werken-op-jachten

Hoe vind je een baan op een superjacht?

Ruim zes jaar lang werkte ik op superjachten. Ik heb zowel op motor- als zeiljachten gewerkt en daarmee heb ik een goed beeld gekregen van de superjacht industrie. Lijkt werken op een superjacht jou ook wel wat, dan vraag je je vast af hoe je het moet aanpakken. Daarom deel ik in dit artikel de stappen die je moet zetten voor een baan op een superjacht.

werken-op-een-jacht

Waarom zou je op een superjacht willen werken?

Zeker nu de serie Below Deck ook in Nederland te zien is, weten steeds meer mensen in Nederland dat je kan werken op een superjacht. Nou is Below Deck natuurlijk wel een reality show en is het werken op jachten niet helemaal hoe ze het laten zien in de serie. Maar toch krijg je door het kijken van de show wel een beeld over wat er allemaal bij komt kijken.

Als je echt wilt weten hoe het is om op een superjacht te werken, lees dan vooral ook dit artikel. In dat artikel zijn veel van de onderstaande stappen wat uitgebreider beschreven. Voordat ik je laat zien welke stappen je moet nemen als je een baan wilt vinden op een superjacht, zal ik je eerst vertellen wat werken op een jacht nou zo leuk maakt.

Salaris
Als je werkt op een superjacht krijg je vaak een goed salaris. Mocht je op een charter jacht werken, een jacht die wordt verhuurd, dan kun je daar ook nog goede fooien bij optellen. Wat ook fijn is, is dat je geen huur hoeft te betalen, je basis toiletspullen voor je worden betaald (shampoo, zeep, tandpasta, scheermesjes enz.) en je te eten krijgt op de jacht. Je hebt dus een goede mogelijkheid om lekker te sparen.

Vrij zijn is ook echt vrij zijn
Als je niet aan het werken bent, dan ben je echt helemaal vrij. Je hoeft niet meer schoon te maken, er is al voor je gekookt en de was is gedaan.

Helaas is het wel zo dat er altijd een persoon op de boot moet zijn. Dat betekent dat je af en toe ’s avonds of in het weekend een ‘watch’ hebt. Je moet dan op de boot blijven, maar je bent meestal wel vrij om te doen wat je wilt.

Je werkt op het water
Er is geen beter kantoor dan die van een superjacht. Tenminste, ik vind het heerlijk om op het water te werken.

Compleet andere wereld
Als je werkt op een superjacht, kom je in een compleet andere wereld terecht. Een wereld van miljonairs waar een weekje op een kleine jacht een vanaf prijs heeft van 50.000 euro en waar je samen met de andere internationale crew woont en werkt.

Reizen
Maar weinig boten blijven op één plek. De meeste boten varen in onze zomer in de Middellandse Zee rond en veel gaan in onze winter naar de Caribbean of Florida. Werken op jachten is hard werken, maar als je dan een dag vrij hebt, ben je vaak in een mooie plek! Zo ben ik al voor mijn werk in Frankrijk, Spanje, verschillende Caribische eilanden, Haiwaii, Amerika en de Falkland eilanden geweest.

Natuurlijk is het niet alleen maar leuk om op een superjacht te werken en maak je vaak hele lange werkdagen, maar voor mij wegen de voordelen zeker op tegen de nadelen.

Lijkt het jou nu ook tof om op superjachten te gaan werken?

Lijkt het jou nu ook tof om op een superjacht te gaan werken? Ik snap je helemaal! Maar door alle informatie voel je je nu even flink overweldigd en heb je geen idee waar je moet beginnen. Ik wil je graag helpen! In mijn nieuwe online cursus (uniek want het is de enige in Nederland en België!) leer je alles wat je moet weten om een baan te scoren op een superjacht en hoe je die baan vervolgens ook gaat rocken!

Vul het vragenformulier in, zodat ik de cursus kan finetunen op jouw behoefte. Je maakt dan kans op een GRATIS yachting kickstart gesprek, waarin je mij alles mag vragen over het werken op superjachten en waarin ik je minstens twee concrete tips geef over hoe jij kunt starten met het werken op een superjacht!

Vragenformulier over het werken op superjachten

Ja! Ik wil op jachten werken!

werken-superjacht

Waar heb ik mijn eerste superjacht baan gevonden?

Na vier jaar lang met veel plezier op St. Maarten gewoond te hebben, was ik klaar voor wat anders. Omdat St. Maarten een hub is voor superjachten in de Europese winter, kwam ik er mee in aanraking. Ik leerde mensen kennen die op superjachten werkten en ik besloot om ook voor een seizoen op een jacht te gaan werken.

