crossing-zeiljacht

Werken als superjacht stewardess – wat doe je dan?

Hoe is het om op superjachten te werken? Ik werkte ruim zes jaar als stewardess op superjachten. Er werken maar weinig Nederlandse mensen op jachten, dus vaak weten Nederlanders niet wat het werk eigenlijk inhoudt. Al is dat wel wat veranderd sinds de serie Below Deck ook in Nederland op tv te zien is. Maar een beetje gedramatiseerd en anders dan het echte werk is dat natuurlijk wel… Toen ik op het eiland Sint Maarten woonde, kwam ik in aanraking met de wereld van de privé jachten. Ik ontmoette crew die er op werkten en ontdekte dat het ook voor mij mogelijk was om op een superjacht te werken. Maar hoe ziet een gemiddelde werkdag er voor mij als superjacht stewardess er nu eigenlijk uit?

werken-superjacht

Het verschil tussen on charter en off charter

Behalve dat het werk zelf veel verschilt per boot, is er nog een ander belangrijk verschil. Het verschil tussen on charter and off charter. On charter betekent dat er gasten op de boot zijn. Dit is de drukste periode voor een stewardess. De gasten verwachten een vijf sterren ervaring op de jacht in alle aspecten. Daar heb je dus je handen aan vol als superjacht stewardess.

Off charter betekent dat er geen gasten op de boot zijn. Dan hebben we helaas geen vrij, maar werken we door. Het werk op de boot is namelijk nooit klaar. Als er geen gasten zijn, zijn we bezig met het onderhoud en het klaarmaken van de boot voor een volgende trip met gasten. Zo maak je de bedden opnieuw en maak je de hele boot van onder tot boven schoon. Of je bent de boot aan het klaarmaken voor een crossing. Ook is het mogelijk dat je een crossing aan het doen bent en voor een paar weken op zee zit. Vervelen doe je je dus niet als je werkt op een superjacht.

Als je meer wilt weten over het werken op superjachten in het algemeen en wat je moet doen als je op een jacht wilt werken, lees dan dit artikel.

werken-jacht

Werken als superjacht stewardess op verschillende boten

Natuurlijk ziet je werkdag er op elke boot weer anders uit. Werk je op een zeil- of motorjacht? Hoe groot is de jacht? Heb je veel trips met gasten aan boord? Allemaal vragen die bepalen hoe je werkdag er uitziet als stewardess op een jacht. Als eerst neem ik jullie mee in een dag van een motorjacht stewardess die op een jacht werkt van 40 – 70 meter groot. Daarna laat ik je zien hoe het werken als een stewardess er uitziet op een zeiljacht van 30 – 40 meter. Met beide heb ik ervaring, al werk ik tegenwoordig vooral op zeiljachten.

Lijkt het jou nu ook tof om op superjachten te gaan werken?

Lijkt het jou nu ook tof om op een superjacht te gaan werken? Ik snap je helemaal! Maar door alle informatie voel je je nu even flink overweldigd en heb je geen idee waar je moet beginnen. Ik wil je graag helpen! In mijn nieuwe online cursus (uniek want het is de enige in Nederland en België!) leer je alles wat je moet weten om een baan te scoren op een superjacht en hoe je die baan vervolgens ook gaat rocken!

Vul het vragenformulier in, zodat ik de cursus kan finetunen op jouw behoefte. Je maakt dan kans op een GRATIS yachting kickstart gesprek, waarin je mij alles mag vragen over het werken op superjachten en waarin ik je minstens twee concrete tips geef over hoe jij kunt starten met het werken op een superjacht!

Vragenformulier over het werken op superjachten

werken-stewardess

Werken als een superjacht stewardess op een 40-70 meter motorjacht

Als eerst zal ik mijn ervaring als een stewardess op motorjachten met jullie delen. Hoe zag mijn dag er toen uit?

Op motorjachten van deze grootte, wordt het werk dat je doet als een stewardess door verschillende stewardessen uitgevoerd. Zo heb je een huishoudstewardess, een stewardess voor de was en een stewardess die serveert. Het kan zijn dat je per dag roteert of vast werkt in één van de rollen. Maar hoe zien de verschillende rollen eruit als er gasten aan boord zijn?

