werken-op-jachten

Hoe vind je een baan op een superjacht?

Zo’n vijf jaar geleden ben ik begonnen met het werken op superjachten. Sinds die tijd heb ik op zowel motor- als zeiljachten gewerkt en heb ik een goed beeld gekregen van de superjacht industrie. Lijkt werken op een superjacht jou ook wel wat, dan vraag je je vast af hoe je het moet aanpakken. Daarom deel ik in dit artikel het complete stappenplan voor het vinden van een baan op een superjacht.

werken-op-een-jacht

Waarom zou je op een superjacht willen werken?

Zeker nu de serie Below Deck ook in Nederland te zien is, weten steeds meer mensen in Nederland dat je kan werken op een superjacht. Nou is Below Deck natuurlijk wel een reality show en is het werken op jachten niet helemaal hoe ze het laten zien in de serie. Maar toch krijg je door het kijken van de show wel een beeld over wat er allemaal bij komt kijken.

Als je echt wilt weten hoe het is om op een superjacht te werken, lees dan vooral ook dit artikel. In dat artikel zijn veel van de onderstaande stappen wat uitgebreider beschreven. Voordat ik je laat zien welke stappen je moet nemen als je een baan wilt vinden op een superjacht, zal ik je eerst vertellen wat werken op een jacht nou zo leuk maakt.

Salaris
Als je werkt op een superjacht krijg je vaak een goed salaris. Mocht je op een charter jacht werken, een jacht die wordt verhuurd, dan kun je daar ook nog goede fooien bij optellen. Wat ook fijn is, is dat je geen huur hoeft te betalen, je basis toiletspullen voor je worden betaald (shampoo, zeep, tandpasta, scheermesjes enz.) en je te eten krijgt op de jacht. Je hebt dus een goede mogelijkheid om lekker te sparen.

Vrij zijn is ook echt vrij zijn
Als je niet aan het werken bent, dan ben je echt helemaal vrij. Je hoeft niet meer schoon te maken, er is al voor je gekookt en de was is gedaan.

Helaas is het wel zo dat er altijd een persoon op de boot moet zijn. Dat betekent dat je af en toe ‘s avonds of in het weekend een ‘watch’ hebt. Je moet dan op de boot blijven, maar je bent meestal wel vrij om te doen wat je wilt.

Je werkt op het water
Er is geen beter kantoor dan die van een superjacht. Tenminste, ik vind het heerlijk om op het water te werken.

Compleet andere wereld
Als je werkt op een superjacht, kom je in een compleet andere wereld terecht. Een wereld van miljonairs waar een weekje op een kleine jacht een vanaf prijs heeft van 50.000 euro en waar je samen met de andere internationale crew woont en werkt.

Reizen
Maar weinig boten blijven op één plek. De meeste boten varen in onze zomer in de Middellandse Zee rond en veel gaan in onze winter naar de Caribbean of Florida. Werken op jachten is hard werken, maar als je dan een dag vrij hebt, ben je vaak in een mooie plek! Zo ben ik al voor mijn werk in Frankrijk, Spanje, verschillende Caribische eilanden, Haiwaii, Amerika en de Falkland eilanden geweest.

Natuurlijk is het niet alleen maar leuk om op een superjacht te werken en maak je vaak hele lange werkdagen, maar voor mij wegen de voordelen zeker op tegen de nadelen.

werken-superjacht

Waar heb ik mijn eerste superjacht baan gevonden?

Na vier jaar lang met veel plezier op St. Maarten gewoond te hebben, was ik klaar voor wat anders. Omdat St. Maarten een hub is voor superjachten in de Europese winter, kwam ik er mee in aanraking. Ik leerde mensen kennen die op superjachten werkten en ik besloot om ook voor een seizoen op een jacht te gaan werken.

Ik zei mijn baan op en in mei vertrok ik naar Antibes in Frankrijk. Na alles onderstaande stappen te hebben doorlopen, vond ik mijn eerste baan al na 1,5 week! Dat ik zo snel een baan vond had er onder andere mee te maken dat ik al ervaring had met het werken op boten en dat ik een duikinstructeur ben. Ook waren er in Antibes op dat moment gewoon veel banen voor meiden die op jachten wilden werken. Het vinden van een baan gaat zeker niet altijd zo snel. Wees dus voorbereid dat het echt wel even kan duren voordat je een baan op een superjacht vindt.

