Ik hou ervan om te observeren. Lekker op een terrasje mensen te kijken en natuurlijk de lokale cultuur observeren. Ook ben ik dol op het observeren van andere reizigers. Zo kwam ik erachter dat er bepaalde type reizigers zijn die je altijd wel tegen komt. Misschien herken jij jezelf wel in één van de types? Wat voor type reiziger ik ben, vertel ik je aan het eind van dit artikel. Natuurlijk is dit artikel geschreven met een vette knipoog.
1. De Instagrammer
Dit type reiziger zie je steeds meer. In Bali verbaasde ik me over het feit dat er heuse Instagram excursies georganiseerd worden. Je ziet meisjes die in hun mooiste jurkjes op pad zijn. Of een uur gaan wachten voor Balinese poorten, waar je de ‘ideale Instagram’ foto kan scoren. Twintig keer uit een zwembad komen heb ik ook al vaak mogen aanschouwen. Alles voor de perfecte foto!
Ik vind foto’s maken super leuk om te doen. En inmiddels heb ik ook een Instagram account, maar het hoeft van mij niet helemaal perfect. En zeker niet in mijn mooiste jurkje, want die heb ik niet eens mee op reis.
2. De begpacker
Dit is een vrij nieuw type reiziger, die je gelukkig niet zo vaak tegenkomt. Het zijn over het algemeen Westerse reizigers die bedelen voor geld om te kunnen reizen. Dit doen ze vaak in al goedkope reislanden. Ze houden bordjes vast met teksten als ‘fund my travel’ en ‘I am traveling Asia without money, please support my trip’. Ze vergeten hierbij dat reizen een luxe is en dat mensen in die landen bedelen voor voedsel en onderdak. Ook ben ik er op tegen om te gaan reizen zonder geld. Wat heeft de lokale bevolking daar aan? Juist door geld uit te geven, geef je wat terug aan de lokale bevolking.
3. De party backpacker
Er zijn van die backpackers die na een paar maanden reizen eigenlijk nog maar weinig van het land zelf gezien hebben. Ze zijn te druk met socializen en natuurlijk met het aflopen van de leukste feestjes. Ontzettend gezellig in de avond, maar overdag heb je weinig aan deze type reiziger.
4. De ‘ik ben op zoek naar mijzelf’ reiziger
In overvloed aanwezig in India, maar ook in Nepal en Zuid-Amerika kom je ze tegen. Deze reizigers zien het vinden van zichzelf als een doel op zich. Ze verdiepen zich in het boeddhisme of doen mee aan een Ayahuasca ceremonie in Zuid-Amerika. Je kunt er interessante gesprekken mee voeren, maar deze type reiziger kan ook erg vermoeiend zijn.
5. De complot theorie reiziger
Laat je niet overhalen tot een gesprek met de complottheorie reiziger. Want je komt niet van ze af. Helaas bestaat er vaak ook maar één waarheid voor deze reiziger en dat is zijn waarheid.
6. De stereotiepe Israëliër
Daarmee bedoel ik de Israëliërs die massaal gaan reizen na hun militaire dienstplicht. Israël heeft namelijk een dienstplicht voor vrouwen die twee jaar duurt en voor mannen drie jaar. Ze beginnen hiermee als ze 18 zijn. Na deze periode gaan ze allemaal op reis, vaak naar landen als India, Nepal, Thailand en de landen in Zuid-Amerika. Daar doen ze meestal één lange hike en feesten ze er tussendoor op los. Ze houden ook wel van een drankje, experimenteren met drugs en willen graag dingen bijna voor niets hebben. Je vindt hostels en restaurants speciaal voor Israëliërs, omdat ze ook graag in groepen samen reizen. Ze hebben niet altijd een even goede naam, zoals je je wel kunt voorstellen. Toch heb ik eigenlijk vooral goede ervaringen met de Israëliërs die ik heb ontmoet.
7. De all inclusive type reiziger
Blij wordt de all inclusive reiziger als alles wat hij zoekt in een vakantie te vinden is in zijn hotel. Buiten het hotel eten doet deze reiziger liever niet, voor het eten is al betaald en dat zou zonde geld zijn. Ultiem relaxen voor sommige, maar een beetje saai voor mij.
8. De ‘ik heb alles al gezien en meegemaakt’ reiziger
Als je tijdens het gesprek met deze reiziger vertelt dat je naar Zuid-Afrika bent geweest is deze reiziger daar natuurlijk ook al geweest. En hij heeft natuurlijk net wat meer gezien en gedaan. Deze reiziger heeft veel interessante verhalen. Maar als je de verkeerde treft, vindt hij zichzelf net iets te interessant.
9. De Japanse/Koreaanse/Chinese toerist
De reizigers uit deze landen reizen net wat anders dan ‘wij’ gewend zijn. Ze reizen in groepen, in een moordend tempo en met standaard een camera om hun nek. Europa in 2 weken kan toch prima? Mochten ze duiken, dan hebben ze altijd de nieuwste en meest moderne duikspullen bij zich. Helaas zegt dat niks over hun duikkwaliteiten. Als je ze ziet snorkelen, doen ze dat ook altijd in groepen en met een oranje zwemvest aan. Ze lijken het trouwens wel altijd ontzettend naar hun zin te hebben!
