duiken-coron

Divemaster worden? Alle informatie + mijn ervaring

Het doen van de Divemaster opleiding is de eerste stap naar het professionele duiken in het PADI systeem. Het is een leuke cursus waarbij je veel leert. Ik haalde mijn Divemaster op het mooie en relaxte Koh Lanta in Thailand. Een maand lang was ik bezig met duiken en alles wat daarbij komt kijken. Ik ga je in dit artikel meer vertellen over de cursus en mijn ervaring.

duiken-koh-lipe

Het leren duiken

Als eerste moet je natuurlijk leren duiken. Je begint met je Open Water cursus en haalt vervolgens nog minimaal twee andere brevetten. Maar behalve het doen van cursussen is het belangrijk dat je gaat oefenen. Ga zo veel mogelijk duiken en doe ervaring op. Want daarvan leer je namelijk het meest.

Wat zijn de minimale eisen om aan de Divemaster cursus te beginnen?

  • Je bent een rescue diver.
  • Minstens 18 jaar oud zijn.
  • Voordat je aan de cursus begint moet je minimaal 40 duiken gemaakt hebben. Op het moment dat je klaar bent met je Divemaster moeten dat er 60 zijn.
  • In de afgelopen 24 maanden moet je een reanimatie en eerste hulp cursus hebben gevolgd.
  • Fit en gezond zijn.

Waar kun je Divemaster worden?

Je kunt de Divemaster cursus op veel verschillende plekken ter wereld volgen. De kwaliteit en de prijs kunnen flink verschillen, dus zorg ervoor dat je vooraf goed je research doet.

Hoe lang duurt de Divemaster cursus?

Je kunt de cursus al volgen in twee weken. Maar je kunt er ook voor kiezen om er langer over te doen. Zo deed ik er een maand over. Op deze manier heb je genoeg tijd om veel ervaring op te doen en ook om te assisteren bij verschillende cursussen. Een andere optie is om een stageplek te zoeken. Dit is een goedkopere optie, omdat je gratis werkt voor het halen van je Divemaster. Dit heb ik gedaan bij mijn instructeursopleiding. Als je stage loopt, leer je alles over het runnen van en werken in een duikschool. Dit is een goede voorbereiding als je er je beroep van wilt maken.

Wat mag je allemaal doen als Divemaster?

  • Duiken begeleiden met gecertificeerde duikers. De rol van gids is de rol die Divemasters in het buitenland vaak hebben. Terwijl de instructeur in het klaslokaal of het zwembad bezig is met een cursus, maak je als Divemaster de mooiste duiken.
  • Je bent de rechterhand van de duikinstructeur tijdens duikcursussen.
  • Enkele PADI programma’s mag je zelfstandig uitvoeren.

Het kan lastig zijn om in het buitenland werk te vinden als Divemaster. Dat komt omdat het Divemaster werk in het buitenland vaak gedaan wordt door locals. Dit is eigenlijk alleen maar goed, want dit zorgt voor meer werk voor de lokale bevolking. Voor de westerse Divemasters natuurlijk wel jammer.

Als je echt graag wilt werken in de duikindustrie, dan is het beter om na de Divemaster ook je instructeurs opleiding te gaan doen. Wat daar allemaal bij komt kijken lees je hier.

leren-duiken

De kosten van de Divemaster cursus

De prijzen verschillen per land en duikschool. Maar je bent vaak minimaal 1000 euro kwijt. Dit kan goedkoper tot gratis zijn als je het combineert met een stage op de duikschool. Dit is natuurlijk niet altijd mogelijk, maar vaak wel.

Mijn ervaring met de Divemaster cursus

Ik heb mijn Divemaster gehaald op het fijne en relaxte Koh Lanta in Thailand. Een maand lang was ik elke dag bezig met duiken. Ik heb een betaalde cursus gedaan, maar wel eentje van een maand lang. Leren gidsen onderwater, assisteren bij cursussen, werken aan mijn eigen duikskills, het leren van de theorie en nog veel meer deed ik tijdens mijn cursus. Ook het wassen en ophangen van de gebruikten duikuitrustingen en het vullen van de duiktanks hoorde erbij. Eigenlijk was het dus meer een stage. Behalve dat ik er veel geleerd heb, heb ik het ook ontzettend naar mijn zin gehad. Er heerste een fijne sfeer en het eiland is heel leuk om voor langere tijd te verblijven. Behalve duiken heb ik ook veel Muay Thai lessen gevolgd en na veel trainen stapte ik zelfs de ring in. Over Muay Thai heb ik een apart artikel geschreven.

Ik volgde mijn Divemaster opleiding bij Hidden Depths. Een ontzettend gezellig, fijn en professioneel duikcentrum. Het is een kleinschalig duikcentrum, waardoor je echt een persoonlijke ervaring krijgt. Ook heeft het duikcentrum een PADI green star award. Ze geven om het milieu en de aarde en willen dit graag uitdragen. Zo worden er geen plastic bekertjes uitgedeeld op de boot en wordt er gebruik gemaakt van regenwater in het duikcentrum zelf.

divemaster-cursus
divemaster-worden

De Divemaster cursus is een leuke cursus. De leukste oefening, was misschien wel het onderwater wisselen van je hele duikuitrusting. Samen met een andere cursist zit je op de bodem tegenover elkaar. Je ademt samen van één ademautomaat. Als de ene persoon een grote teug adem heeft genomen, krijg jij de ademautomaat weer. Op hetzelfde moment, moet je jouw volledige duikuitrusting wisselen met de duikuitrusting van de andere cursist. Dit is echt ontzettend grappig om te doen.

Aan het einde van de cursus doe je vaak een snorkeltest. Eigenlijk is een snorkeltest om te vieren dat je Divemaster bent. Je zit met je masker op je hoofd en je snorkel in je mond. Aan de bovenkant van de snorkel wordt dan alcohol gegooid. Vaak is dit bier, maar ik koos voor iets anders. Bij onze snorkeltest moesten we ook allerlei uitdagingen en spelletjes spelen met alle divemasters bij elkaar. Degene die verloor nam elke keer een shotje. Je snapt misschien wel dat dit een hilarische avond was. Bij mij snorkeltest waren ze trouwens het masker vergeten, dus knepen ze mijn neus maar dicht.

Meer lezen over duiken?

Lees dan ook:

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

6 comments