Ik zei mijn baan op en in mei vertrok ik naar Antibes in Frankrijk. Na alles onderstaande stappen te hebben doorlopen, vond ik mijn eerste baan al na 1,5 week! Dat ik zo snel een baan vond had er onder andere mee te maken dat ik al ervaring had met het werken op boten en dat ik een duikinstructeur ben. Ook waren er in Antibes op dat moment gewoon veel banen voor meiden die op jachten wilden werken. Het vinden van een baan gaat zeker niet altijd zo snel. Wees dus voorbereid dat het echt wel even kan duren voordat je een baan op een superjacht vindt.

Deze stappen zet je voor een baan op een superjacht

Net als bij elke industrie waar je in wilt werken, moet je ook voor een baan op een superjacht een aantal stappen doorlopen. Dit is het ultieme stappenplan om een baan te vinden op een superjacht.

baan-superjacht

1. Bedenk wat voor werk je wilt doen op een superjacht

Afhankelijk van je interesses en je achtergrond zijn er een aantal verschillende rollen die je kunt vervullen op een jacht.

Als stewardess zorg je ervoor dat de boot er binnen super schoon en georganiseerd uitziet, je doet de was van alle crew en de gasten en serveert drankjes en eten aan de gasten zodat het ze aan niets ontbreekt. Als je heel goed kunt koken of misschien al werkt als kok, dan kun je er ook aan denken om chef te worden op een superjacht. Je kookt dan voor zowel de crew als voor de gasten. Dit is de best betaalde baan die je zonder extra opleidingen kunt doen aan boord.

Werk je graag met je handen en ben je niet bang om vies te worden? Wie weet is werken als een ingenieur dan wel wat voor jou.

Als je graag buiten bent en misschien wel geïnteresseerd bent om ooit kapitein te worden van een jacht, dan begin je vaak als deckhand. Je zorgt ervoor dat de buitenkant van de boot er perfect uitziet, vaart de gasten in de tender naar de plek waar ze willen zijn en als ze graag watersporten willen doen ben jij degene die ze daarmee helpt. Als je begint als deckhand kun je de ladder beklimmen, van bootsman, tot first mate en uiteindelijk kan je misschien wel kapitein worden. Maar daar heb je eerst ervaring en extra opleidingen voor nodig.

2. Zorg ervoor dat je spaargeld hebt voor 3 maanden

Net als in elke industrie vind je vaak niet meteen een baan. Om een baan te vinden op een superjacht, kun je het beste naar de plek toegaan waar de boten op dat moment zijn. Je hebt dan ook geld nodig voor een ticket, maar ook om ter plaatse de tijd zonder werk te kunnen overbruggen. Hoe lang het gaat duren voordat je een baan vindt, weet natuurlijk niemand. Er is ook altijd een kans dat je geen baan vindt. Zorg er dus voor dat je in ieder geval spaargeld hebt om drie maanden te kunnen leven in het land waar je naartoe gaat.

3. Haal je STCW en andere cursussen die je nodig hebt

De STCW is een vijfdaagse cursus die iedereen nodig heeft om op superjachten te gaan werken. Ook in Nederland kun je deze cursus volgen en de prijs daarvan is zo’n 1100 euro. Tijdens de STCW leer je over veiligheid aan boord en hoe je die kunt waarborgen, je leert over brand en hoe je die kunt bestrijden, je krijgt EHBO en je leert nog veel meer.

Daarbij zijn er per rol nog extra cursussen die je kunt of moet doen.

  • Stewardess: voor de rol als stewardess zijn er geen verplichte andere certificaten nodig. Maar het zal je zeker een voorsprong geven als je een cursus hebt gedaan. Je kunt hierbij denken aan een wijn cursus zoals de WSET, een cocktail of een silver service cursus.
  • Ingenieur: als beginnend ingenieur heb je in ieder geval een AEC1 nodig.
  • Deckhand: een Powerboat Level 2 cursus zou ik zeker aanraden om te halen. Verder hoef je geen certificaten te hebben. Maar mocht je graag nog een cursus doen, dan kun je denken aan VHF Radio en de Competent Crew.
  • Chef: als chef moet je een ‘health and hygiene’ certificate hebben. Je moet natuurlijk heel goed kunnen koken en het liefst een koksopleiding hebben gedaan.
werken-superjachten

4. Krijg een dokterskeuring – de ENG1

Iedereen die op zee wilt gaan werken moet een medische keuring ondergaan. Niet zomaar elke keuring, maar de ENG1. Er wordt onder andere getest of je niet kleurenblind bent, hoe je zicht verder is, of je gehoor goed is en er wordt gekeken naar je algehele gezondheid. De ENG1 is geldig voor 2 jaar en de prijs is verschillend. Ik heb mijn ENG1 de laatste twee keer in Amsterdam gedaan bij het Medical Center for Seamen. Maar er zijn meer plaatsen in Nederland waar je de Eng1 kunt doen. Het gaat dan om een Nederlandse variant, die ook erkend wordt.