11. De ‘niets is goed’ type reiziger
Dit type reiziger had eigenlijk gewoon thuis moeten blijven. Want ja, op reis gaat het net allemaal even anders en heb je af en toe te maken met wat minder comfort. Deze reiziger snapt dat vaak niet. Want het bed is te hard, het eten niet lekker, het is te warm of te koud en eigenlijk hebben ze op alles wel wat aan te merken.
12. De control freak
Deze type reiziger wilt ook op reis graag alles onder controle houden. Het moet allemaal tot in de puntjes gepland worden en alle bezienswaardigheden moeten tijdens de reis afgevinkt worden. Hij leeft voor lijstjes en schema’s. Tijd voor spontane acties is er dan jammer genoeg ook vaak niet.
13. De ‘drie landen in 1 week’ type reiziger
Ga niet in discussie met deze type reiziger, want je wint het nooit. Dat zeg ik uit ervaring. Deze reiziger reist snel, heel snel. En is daar vaak ook enorm trots op. Hij heeft namelijk al heel veel gezien. Maar ja, wat zie je eigenlijk als je in een razend tempo door een land heen sjeest?
14. De flashpacker
Dit type reiziger trekt er graag op uit met een backpack op zijn rug, maar wel met iets meer luxe dan de gemiddelde backpacker. Dus met privé kamers i.p.v. slapen op een slaapzaal, leuke excursies en wat luxer uit eten gaan. Ook heeft de flashpacker zijn laptop en smartphone altijd bij de hand. Vaak zijn flashpackers reizigers die het echte primitieve backpacken een beetje ontgroeid zijn.
16. De ‘goedkoper, dan goedkoop’ reiziger
Deze type reiziger is altijd bezig met het besparen van geld. Alles kan goedkoper. Natuurlijk neemt deze reiziger altijd de avondbus en liever geen dagbus. Want met de nachtbus hoef je die nacht geen accommodatie meer te betalen. Gaat er naar dezelfde bestemming een vliegtuig? Dan zal deze reiziger toch liever de bus pakken. Want 20 uur meer reizen heeft hij wel over voor een besparing van 10 euro.
Wat voor type reiziger ben ik?
Tijdens het schrijven van dit artikel heb ik me dit ook afgevraagd. Wat voor type reiziger ben ik? Van de ‘ik heb alles al gezien en meegemaakt‘ reiziger zie ik wel wat terug in mijzelf. Ik heb namelijk al best veel van de wereld gezien. Af en toe voelt het best opschepperig als ik mezelf weer hoor zeggen dat ik daar ook al geweest ben. Soms doe ik dan ook maar net alsof ik er niet ben geweest. Maar gelukkig denk ik niet dat ik alles weet en alles beter heb gezien.
Ook in de control freak herken ik mezelf gedeeltelijk. Al lang voordat ik ga reizen ben ik bezig met het plannen ervan. Ik weet vaak al vooraf wat ik allemaal wil zien en doen. En zelfs als ik alleen aan het reizen ben, wijk ik zelden van mijn globale plan af. Toch ben ik ook flexibel. Vaak weet ik niet hoeveel nachten ik ergens ga blijven en de planning gooi ik regelmatig om. Maar ik ken altijd de niet te missen activiteiten en ervaringen van het land waar ik op dat moment ben.
De goedkoper dan goedkoop reiziger was ik een paar jaar geleden zeker! Ik deed precies die dingen die ik beschreven heb. Inmiddels ben ik meer een flashpacker en voel ik mij een beetje te oud om op slaapzalen te slapen. Toch slaap ik nog weleens in dorms, want als je alleen reist is dat toch wel de ideale manier om andere reizigers te ontmoeten. Wel sla ik nu de party hostels over en heb ik mijn laptop bij me.
Verder probeer ik op reis de highlights van elk land te zien. Ik denk dat die plekken niet voor niets zo populair zijn en het dus wel bijzonder moet zijn. Natuurlijk ben je daar niet alleen, maar dat betekent niet dat je het maar moet overslaan. Buiten de highlights van een land wil ik ook wat zien of doen wat niet zo standaard is. Ik maak dan ook bijna nooit het hele ‘standaard’ reisrondje in een land.
Ik ben gek op avontuur en actief bezig zijn, het liefst op het water of op het land in de prachtige natuur. Zo geniet ik erg van hiken, duiken en andere outdoor activiteiten. Als het gaat om cultuur vind ik het interessant als de cultuur van het land dat ik bezoek compleet anders is dan de Nederlandse cultuur. Een lichte cultuurschok vind ik alleen maar leuk.
Af en toe een feestje meepakken vind ik ook leuk. Vooral een bijzonder feestje op een mooie plek of feesten met de locals. Ik ben echter nooit een reiziger geweest die dit vaak doet. Waar ik ook enorm van kan genieten is lekker eten. Voor mij is eten onlosmakelijk verbonden met reizen. Niets leukers dan alle lokale gerechten uitproberen.
Als laatste ben ik een rustige reiziger, die houdt van observeren. Zo kan ik tijdens een busreis urenlang uit het raam naar buiten kijken. Blij maak je mij niet met grote groepen, maar het leren kennen van een paar nieuwe mensen op reis vind ik heel leuk. Wel heb ik altijd mijn alleen tijd nodig. Ook op reis.
Wat voor type reiziger ben jij?
In wat voor type reiziger herken jij jezelf?
[…] het artikel over de verschillende type reizigers die je kunt tegen komen op reis, lees je meer over hoe anderen en ik ook […]