Stappenplan voor het vinden van een baan op een superjacht

Net als bij elke industrie waar je in wilt werken, moet je ook voor een baan op een superjacht een aantal stappen doorlopen. Dit is het ultieme stappenplan om een baan te vinden op een superjacht.

baan-superjacht

1. Bedenk wat voor werk je wilt doen op een superjacht

Afhankelijk van je interesses en je achtergrond zijn er een aantal verschillende rollen die je kunt vervullen op een jacht.

Als stewardess zorg je ervoor dat de boot er binnen super schoon en georganiseerd uitziet, je doet de was van alle crew en de gasten en serveert drankjes en eten aan de gasten zodat het ze aan niets ontbreekt. Als je heel goed kunt koken of misschien al werkt als kok, dan kun je er ook aan denken om chef te worden op een superjacht. Je kookt dan voor zowel de crew als voor de gasten. Dit is de best betaalde baan die je zonder extra opleidingen kunt doen aan boord.

Werk je graag met je handen en ben je niet bang om vies te worden? Wie weet is werken als een ingenieur dan wel wat voor jou.

Als je graag buiten bent en misschien wel geïnteresseerd bent om ooit kapitein te worden van een jacht, dan begin je vaak als deckhand. Je zorgt ervoor dat de buitenkant van de boot er perfect uitziet, vaart de gasten in de tender naar de plek waar ze willen zijn en als ze graag watersporten willen doen ben jij degene die ze daarmee helpt. Als je begint als deckhand kun je de ladder beklimmen, van bootsman, tot first mate en uiteindelijk kan je misschien wel kapitein worden. Maar daar heb je eerst ervaring en extra opleidingen voor nodig.

2. Zorg ervoor dat je spaargeld hebt voor 3 maanden

Net als in elke industrie vind je vaak niet meteen een baan. Om een baan te vinden op een superjacht, kun je het beste naar de plek toegaan waar de boten op dat moment zijn. Je hebt dan ook geld nodig voor een ticket, maar ook om ter plaatse de tijd zonder werk te kunnen overbruggen. Hoe lang het gaat duren voordat je een baan vindt, weet natuurlijk niemand. Er is ook altijd een kans dat je geen baan vindt. Zorg er dus voor dat je in ieder geval spaargeld hebt om drie maanden te kunnen leven in het land waar je naartoe gaat.

3. Haal je STCW en andere cursussen die je nodig hebt

De STCW is een vijfdaagse cursus die iedereen nodig heeft om op superjachten te gaan werken. Ook in Nederland kun je deze cursus volgen en de prijs daarvan is zo’n 1100 euro. Tijdens de STCW leer je over veiligheid aan boord en hoe je die kunt waarborgen, je leert over brand en hoe je die kunt bestrijden, je krijgt EHBO en je leert nog veel meer.

Daarbij zijn er per rol nog extra cursussen die je kunt of moet doen.

  • Stewardess: voor de rol als stewardess zijn er geen verplichte andere certificaten nodig. Maar het zal je zeker een voorsprong geven als je een cursus hebt gedaan. Je kunt hierbij denken aan een wijn cursus zoals de WSET, een cocktail of een silver service cursus.
  • Ingenieur: als beginnend ingenieur heb je in ieder geval een AEC1 nodig.
  • Deckhand: een Powerboat Level 2 cursus zou ik zeker aanraden om te halen. Verder hoef je geen certificaten te hebben. Maar mocht je graag nog een cursus doen, dan kun je denken aan VHF Radio en de Competent Crew.
  • Chef: als chef moet je een ‘health and hygiene’ certificate hebben. Je moet natuurlijk heel goed kunnen koken en het liefst een koksopleiding hebben gedaan.
werken-superjachten

4. Krijg een dokterskeuring – de ENG1

Iedereen die op zee wilt gaan werken moet een medische keuring ondergaan. Niet zomaar elke keuring, maar de ENG1. Er wordt onder andere getest of je niet kleurenblind bent, hoe je zicht verder is, of je gehoor goed is en er wordt gekeken naar je algehele gezondheid. De ENG1 is geldig voor 2 jaar en de prijs is verschillend. Ik heb mijn ENG1 de laatste twee keer in Amsterdam gedaan bij het Medical Center for Seamen. Maar er zijn meer plaatsen in Nederland waar je de Eng1 kunt doen. Het gaat dan om een Nederlandse variant, die ook erkend wordt.