5. Maak een superjacht CV

Als je op superjachten wilt werken, zul je je CV moeten aanpassen. Het gaat erom dat jij moet laten zien waarom jij een goede toevoeging bent voor het team dat al aan boord is. Ook willen ze natuurlijk weten welke skills je hebt en wat voor ervaring je mee neemt naar de jacht. Heb je de benodigde certificaten?

6. Schrijf je in op Facebook pagina’s

Veel banen op superjachten worden tegenwoordig aangeboden en gevonden via pagina’s op Facebook. Schijf je in en bekijk wat voor banen er aangeboden worden en welke vragen er worden gesteld. Dan heb je ook een idee hoeveel crew er wordt gezocht op de plekken waar de jachten zijn. Als je vragen hebt kun je die ook op de pagina’s stellen. Zorg wel altijd dat je even de zoekfunctie gebruikt voordat je je vraag stelt. Het wordt niet op prijs gesteld als je een vraag stelt die al tien keer eerder is gesteld en beantwoord.

7. Bedenk waar je op zoek wilt gaan naar een baan op een superjacht

Zeker als je op zoek gaat naar je eerste baan op een superjacht, zul je vaak geen baan vinden als je in je eigen land blijft. Je zult naar de plekken toe moeten gaan waar de jachten op dat moment zijn. Als ze nieuwe crew nodig hebben, hebben ze dat vaak nu nodig en willen ze ook vaak eerst persoonlijk kennis met je maken. Je gaat dus naar de jachten toe.

baan-superjacht

8. Zoek een crew house

De beste plek om te verblijven, is in een crew house. Je kunt een crew house het beste zien als een hostel voor mensen die op zoek zijn naar een baan op superjachten. Je zult tips horen van anderen en nieuwe vrienden maken. Ook is het fijn dat je per week kunt betalen en dat het betaalbaar is.

baan-superjacht

9. Vlieg naar je gekozen hub toe

Nu is het tijd om de zoektocht echt te beginnen. Vlieg naar je gekozen bestemming toe! Het liefst trouwens met een zachte koffer, zodat je koffer makkelijk op te bergen is op de superjacht. Probeer ook niet teveel mee te nemen, want je hebt niet altijd veel ruimte voor je spullen in je hut. Makkelijker gezegd dan gedaan, dat weet ik zelf maar al te goed. Inpaktips nodig? Lees dan de volgende blog:

Wat stop je in je koffer voor je eerste baan op een superjacht?

10. Bezoek een paar superjacht agencies

Eenmaal aangekomen op de bestemming is het goed om een paar superjacht agencies te bezoeken.

werken-jacht

11. Ga dockwalken in je zoektocht naar een superjacht baan

Dockwalken is eigenlijk het lopen langs de jachten en je CV afgeven, best een gek concept dus. Het doel is om dagwerk te vinden, maar natuurlijk hoop je dat ze je voor langere tijd aannemen. Vaak hebben jachten een extra hand nodig in een druk seizoen net voordat er een nieuwe trip aankomt. Ze hebben dan iemand nodig om de binnenkant van de boot schoon te maken, bedden op te maken, het roestvrij staal op deck te polijsten of het dek een goede scrubbeurt te geven.

werken-yacht

ReizenReizen

12. Netwerken voor je superjacht baan

Netwerken klikt misschien een beetje saai, maar dat is het zeker niet als je op zoek bent naar een baan op een superjacht! Het beste netwerken doe je namelijk in de bar. In elke plek waar er veel superjachten zijn, zul je bars vinden waar veel jachtcrew naartoe gaat. De ultieme plek om in gesprek te komen met mensen die al op jachten werken. Zorg er wel voor dat je niet te veel drinkt, want je wilt wel een goede indruk maken.

antigua

13. Geef niet op en hou vol!

Probeer te genieten als je op zoek gaat naar een baan op een superjacht. Neem je zoektocht serieus, maar ga ook eens een dagje op ontdekkingstocht in de plek waar je bent. Begin je niet meteen zorgen te maken als je niet binnen een paar weken een baan vindt. Wees niet gefrustreerd als je geen antwoord terug krijgt op mailtjes die je stuurt naar aanleiding van berichten op Facebook. Want helaas gebeurt dat heel vaak. Hou vol, probeer de bovenstaande stappen te volgen en als het dan echt niet lukt, dan heb je hopelijk wel een toffe ervaring om op terug te kijken!

baan-superjacht

Andere artikelen die interessant zijn als je op zoek bent naar een baan op een superjacht

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

14 comments