Laundry superjacht stewardess

Twee keer heb ik een trip gedaan puur als laundry superjacht stewardess. Dit was op een 60 meter motorjacht, waarbij elke trip 10 dagen duurde. Elke dag was ik bezig met de was van de boot, wel 15 uur per dag. ‘S middags had ik een uur pauze, maar voor de rest was ik aan het werk. Behalve het doen van de was, was ik ook verantwoordelijk voor het schoonhouden van de crew ruimte. Ook de tafels dekken en afruimen voor de crew, was mijn taak. De hut van de kapitein werd ook door mij schoongemaakt. Dit gebeurd op bijna elke jacht. De overige crew doet dit trouwens zelf.

De wasmachines en drogers waren non-stop aan het werk. Met de kleding van de gasten moet je heel voorzichtig zijn. Vaak zijn dit namelijk hele dure en tere kledingstukken. Dat betekent dat je elk etiketje leest en in een dagboek bijhoudt wat voor kleding van de gasten je binnenkrijgt. De kleding van de gasten krijgt altijd voorrang. De crew draagt 2 sets kleding per dag, één set voor overdag en een avond uniform. Daarbij komen ook nog de handdoeken, servetten, tafelkleden en het beddengoed dat om de twee á drie dagen verwisseld wordt. En wat dacht je van het strijken, bijna alles moet gestreken worden. Daar heb je dus echt een dagtaak aan. Zeker als je op dag 1 van de trip de hele inhoud van de koffers krijgt van de gasten om te strijken, omdat er door de reis kreukels in zijn gekomen.

Housekeeping superjacht stewardess

Als housekeeping stewardess heb ik ervaring op verschillende jachten. Het grootste gedeelte van mijn dag bestaat dan uit, je raadt het al, schoonmaken. Het begint al ‘s morgens vroeg, voordat de gasten uit bed komen. De lichten gaan uit, gordijnen open, de plantjes krijgen water en de boot wordt van top tot teen schoongemaakt. Zodra de eerste gast op is, zorg je ervoor dat de slaapkamer van de betreffende gast wordt schoongemaakt. De douche wordt gedroogd, de badkamer schoongemaakt, kleding wordt opgevouwen en je maakt het bed op alsof er niemand in heeft geslapen. Elke twee tot drie dagen verschoon je het beddengoed. Dit doe je voor alle gasten.

De rest van de dag blijf je bezig met het schoonmaken van de boot, het wegpoetsen van vingerafdrukken en het stofzuigen van de hele boot als de gasten aan land zijn. Ook check je de kamers van de gasten regelmatig om ervoor te zorgen dat ze spotless blijven. ‘S avonds maak je de kamers weer klaar voor de nacht en zorg je ervoor dat de gasten met een lekker chocolaatje zo hun bed in kunnen gaan.

Service superjacht stewardess

Als service stewardess heb je misschien wel de leukste rol, maar ook de meeste stress. Je staat namelijk constant in contact met de, soms veeleisende, gasten. Jouw taak is om ervoor te zorgen dat het ze de hele dag door aan niets ontbreekt. Dat ze een drankje in hun hand hebben en ze eigenlijk voordat ze bedenken dat ze iets willen het al van jou krijgen. Je dekt de tafels voor het ontbijt, de lunch en het diner. En zorgt ervoor dat de tafels er perfect uitzien en extra sprankelend gedecoreerd zijn in de avond. Na het eten ruim je de tafels af en maak je alles schoon. Je blijft op totdat de laatste gast naar bed gaat en zorgt er dan voor dat de tafel weer klaar is voor het ontbijt de volgende morgen.

Werken als een sole stewardess op een zeiljacht

Op kleinere jachten werk je vaak als een sole superjacht stewardess. Dat betekent dat je de enige stewardess bent op de boot. Ook help je dan vaak je collega’s nog op het dek en soms zelfs in de keuken (galley). Alles wat je op een grotere jacht ook doet, moet je op een kleinere jacht ook doen. Het voordeel is alleen dat het werk wat gevarieerder is en je niet alleen maar binnen bezig bent. Wel is het zo dat je het werk niet kunt delen met andere crew en je vaak minder pauze kunt nemen. Ook blijf je meestal op tot de laatste gast naar bed gaat en sta je op voordat de gasten weer wakker worden.