5. Maak een superjacht CV

Als je op superjachten wilt werken, zul je je CV moeten aanpassen. Zo moet er ook een pasfoto in, waarop je het liefst een witte polo draagt en glad geschoren bent voor de heren. Verder vertel je in je CV onder andere wat voor soort rol je graag wilt op de boot, op wat voor soort jacht je wilt gaan werken, wat voor certificaten en opleidingen je hebt gedaan en wat voor werk ervaring je hebt. Ook als je nog niet op superjachten hebt gewerkt, heb je misschien wel andere banen gehad die je relevant kunt maken.

Andere zaken die belangrijk zijn om in je jacht CV te zetten:

  • Roker of niet roker. Op sommige jachten word je niet aangenomen als je rookt. Lieg hier niet over, het komt eigenlijk altijd uit.
  • Of je tattoos hebt of niet. Vooral op motorjachten, willen ze vaak niet dat de crew tattoos heeft op een zichtbare plaats. Wel wordt het wel steeds iets meer geaccepteerd en kun je het eventueel ook bedekken met make-up.
  • Op dit moment nemen de meeste superjachten geen mensen aan die niet gevaccineerd zijn tegen Corona.
  • Welke talen je spreekt.
  • Vertel wat jouw hobby’s zijn en zet die voor je referenties (zie volgende alinea). Zeker als het hobby’s zijn die jij zou kunnen inzetten in je werk op een superjacht. Maar ook andere hobby’s zijn leuk om te noemen. Dan kan de kapitein inschatten of jij bij de boot en de crew past. Voor mij is dit altijd een belangrijk deel van de CV, omdat het echt wat over de persoon zegt.

Je CV zou niet langer moeten zijn dat twee pagina’s en het is goed om af te sluiten met referenties van je oude banen. Vraag altijd de persoon die je wilt gebruiken als referentie of dat ok is. Je zet dan bijvoorbeeld de naam en de contact gegevens van je oude baas in je CV. Crew agencies en kapiteinen van boten zullen je referenties bijna altijd checken.

Als je graag een voorbeeld van een superjacht CV wilt zien, kun je het beste ‘yacht CV examples’ opzoeken op Google. Je ziet dan een heleboel voorbeelden, waar je inspiratie kunt uithalen voor jouw eigen CV.

6. Schrijf je in op Facebook pagina’s

Veel banen op superjachten worden tegenwoordig aangeboden en gevonden via pagina’s op Facebook. Schijf je in en bekijk wat voor banen er aangeboden worden en welke vragen er worden gesteld. Dan heb je ook een idee hoeveel crew er wordt gezocht op de plekken waar de jachten zijn. Als je vragen hebt kun je die ook op de pagina’s stellen. Zorg wel altijd dat je even de zoekfunctie gebruikt voordat je je vraag stelt. Het wordt niet op prijs gesteld als je een vraag stelt die al tien keer eerder is gesteld en beantwoord.

Goede Facebook pagina’s zijn onder andere:

  • Antigua Yacht Crew
  • St Maarten Yacht Crew
  • Palma Yacht Crew
  • Antibes Yacht Crew
  • Yacht Crew Jobs

7. Bedenk waar je op zoek wilt gaan naar een baan op een superjacht

Zeker als je op zoek gaat naar je eerste baan op een superjacht, zul je vaak geen baan vinden als je in je eigen land blijft. Je zult naar de plekken toe moeten gaan waar de jachten op dat moment zijn. Als ze nieuwe crew nodig hebben, hebben ze dat vaak nu nodig en willen ze ook vaak eerst persoonlijk kennis met je maken.

De meeste jachten zijn in de Europese zomer in Europa. Als je wilt werken op zeiljachten kun je dan het beste naar Palma gaan in Mallorca. Voor de motorjachten zul je naar Antibes in Frankrijk toe moeten gaan.

