemala zag ik het ook, maar toch kan het niet ontbreken in dit lijstje. Wil je weten wat ze in een winkel verkopen? Dat staat op de buitenkant in een leuk fel kleurtje geschilderd. Reclameborden aan de muur? Dat is in Mexico niet nodig, want ook dat schilderen ze op de muur. Heel kleurrijk en natuurlijk net zo handig! Overigens is Mexico helemaal gezellig kleurrijk, met kleurrijke mensen en natuurlijk de kleurrijke koloniale huisjes.

9. Wereldwonder

In Mexico vind je één van de moderne zeven wereldwonderen, Chichén Itza. Het was één van de belangrijkste Maya steden en je kunt er nu nog steeds de mooiste gebouwen uit die tijd bewonderen. Vanaf de stad Valladolid is het zo’n drie kwartier rijden en je kunt het prima zelf of met een tourtje bezoeken. Maar verwacht niet dat je er alleen bent. De drukte is voor mij de reden geweest dat ik Chichén Itza uiteindelijk niet bezocht heb. Ook hadden we in Guatemala al de prachtige ruïnes van Tikal bezocht en ook de oude Maya stad Palenque was indrukwekkend en een stuk rustiger.

10. Bier

Van dit weetje over Mexico keek ik wel echt op. Dat Nederland een grote exporteur was op het gebied van bier, dat wist ik wel! Wat ik niet wist, was dat Nederland zelfs de op één na grootste bierexporteur was in 2020, maar dat Mexico dat jaar de grootste bierexporteur was! Mexico exporteerde ruim twee keer zoveel bier in 2020 dan Nederland, waarvan het meeste bier trouwens naar buurland Amerika toe ging.

mexico

Er zijn nog veel meer leuke weetjes over Mexico natuurlijk, maar dit waren de dingen die mij opvielen en weetjes waarvan ik opkeek!

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.