Op twee jachten heb ik gewerkt als een sole stewardess, beide voor een langere tijd. Dit waren een 42 meter zeiljacht en een 32 meter zeiljacht. Hieronder zal ik met je delen hoe mijn dagen er ongeveer uitzagen, met gasten aan boord.

werken-jachten

Een dag uit mijn leven als sole superjacht stewardess

  • 7:00 Opstaan. Zodra ik wakker word doe ik alvast de eerste was van de dag in de wasmachine, maar de was zal mij de hele dag bezig houden. De vroege ochtend is de fijnste tijd van de dag, want in alle rust (lees zonder gasten) kan ik de boot klaarmaken voor als ze allemaal wakker worden. Ik doe de deur van de boot van het slot en loop het dek op. Daar zet ik de zonnebrand klaar, leg ik handdoeken voor het zonnen neer en zorg ik ervoor dat alle kussens weer netjes liggen. Daarna dek ik de tafel voor het ontbijt. Als er gasten wakker worden geef ik ze hun bakje koffie, thee of wat ze maar willen. Het liefst wil je voordat de gasten wakker zijn ook al veel hebben schoongemaakt in de boot zelf. Als de gasten allemaal wakker zijn kun je het ontbijt serveren. Tijdens het ontbijt maak je hun slaapkamers schoon. Ik zorg dat de bedden er uitzien alsof er niet in geslapen is, droog de douche als er gedoucht is, organiseer alle spullen die rond slingeren en zorg er dus voor dat de kamers er weer zo goed als ongebruikt uitzien. Elke derde dag verschoon ik het beddengoed. Tussen het schoonmaken door, zorg ik ervoor dat ik ook regelmatig check of de gasten nog iets nodig hebben aan tafel.
  • 11:00 Als de gasten klaar zijn met hun ontbijt, ruim ik de tafel op en was ik af (een deel gaat in de vaatwasser). Ik check of ze nog wat te drinken of iets anders willen en ga dan verder met het schoonmaken van hun kamers. Het kan zijn dat we meteen na het ontbijt gaan zeilen. Dan zorg ik er als eerst voor dat alles wat kan vallen opgeborgen is. Ook moeten alle raampjes (portholes) dicht gedaan worden en moeten sommige dingen vastgezet worden. De afwas moet natuurlijk ook allemaal gedaan zijn. Dan help ik mee op dek met het gereedmaken van de boot en het hijsen van de zeilen. Als ik nog kamers moet schoonmaken doe ik dat daarna anders blijf ik helpen met het zeilen. En dat is niet leuk als de boot flink aan het overhellen is. Als we niet zeilen, ben ik tegen het eind van de ochtend vaak bezig met de was. Ik strijk wat er gestreken moet worden, hang kleding op om te drogen en vouw de handdoeken op. En er is veel was op de boot. Kleding van de crew, van de gasten, handdoeken, beddengoed en servetten van elke maaltijd. Overigens blijf ik natuurlijk checken of de gasten nog wat willen drinken of iets om te snacken willen.
  • 13:00 Ergens rond deze tijd begin ik met het dekken van de tafel voor de lunch. En natuurlijk het serveren daarvan en het daarna weer opruimen van de tafel. Ik check de slaapkamers snel, organiseer losse spullen die rond slingeren en maak de kamers schoon als dit nodig is. Na de lunch is het weer tijd voor de was en met een beetje mazzel lukt het me dan om een kleine pauze te houden. Als de gasten van de boot afgaan, zorg ik ervoor dat ze alles wat ze nodig hebben in een tas meekrijgen. Als het koud is geef ik ze hun jas en als ze nat kunnen worden geef ik ze een paraplu. Ook zorg ik voor handdoeken als de zee ruig is, voor op de tender (de kleine boot), zodat de gasten die om hun heen kunnen slaan. Zonder gasten op de boot moet er stof gezogen worden (als de gasten op de boot zijn geeft dit teveel herrie) en zorg ik dat alles er weer schoon en netjes uitziet.
  • 17:00 Cocktail tijd! Niet is fijner dan genieten van de zonsondergang met een cocktail in je hand, toch? Dat vinden de gasten op een jacht meestal ook. Vaak wil iedereen een andere ingewikkelde cocktail en natuurlijk horen lekkere hapjes er natuurlijk ook bij.
  • 18:00 Het is tijd om het diner te gaan voorbereiden. Met het tafel dekken pak ik ‘s avonds het meeste uit. Mooie kaarsen, accessoires en gevouwen servetten, vaak in een bepaald thema dat is afgestemd op het eten. Vooraf aan het diner heb ik al gevraagd welke wijn de gasten willen drinken, die wijn zet ik nu klaar om te serveren en dan kan het diner beginnen. Ik serveer elke gang, zorg dat de glazen vol blijven en tussendoor maak ik de slaapkamers van de gasten klaar voor de nacht. Natuurlijk ruim ik daarna ook de tafel op.
  • Bedtijd? In principe blijf ik op totdat de gasten naar bed gaan. ‘S avonds is het weer schoonmaken, drankjes serveren en de ontbijt spullen voor op de tafel voor de volgende dag alvast klaarzetten. Als de gasten naar bed gaan sluit ik de boot af en zorg ik dat alles weer opgeruimd en georganiseerd is voor de volgende ochtend.