In de Europese winter gaan de superjachten of naar de Cariben of naar Florida toe. In Amerika is het illegaal om op zoek te gaan naar een baan als je niet Amerikaans bent. Dan blijft dus de Cariben over. De twee grote hubs zijn Antigua en St. Maarten. Antigua is voornamelijk voor de zeiljachten en St. Maarten voor de motorjachten. Al komen de zeiljachten ook op St. Maarten omdat er een aantal Regatta’s zijn op het buureiland St. Barths.

baan-superjacht

8. Zoek een crew house

De beste plek om te verblijven, is in een crew house. Je kunt een crew house het beste zien als een hostel voor mensen die op zoek zijn naar een baan op superjachten. Je zult tips horen van anderen en nieuwe vrienden maken. Ook is het fijn dat je per week kunt betalen en dat het betaalbaar is. Als je op de Facebook groepen naar crew houses zoekt, zul je de beste zo vinden. Dit zijn degene waar ik ben geweest:

  • St. Maarten, Smilers Crew house is hét crew house in St. Maarten. +1 (721) 522-9894 – Elona
  • Antibes, de beste zijn de The Crew Grapevine crew houses. Wel wat duurder dan de andere, maar ook fijner om te verblijven.

9. Schijf je in bij minimaal 2 crew agencies

Het is lastig om je eerste baan op een jacht te vinden via een crew agency, maar het is mogelijk. Een crew agency moet je zien als een uitzendbureau voor banen op superjachten. Je moet je vaak eerst online op hun website inschrijven. Dit kan best wat tijd kosten, omdat je veel informatie moet invullen en documenten moet uploaden. Welke crew agency je moet kiezen, kan ik je niet zeggen. Dit is namelijk best persoonlijk en hangt onder andere ook af of je een klik hebt met de personen die er werken.

Enkele crew agencies die ik fijn vind zijn:

  • Yotspot is een pagina waar veel crew agencies banen op zetten.
  • LuxYachts is een grote agency met meerdere kantoren in verschillende landen.
  • Crew & Concierge is een agency waar ik zelf twee banen door heb gekregen. Maar ze hebben weinig banen voor crew zonder ervaring, dus dit is misschien een goede voor als je al wat ervaring hebt.
  • Oceans Rivers op St. Maarten. River heeft zelf jarenlang op superjachten gewerkt en woont al jaren op St. Maarten.
baan-superjacht

10. Vlieg naar je gekozen hub toe

Nu is het tijd om de zoektocht echt te beginnen. Vlieg naar je gekozen bestemming toe! Het liefst trouwens met een zachte koffer, zodat je koffer makkelijk op te bergen is op de superjacht. Probeer ook niet teveel mee te nemen, want je hebt niet altijd veel ruimte voor je spullen in je hut. Makkelijker gezegd dan gedaan, dat weet ik zelf maar al te goed!

11. Bezoek een paar superjacht agencies

Eenmaal aangekomen op de bestemming is het goed om een paar superjacht agencies te bezoeken. Zorg ervoor dat (als het mogelijk is) je je online al hebt ingeschreven voordat je ze gaat bezoeken.

Voor mijn zoektocht naar mijn eerste baan vloog ik naar Antibes. Daar ben ik naar alle crew agencies toegegaan om kennis te maken en mij in te schrijven. Als ze je persoonlijk zien, is er een grotere kans dat je uiteindelijk een baan krijgt via een crew agency, probeer dus zeker langs te gaan als dat een optie is. Ook voor het zoeken naar crew agencies zijn de Facebook pagina’s ideaal, maar Google kan je ook een stuk op weg helpen natuurlijk.

werken-jacht

12. Ga dockwalken in je zoektocht naar een superjacht baan

Dockwalken is eigenlijk best een gek concept. Het doel is om dagwerk te vinden, maar natuurlijk hoop je dat ze je voor langere tijd aannemen. Vaak hebben jachten een extra hand nodig in een druk seizoen net voordat er een nieuwe trip aankomt. Ze hebben dan iemand nodig om de binnenkant van de boot schoon te maken, bedden op te maken, het roestvrij staal op deck te polijsten of het dek een goede scrubbeurt te geven.

Als je gaat dockwalken wil je aan zoveel mogelijk boten je CV geven. Zorg er dus voor dat je genoeg uitgeprinte CV’s bij je hebt om uit te delen. Het liefst in een plastic mapje, dubbelzijdig geprint en eventueel met een visite kaartje erbij. Qua kleding kun je het beste dragen wat de crew op superjachten dragen. Als jongen betekent dat dockwalken in shorts en een polo. En als meisje een korte broek en een polo / strak t-shirt. Neem altijd extra kleding mee dat vies kan worden. Mocht de boot die dag een hand nodig hebben, dan kun je tenminste meteen aan de slag. Zorg er ook voor dat je er netjes en verzorgt uitziet. Dat betekend dat je haar in een staart is als meisje en dat je als jongen het liefste glad geschoren bent.

De beste tijd om te gaan dockwalken is ‘s ochtends om ongeveer 8:00 of ‘s middags rond een uur of 15:00 – 16:00. Ga zeker niet rond lunchtijd of als de crew niet aan het werk is.

Met het dockwalken ga je langs alle jachten en vraag je of ze een hand en dus crew nodig hebben. Wees beleefd en probeer zelfverzekerd, maar niet arrogant, over te komen. Vraag naar het hoofd van de afdeling waar jij graag zou willen werken. Als stewardess vraag je naar de chief stewardess en als deckhand naar de first mate. Grote kans dat ze geen tijd hebben om met jou te praten, maar het is altijd het proberen waard. Laat de crew waarmee je praat weten dat je op zoek bent naar een baan en geef ze jouw CV. Zorg ervoor dat je niet te lang blijft plakken, want ze zijn waarschijnlijk druk aan het werk. Bedank de persoon voor zijn tijd en loop verder naar de volgende jacht.

werken-yacht

Tips voor succesvol dockwalken

  • Als er geen crew inzicht is, stop je CV dan in het kleine brievenbusje die je bij veel superjachten vindt.
  • Als je kussens en planten ziet op het dek dan betekent het over het algemeen dat er gasten op de boot zijn. Ga dan niet naar de jacht toe.
  • Ook kun je letten op de kleding van de crew. Over het algemeen draagt de crew een polo en een short of een rok als er gasten op de boot zijn. Als er geen gasten op de boot zijn worden er in plaats van polo’s vaak t-shirts gedragen.
  • In het weekend kun je ook prima dockwalken in het seizoen. Let er wel op dat de crew aan het werk is. Je wilt ze niet storen als ze een vrije dag hebben.
  • Niet overal word je de dock opgelaten om te dockwalken. Probeer uit te zoeken waar het wel kan.
  • Ga alleen met iemand anders dockwalken als je op zoek bent naar een andere positie. Een jacht heeft niet vaak twee stewardessen of twee deckhands nodig. Ook komt het zelfverzekerder over als je alleen op een jacht afstapt.

ReizenReizen

13. Netwerken voor je superjacht baan

Netwerken klikt misschien een beetje saai, maar dat is het zeker niet als je op zoek bent naar een baan op een superjacht! Het beste netwerken doe je namelijk in de bar. In elke plek waar er veel superjachten zijn, zul je bars vinden waar veel jachtcrew naartoe gaat. De ultieme plek om in gesprek te komen met mensen die al op jachten werken. Zorg er wel voor dat je niet te veel drinkt, want je wilt wel een goede indruk maken. Leuke bars om te bezoeken in de verschillende plaatsen zijn:

  • Palma in Mallorca – de bekendste bar voor ‘yachties’ is de Corner Bar. Meer tips over wat te doen en te zien op Mallorca vind je hier.
  • Antibes in Frankrijk – de bekendste bar voor yachties is de Blue Lady.
  • Antigua in de Cariben – Skullduggery Bar, Cloggies (met Nederlandse klompen en oranje Wuppies aan de muur) en eigenlijk alle bars in English Harbour. Meer tips over wat te doen en te zien in Antigua vind je hier.
  • St. Maarten – Soggy Dollar en Karakter op zondag. Er is ook een bar in de Isle del Sol Marina, de Fat Turtle. Als je bij de beveiliger aangeeft dat je naar de Fat Turtle toegaat, laten ze je binnen. Meer tips over wat te doen en te zien in St. Maarten vind je hier.
antigua

14. Geef niet op en hou vol!

Probeer te genieten als je op zoek gaat naar een baan op een superjacht. Neem je zoektocht serieus, maar ga ook eens een dagje op ontdekkingstocht in de plek waar je bent. Begin je niet meteen zorgen te maken als je niet binnen een paar weken een baan vindt. Wees niet gefrustreerd als je geen antwoord terug krijgt op mailtjes die je stuurt naar aanleiding van berichten op Facebook. Want helaas gebeurt dat heel vaak. Hou vol, probeer de bovenstaande stappen te volgen en als het dan echt niet lukt, dan heb je hopelijk wel een toffe ervaring om op terug te kijken!

baan-superjacht

Andere artikelen die interessant zijn als je op zoek bent naar een baan op een superjacht

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

13 comments