Wat doe je als superjacht stewardess als er geen gasten op de boot zijn?

Als er geen gasten op de boot zijn, ben je als superjacht stewardess alsnog aan het werk. Gelukkig wel in een iets langzamer tempo en hopelijk heb je dan ook af en toe een dagje vrij. Als er niet snel weer een nieuwe trip met gasten aankomt, dan werk je een normale werkweek. Van maandag t/m vrijdag acht tot negen uur per dag. Maar als je een aantal trips achter elkaar hebt, kan het zomaar zijn dat je geen enkele vrije dag hebt voor weken achter elkaar. Je zult je dan ook misschien afvragen wat voor werk er dan eigenlijk allemaal te doen is zonder gasten op de boot. Enkele dingen die je moet doen zijn:

Het werk zonder gasten op een superjacht

  • Alle kasten en alle opbergruimtes op de boot moeten schoongemaakt en geordend worden. Ook de opbergruimtes onder de vloeren dus.
  • Al het silver aan boord moet gepolijst worden, dit betekent vaak ook al het bestek aan boord.
  • Als er items zijn van roestvrij staal moeten deze ook gepolijst worden.
  • Alle voorraden worden bijgewerkt en eventueel aangevuld worden. Dit gaat dan om de crew voorraden, de schoonmaak producten en alles wat de gasten drinken en op tafel hebben staan tijdens het eten.
  • Elk hoekje en gaatje moet schoongemaakt worden. Dit gebeurt onder andere met een stofzuiger (elke oppervlakte wordt gestofzuigd, dus ook het plafond), wattenstaafjes en tandenstokers.
  • Ik werk ook op dek. Op het dek ben ik dan bezig met het wassen van de boot, het scrubben van het dek, onderhoud en het polijsten van al het roestvrije staal.
  • De boot moet vaak tussen trips door, van de één naar de andere plek toe worden gezeild.
  • Als de boot lange tijd niet gebruikt wordt door gasten, is het belangrijk dat het water blijft stromen in elk deel van de boot. Dit betekent dat je elke kraan één keer per dag gebruikt en de wc’s doorspoelt. Ook worden de meeste oppervlakten en vloeren dan afgedekt ter bescherming.
  • De deuren van de douches en de spiegels behandelen zodat er geen calcium opbouw op komt.
  • Als er een trip met gasten aankomt moet alles wat er nodig is voor die trip gekocht worden. Zoals bijvoorbeeld de mooiste bloemstukken en die ene goede fles wijn uit Frankrijk die ingevlogen moet worden.
  • Het bijwerken van de administratie zoals de boekhouding.
  • En er moet nog veel meer gebeuren, want op een jacht ben je nooit klaar met werken.

Ander werk doen op een jacht

Mocht het werk als superjacht stewardess je niet zo aanspreken, dan kun je natuurlijk ook ander werk op een superjacht doen. Als deckhand werk je op het dek, mocht je handig zijn dan kun je denken om aan de slag te gaan als engineer, hou je van koken dan is chef kok misschien wel wat voor jou en natuurlijk kun je je ook altijd omhoog werken tot kapiteit. Voor alle rollen moet je de nodige diploma’s halen voordat je aan de slag kunt.

werken-superjacht

Meer lezen over het werken op superjachten?

Lees dan ook:

ReizenReizen

Geef je reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

4 comments